ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τι είναι το αμάρτωμα; – Τα συμπτώματα και σε ποια σημεία μπορεί να εκδηλωθεί

Τα αίτια και η θεραπεία

Τι είναι το αμάρτωμα; – Τα συμπτώματα και σε ποια σημεία μπορεί να εκδηλωθεί

Το αμάρτωμα θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι ένας μη καρκινικός όγκος που αποτελείται από ένα μη φυσιολογικό μείγμα φυσιολογικών ιστών και κυττάρων στην περιοχή που αναπτύσσεται και μπορεί να αναπτυχθεί εσωτερικά σε μέρη όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες.

Αμάρτωμα: Συμπτώματα

Οι όγκοι του αμαρτώματος μερικές φορές αναπτύσσονται χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Η θέση του όγκου, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες επιβλαβείς παρενέργειες.

Ένα κοινό σύμπτωμα είναι η πίεση, την οποία νιώθει το άτομο όταν ο όγκος αρχίζει να πιέζει άλλους ιστούς ή όργανα.

Εάν μεγαλώσει, ένα αμάρτωμα μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση του μαστού.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι όγκοι αμαρτωμάτων μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Αμάρτωμα: Σε ποια σημεία μπορεί να εκδηλωθεί

Σε αντίθεση με τους κακοήθεις όγκους, τα αμαρτώματα συνήθως δεν εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν πίεση στα γύρω όργανα ή τις σωματικές δομές.

Δέρμα: Αμαρτώματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο δέρμα.

Λαιμός και στήθος: Αμαρτώματα στον λαιμό μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και ακόμη και βραχνή φωνή. Εάν εκδηλωθούν στο στήθος σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια αναπνευστικά προβλήματα ή χρόνιο βήχα.

Καρδιά: Τα αμαρτώματα που αναπτύσσονται στην καρδιά μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτός είναι ο πιο κοινός καρδιακός όγκος που εντοπίζεται στα παιδιά.

Στήθος: Το αμάρτωμα μαστού είναι ένας καλοήθης όγκος που εντοπίζεται στον μαστό. Αν και αυτοί οι όγκοι μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, εντοπίζονται συνήθως σε γυναίκες 35 ετών και άνω. Συνήθως εντοπίζονται τυχαία, μπορούν να φτάσουν σε μεγάλο μέγεθος και να προκαλέσουν παραμορφώσεις στο στήθος. Τα αμαρτώματα του μαστού μπορούν επίσης να προκαλέσουν οίδημα.

Εγκέφαλος: Τα αμαρτώματα στον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεση. Εάν αναπτυχθούν στον υποθάλαμο (το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει πολλές από τις σωματικές μας λειτουργίες) μπορεί να εμφανίσετε επιληπτικές κρίσεις. Ένα κοινό σύμπτωμα είναι ένας σπασμός που εξελίσσεται σε ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα γέλιου! Τα αμαρτώματα στον υποθάλαμο μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν την πρώιμη εφηβεία.

Πνεύμονες: Τα αμαρτώματα εδώ είναι οι πιο συνηθισμένοι καλοήθεις όγκοι του πνεύμονα. Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αναπνοής και πνευμονία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχετε βήχα με αίμα ή ο πνευμονικός ιστός μπορεί να καταρρεύσει.

Σπλήνα: Αν και είναι σπάνια, τα αμαρτώματα στον σπλήνα προκαλούν συμπτώματα κυρίως στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Αυτά συνήθως είναι πόνος και δυσφορία στην κοιλιακή χώρα.

Αμάρτωμα: Αίτια

Η ακριβής αιτία της ανάπτυξης ενός αμαρτώματος είναι άγνωστη και οι περιπτώσεις είναι συνήθως σποραδικές. Αυτές οι καλοήθεις αναπτύξεις σχετίζονται με άλλες καταστάσεις, όπως:

  • Σύνδρομο Pallister-Hall: Μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τη σωματική ανάπτυξη και μπορεί να σας κάνει να έχετε επιπλέον δάχτυλα χεριών ή ποδιών
  • Σύνδρομο Cowden: Μια κατάσταση που σας προκαλεί να αναπτύξετε πολλαπλούς καλοήθεις όγκους
  • Κονδυλώδης σκλήρυνση

Αμάρτωμα: Θεραπεία

Η θεραπεία για τους όγκους του αμαρτώματος εξαρτάται από την τοποθεσία στην οποία αναπτύσσονται και από τυχόν επιβλαβή συμπτώματα που προκαλούν.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα αμαρτώματα δεν προκαλούν παρενέργειες και η θεραπεία είναι περιττή. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γιατροί μπορεί να ακολουθήσουν μια προσέγγιση τακτικής παρακολούθησης για να παρατηρήσουν την ανάπτυξη του όγκου με την πάροδο του χρόνου.

Εάν αρχίσετε να εμφανίζετε επιληπτικές κρίσεις, οι γιατροί μπορεί να σας συνταγογραφήσουν αντισπασμωδικά για την μείωση των επεισοδίων. Εάν δεν ανταποκριθείτε στη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αφαίρεση του αμαρτώματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια λιγότερο επεμβατική επιλογή, ειδικά για αμαρτώματα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, είναι η ακτινοχειρουργική με μαχαίρι Gamma. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί πολλαπλές ακτίνες ακτινοβολίας για να καταστρέψει τα κύτταρα του όγκου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.