ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Θρόμβος στο αίμα: Τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κινδυνεύετε

Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε

Θρόμβος στο αίμα: Τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κινδυνεύετε

Ένας θρόμβος βοηθά στην επιβράδυνση της αιμορραγίας σε περίπτωση τραυματισμού και συνήθως διαλύεται καθώς ο τραυματισμός θεραπεύεται.

Αν όμως αυτό δεν συμβεί ή αν σχηματιστεί θρόμβος όταν δεν χρειάζεται, μπορεί να φράξει εντελώς ένα αιμοφόρο αγγείο.

Ένας απροσδόκητος θρόμβος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, ακόμη και σε θάνατο. Θρόμβος σε μια αρτηρία, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Εάν συμβεί σε φλέβα, μπορεί να αισθανθείτε πόνο και πρήξιμο.

Ένας θρόμβος βαθιά μέσα στο σώμα ορίζεται ως η κατάσταση γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Στους πνεύμονες αντίστοιχα, είναι πνευμονική εμβολή. Και οι δύο τελευταίες περιπτώσεις θεωρούνται επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματιστεί σε περίπτωση κατάγματος ενός οστού ή σοβαρού τραβήγματος ενός μυ. Μερικές φορές ωστόσο, μπορεί να μην ξέρετε γιατί συνέβη ή ακόμα και να μην έχετε συνειδητοποιήσετε ότι έχει δημιουργηθεί.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν ενδείξεις. Οι πιθανότητες θρόμβου είναι υψηλότερες στις εξής περιπτώσεις:

Ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση ή πολύωρο κάθισμα, είτε για μια μεγάλης διάρκειας πτήση είτε σε αναπηρικό καροτσάκι

Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
Έχετε διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη
Είστε άνω των 60 ετών
4 ενδείξεις θρόμβου στο αίμα
Οίδημα
Χρώμα δέρματος
Πόνος
Δυσκολία στην αναπνοή

Οίδημα

Όταν ένας θρόμβος επιβραδύνει ή σταματά τη ροή του αίματος, το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί στο αγγείο και να το κάνει να διογκωθεί. Εάν συμβαίνει στο πέλμα ή στη γάμπα, είναι συχνά σημάδι εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Θρόμβος μπορεί να δημιουργηθεί στα χέρια ή στην κοιλιά. Ακόμη και μετά την υποχώρηση, ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να έχει πρήξιμο και μερικές φορές πόνο και πληγές από βλάβη στο αιμοφόρο αγγείο.

Χρώμα δέρματος

Εάν ένας θρόμβος βουλώσει τις φλέβες στα χέρια ή τα πόδια, μπορεί εκείνα τα σημεία να φαίνονται μπλε ή κοκκινωπά. Το δέρμα μπορεί επίσης να μείνει αποχρωματισμένο από τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία μετά. Μια πνευμονική εμβολή θα μπορούσε να κάνει το δέρμα χλωμό, γαλαζωπό και μαλακό.

Πόνος

Ξαφνικός, έντονος πόνος στο στήθος μπορεί να σημαίνει ότι ο θρόμβος έχει σπάσει και έχει προκαλέσει πνευμονική εμβολή. Ή μπορεί να είναι σημάδι ότι ένας θρόμβος στην αρτηρία προκάλεσε καρδιακή προσβολή. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο στο χέρι, ειδικά στο αριστερό. Ένας θρόμβος συχνά πονάει εκεί που βρίσκεται, όπως στο κάτω μέρος του ποδιού, στο στομάχι ή κάτω από το λαιμό.

Δυσκολία στην αναπνοή

Αυτό είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα. Θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχετε θρόμβο στον πνεύμονα ή στην καρδιά. Η καρδιά μπορεί επίσης να χτυπάει γρήγορα, ή μπορεί να αισθάνεστε ιδρωμένοι ή να έχετε τάση για λιποθυμία.

5 σημεία όπου μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος

Πνεύμονας
Καρδιά
Εγκέφαλος
Κοιλιά
Νεφρά
Πνεύμονας

Ένας θρόμβος μπορεί να δώσει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με το πού βρίσκεται. Η πνευμονική εμβολή μπορεί να προκαλέσει γρήγορο καρδιακό παλμό, πόνο στο στήθος, βήχα με αίμα και δύσπνοια.

Καρδιά

Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μοιάζουν με αυτά του θρόμβου στον πνεύμονα. Αλλά αν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, μπορεί επίσης να αισθανθείτε ναυτία και ζαλάδα μαζί με τον πόνο στο στήθος.

Εγκέφαλος

Η πίεση αυξάνεται όταν το αίμα δεν  να ρέει κανονικά. Μια σοβαρή απόφραξη μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Χωρίς οξυγόνο από το αίμα, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Ένας θρόμβος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα ομιλίας και αδυναμία, μερικές φορές μόνο στη μία πλευρά του σώματος.

Κοιλιά

Συχνά, δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Οι φραγμένες φλέβες στο στομάχι ή στον οισοφάγο, ένας σωλήνας που συνδέει το στομάχι με το λαιμό, μπορεί να σπάσουν και να διαρρεύσει αίμα. Αυτό μπορεί να πονέσει πολύ. Μπορεί να έχετε κενώσεις ή εμετό με αίμα και τα κόπρανα σας να φαίνονται μαύρα και να μυρίζουν ασυνήθιστα άσχημα.

Νεφρά

Ονομάζεται επίσης θρόμβωση νεφρικής φλέβας. Αυτοί οι θρόμβοι συνήθως αναπτύσσονται αργά και κυρίως σε ενήλικες. Πιθανότατα δεν θα έχετε συμπτώματα εκτός αν σπάσει ένα κομμάτι και κολλήσει στον πνεύμονα. Σπάνια, ειδικά στα παιδιά, μπορεί να συμβεί γρήγορα και να προκαλέσει ναυτία, πυρετό και έμετο. Μπορεί επίσης να έχετε αίμα στην ούρηση και να πηγαίνετε λιγότερο συχνά στην τουαλέτα.

Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, επισκεφτείτε το γιατρό σας ή πηγαίνετε αμέσως στο τμήμα έκτακτης ανάγκης του πλησιέστερου νοσοκομείου, καθώς ένας θρόμβος μπορεί να είναι θανατηφόρος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ένα φάρμακο για την εξάλειψη του θρόμβου ή να περάσει χειρουργικά ένα λεπτό σωλήνα στο σημείο του θρόμβου για να τον διαλύσει.

Συμβουλές πρόληψης

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες θρόμβου. Πρώτον, διατηρήστε ένα υγιές βάρος, τρώτε σωστά και ασκηθείτε. Επίσης:

Μην κάθεστε ή μένετε ακίνητοι για πολύ, ειδικά μετά από ένα μακρύ ταξίδι ή χειρουργική επέμβαση.
Εάν το επάγγελμά σας είναι καθιστικό, σηκωθείτε και μετακινηθείτε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Λυγίστε τα πόδι και τα δάχτυλα των ποδιών σας στην καρέκλα.

Ελέγξτε εάν οι σφιχτές κάλτσες συμπίεσης ή τα ρούχα μπορούν να βοηθήσουν τη ροή του αίματός σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεται να πάρετε φάρμακα που καταπολεμούν τους θρόμβους, τα οποία ονομάζονται αντιπηκτικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.