ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τι είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και πώς αντιμετωπίζεται;

Τα φάρμακα, η έντονη σωματική προσπάθεια ή το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

Τι είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και πώς αντιμετωπίζεται;

Το προσωρινό αίσθημα παλμών δεν αποτελεί συνήθως λόγο ανησυχίας, ωστόσο, κάποιες πολύ σοβαρές και -μερικές φορές- θανατηφόρες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες, όπως η αφυδάτωση και η καρδιακή νόσος.

Τα φάρμακα, η έντονη σωματική προσπάθεια ή το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

Σύμφωνα με ειδικό, “το σύστημα της καρδιάς μοιάζει με το ηλεκτρικό σύστημα σε ένα αυτοκίνητο”, το οποίο βοηθά το αυτοκίνητο να λειτουργεί σωστά. Οι ηλεκτρικοί παλμοί διατηρούν τον καρδιακό ρυθμό ομαλό και ομοιόμορφο.

Αλλά όταν τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν τον ρυθμό του καρδιακού σας παλμού δυσλειτουργούν, αυτό είναι καρδιακή αρρυθμία, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Τι είναι η καρδιακή αρρυθμία

Οι αρρυθμίες μπορεί να αισθάνονται σαν φτερούγισμα στο στήθος ή ότι η καρδιά σας χτυπά γρήγορα ή δυνατά. Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιβράδυνση ή παράλειψη ενός παλμού. Τις περισσότερες φορές, είναι ακίνδυνες, αλλά μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Ποια είναι τα είδη της καρδιακής αρρυθμίας

Οι ειδικοί ομαδοποιούν τις καρδιακές αρρυθμίες σε δύο βασικούς τύπους:

  • ταχυκαρδία (γρηγορότεροι καρδιακοί παλμοί)
  • βραδυκαρδία (πιο αργοί καρδιακοί παλμοί)

Τύποι ταχυκαρδίας

Κολπική μαρμαρυγή (a-fib) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρδιακής αρρυθμίας. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα εμφανίσουν a-fib έως το 2030.

Περιγράφεται ως ένας γρήγορος, χαοτικός καρδιακός παλμός και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Φτερούγισμα στην καρδιά: Μοιάζει με την a-fib. Ξεκινά με ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα στον άνω θάλαμο της καρδιάς. Οι καρδιακοί παλμοί είναι γρήγοροι, αλλά όχι χαοτικοί όπως με την a-fib. Και αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT) κατηγοριοποιείται ως ένα αιφνίδιο “σφυροκόπημα” της καρδιάς. Είναι ένας γενικός όρος για τις αρρυθμίες που ξεκινούν ακριβώς πάνω από τους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς. Η SVT μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι ένα πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού στις κάτω κοιλίες της καρδιάς. Είναι μια αστοχία στα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς που αναγκάζουν τις κοιλίες να χτυπούν ακανόνιστα. Εάν ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός δεν αποκατασταθεί, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η κοιλιακή μαρμαρυγή εντοπίζεται περισσότερο σε άτομα με υποκείμενη καρδιακή νόσο.

Η κοιλιακή ταχυκαρδία οφείλεται επίσης σε ελαττωματικούς ηλεκτρικούς παλμούς στις κάτω κοιλίες της καρδιάς. Συνήθως είναι αβλαβής για άτομα με υγιή καρδιά, αλλά μπορεί να είναι απειλητική για μια καρδιάς που έχει ήδη εξασθενήσει από καρδιακές παθήσεις.

Τύποι βραδυκαρδίας

Το σύνδρομο ασθένειας των κόλπων οφείλεται σε ελαττωματικούς φλεβοκομβικούς κόμβους. Οι φλεβοκομβικοί κόμβοι είναι οι “φυσικοί βηματοδότες” της καρδιάς. Οι καρδιακοί ρυθμοί χτυπούν πολύ γρήγορα ή (συχνότερα) πολύ αργά.

Η απόφραξη αγωγιμότητας είναι μια κατάσταση καρδιακού ρυθμού που προκαλείται από διακοπή της ροής των ηλεκτρικών παλμών που κάνουν την καρδιά να χτυπά. Η απόφραξη επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό επειδή τα ηλεκτρικά σήματα για το πότε πρέπει να αντλήσει και να συσταλεί ο καρδιακός μυς δεν έρχονται στην ώρα τους.

Από τι προκαλείται η καρδιακή αρρυθμία

Η AHA απαριθμεί πολλές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες. Μπορούν να περιλαμβάνουν ασθένειες, αγχωτικό τρόπο ζωής, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, ορισμένα φάρμακα, τραύμα, χειρουργική επέμβαση και γενετικές ανωμαλίες.

Συμπτώματα καρδιακής αρρυθμίας

Οι καρδιακές αρρυθμίες συχνά δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα, αλλά ένας γιατρός μπορεί να τις εντοπίσει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας.

Μερικές φορές, τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φτερούγισμα στο στήθος, ταχυπαλμία ή επιβράδυνση του καρδιακού παλμού ή έντονο χτύπο της καρδιάς. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, εφίδρωση, δύσπνοια, ζαλάδα, κόπωση και ζάλη ή λιποθυμία. Εάν και όταν εμφανιστούν, αυτά τα πιο σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως.

Θεραπείες για την καρδιακή αρρυθμία

Οι καρδιακές αρρυθμίες είναι συχνά αβλαβείς και δεν χρειάζονται θεραπεία. Προτού αποφασιστεί αυτό, ένας γιατρός πρέπει να γνωρίζει το ζήτημα και να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία. Εάν διαπιστωθεί ότι πρέπει να γίνει θεραπεία, μπορεί να προτείνουν πολλές διαφορετικές επιλογές:

  • Αυξημένη σωματική δραστηριότητα, μειωμένη πρόσληψη καφεΐνης ή αλκοόλ και διαχείριση του στρες
  • Φάρμακα για καρδιακή αρρυθμία ή αλλαγές σε φάρμακα που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση απόφραξης ή για τη διόρθωση ελαττωμάτων. Μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση συσκευών όπως ο βηματοδότης, ο οποίος διατηρεί την καρδιά να χτυπά με τον σωστό ρυθμό

Πώς μπορείτε να προλάβετε την καρδιακή αρρυθμία

Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι καρδιακές αρρυθμίες μπορούν να προληφθούν με συνήθειες που είναι υγιεινές για την καρδιά:

  • Μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, υγιή λίπη, άπαχες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άφθονο νερό
  • Τακτική άσκηση, ιδιαίτερα καρδιαγγειακή άσκηση
  • Απώλεια βάρους ή διατήρηση υγιούς βάρους
  • Κόψτε το κάπνισμα
  • Περιορισμός ή αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ
  • Εφαρμόστε πρακτικές μείωσης και διαχείρισης του άγχους

Λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες και ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνετε χωρίς ιατρική συνταγή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.