ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τι είναι το σύνδρομο του «εξωγήινου χεριού»

Το σύνδρομο είναι πιθανόν να προκληθεί μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο

Τι είναι το σύνδρομο του «εξωγήινου χεριού»

Ανοίγεις το συρτάρι με το ένα χέρι, το άλλο απευθείας το κλείνει. Καθώς παρακολουθείς τηλεόραση το χέρι σου αποφασίζει ότι αρκετά είδες για σήμερα, και την κλείνει.

Η μέρα σου συνεχίζεται με το χέρι σου να δρα αυτόβουλα, χωρίς να δέχεται εντολές από τον εγκέφαλό σου, σαν να είναι ξένο με το σώμα σου.

Κάπως έτσι είναι η ζωή όσων πάσχουν από το σύνδρομο του εξωγήινου χεριού. Μια σπάνια νευρολογική κατάσταση, στην οποία συνήθως το αριστερό χέρι (ή το μη κυρίαρχο χέρι) δρα από μόνο του, χωρίς ο πάσχων να έχει συνειδητό έλεγχο του χεριού του.

Κινείται δηλαδή σαν να έχει το δικό του μυαλό η να το χειρίζεται κάποιος άλλος. Δεν συνεργάζεται με το άτομο, δεν ακολουθεί εντολές και μπορεί να εκτελέσει εσφαλμένες κινήσεις.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό μπορεί να αρπάζουν και να χειρίζονται αντικείμενα με το “ξένο” χέρι χωρίς να το θέλουν και αρκετές φορές δεν έχουν επίγνωση των κινήσεων του χεριού τους, μέχρι να τους υποδειχθεί από κάποιο άλλο άτομο ή να κάνει κάτι που να τους τραβήξει την προσοχή.

Ακόμη, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις το χέρι μπορεί να προσπαθήσει να βλάψει το σώμα όπως για παράδειγμα να χαστουκίσει το άτομο.

Το σύνδρομο είναι πιθανόν να προκληθεί μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, τραύμα, όγκο ή εάν ο ασθενής έχει κάποια νευροεκφυλιστική ασθένεια (Alzheimer’s, Creutzfeldt-Jakob disease), καρκίνο ή ανεύρυσμα ή όταν τα 2 ημισφαίρια του εγκεφάλου έχουν διαχωριστεί με χειρουργική επέμβαση, για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της επιληψίας.

Η Διάγνωση αν και δύσκολη λόγω της συσχέτισης της συμπεριφοράς με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές γίνεται με παρατήρηση και αξιολόγηση της κατάστασης από τον θεράποντα ιατρό.

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, αλλά μπορεί να βελτιωθεί με θεραπείες ελέγχου των μυών όπως Botox, τεχνικές οπτικοακουστικής καθοδήγησης και φυσιοθεραπεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.