ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τι ώρα πρέπει να τρώμε πρωινό για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9 το πρωί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης

Τι ώρα πρέπει να τρώμε πρωινό για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Γνωρίζαμε ήδη ότι το πρωινό είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ώρα που επιλέγουμε να το καταναλώνουμε μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9 το πρωί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59% σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν το πρωινό τους πριν τις 8 το πρωί.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα έρευνας, που ακολούθησε περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη όχι μόνο αλλάζοντας αυτό που τρώμε, αλλά και την ώρα που το τρώμε.

Η ώρα που τρώμε επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας: η ώρα που τρώμε.

«Γνωρίζουμε ότι η ώρα των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου γεύματος ή της νηστείας και του διαβήτη τύπου 2», λέει η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητική ομάδα από το ISGlobal δούλεψε μαζί με τους ερευνητές της ομάδας INSERM στη Γαλλία για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας γευμάτων και του χρόνου και της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 103.312 ενήλικες (79% γυναίκες) από τη γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά αρχεία διατροφής για το τι έτρωγαν και έπιναν σε ένα 24ωρο σε 3 μη συνεχόμενες ημέρες, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων τους.

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τον μέσο όρο των διατροφικών αρχείων για τα δύο πρώτα χρόνια παρακολούθησης και αξιολόγησε την υγεία των συμμετεχόντων τα επόμενα χρόνια (κατά μέσο όρο επτά χρόνια).

Νωρίτερα πρωινό, νωρίτερα βραδινό

Συνολικά υπήρξαν 963 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα των ανθρώπων που έτρωγαν τακτικά πρωινό μετά τις 9 π.μ., σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πρωινό πριν τις 8 π.μ.

«Βιολογικά, αυτό είναι λογικό, καθώς η παράλειψη πρωινού είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης», εξηγεί η Anna Palomar-Cros.

«Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με δύο μετα-αναλύσεις που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», προσθέτει.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ένα βραδινό γεύμα αργά (μετά τις 10 μ.μ.) φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ το να τρώτε πιο συχνά (περίπου πέντε φορές την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Αντίθετα, η παρατεταμένη νηστεία φάνηκε να είναι ευεργετική μόνο εάν γίνεται με την κατανάλωση πρωινού νωρίς (πριν τις 8 π.μ.) και βραδινού νωρίς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το πρώτο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να είναι πριν από τις 8 το πρωί και το τελευταίο πριν από τις 7 το απόγευμα για να συμβάλλουμε στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», καταλήγει ο Manolis Kogevinas, ερευνητής του ISGlobal και συν-συγγραφέας της μελέτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.