Τι είναι αυτό που σας κάνει να φτερνίζεστε συνέχεια και πώς να το αντιμετωπίσετε

Για αρχή πρέπει κάποιος να μάθει τα αίτια που του προκαλούν το φτέρνισμα

Τι είναι αυτό που σας κάνει να φτερνίζεστε συνέχεια και πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φτέρνισμα είναι μια λειτουργία της μύτης που ενοχλεί αρκετούς ανθρώπους όταν συμβαίνει σε δημόσιο χώρο και συνήθως προσπαθούν να το αποφύγουν, χωρίς όμως να έχουν πάντα επιτυχία.

Σύμφωνα με το healthline.com όμως, υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψει κάποιος τη λειτουργία της μύτης, η οποία προκαλείται όταν κάτι την ερεθίζει, με αποτέλεσμα το φτέρνισμα να είναι ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθούν τα ενοχλητικά μικρόβια.

Ακολουθούν λοιπόν, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να σταματήσει το φτέρνισμα:

1.Ερεθίσματα

Αρχικά, πρέπει κάποιος να μάθει τα αίτια που του προκαλούν το φτέρνισμα, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν και τα είναι:

  • Γύρη
  • Μούχλα
  • Τρίχωμα κατοικίδιων ζώων
  • Άρωμα
  • Πικάντικα φαγητά
  • Μαύρο πιπέρι
  • Κοινό κρυολόγημα

2.Αλλεργίες

Η αλλεργία είναι ένας συχνός παράγοντας που φέρνει φτέρνισμα, ειδικά οι εποχικές, οι οποίες ταλαιπωρούν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Αντιαλλεργικά χάπια λοιπόν, ή ένα ρινικό σπρέι μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις.

3.Αίτια στο περιβάλλον

Το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται κάποιος, ενδέχεται να του προκαλεί φτέρνισμα, επειδή μπορεί να περιέχει αερομεταφερόμενα ερεθιστικά στοιχεία για τη μύτη.

Μερικά από αυτά, μπορεί να είναι τα εξής:

Φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα

  • Κάρβουνα
  • Αμίαντος
  • Πουλερικά
  • Δημητριακά και αλεύρι

4.Έντονα φώτα

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το ένα τρίτο των ανθρώπων φτερνίζεται όποτε βρίσκεται σε έντονο φως, όπως σε ανοιχτό χώρο κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας.

5.Φαγητό

Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να φτερνίζονται, επειδή έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού, ανεξάρτητα από το τρόφιμο που έχουν φάει.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, καλό είναι τα καταναλώνονται μικρά γεύματα και το μάσημα να γίνεται αργά.

6.Περίεργες λέξεις

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να σταματήσουν το φτέρνισμα με το να προσπαθήσουν να μιλήσουν και να αναφέρουν μια περίεργη λέξη. Με βάση το δημοσίευμα, το γεγονός ότι θεωρείται περίεργη ή τουλάχιστον δεν χρησιμοποιείται σε τακτική βάση, αναγκάζει το άτομο να καταβάλει προσπάθεια, οπότε αποφεύγει τον ερεθισμό στη μύτη.

7.Φύσημα της μύτης

Το προληπτικό φύσημα της μύτης πριν το φτέρνισμα, ενδέχεται να βοηθάει σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή απομακρύνει τα μικρόβια που πρόκειται να προκαλέσουν ερεθισμό.

8.Τσίμπημα της μύτης

Ο πιο κλασσικός τρόπος για να σταματήσει κάποιος το φτέρνισμα, είναι να τσιμπήσει τη μύτη του στα ρουθούνια, αφού με αυτό τον τρόπο σταματάει τη ροή του αέρα.

9.Γλώσσα

Ένας άλλος τρόπος, είναι να χρησιμοποιήσει κάποιος τη γλώσσα του και να γαργαλίσει το πάνω μέρος στο στόμα του, τη στιγμή που θέλει να φτερνιστεί.

10.Εμβόλια για αλλεργίες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό που μπορεί να λειτουργήσει, περιορίζοντας το φτέρνισμα, είναι τα εμβόλια για τις αλλεργίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.