ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν μειώσετε το αλάτι

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν μειώσετε το αλάτι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αλάτι αποτελεί την πιο σημαντική πηγή νατρίου στη διατροφή σας. 

Επίσης γνωστό ως χλωριούχο νάτριο (NaCl), περιέχει 40% νάτριο και 60% χλωρίδιο.

Σήμερα, οι όροι «αλάτι» και «νάτριο» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Ορισμένες ποικιλίες αλατιού είναι ενισχυμένες με ιώδιο, σίδηρο, φολικό οξύ ή συνδυασμό αυτών. Για παράδειγμα, το επιτραπέζιο αλάτι συχνά περιέχει πρόσθετο ιώδιο.

Η χρήση υποκατάστατου αλατιού στο μαγείρεμα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Η μελέτη είναι μια συστηματική ανασκόπηση 16 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που δημοσιεύθηκαν πριν από τις 23 Αυγούστου 2023 και περιελάμβαναν συνολικά 35.251 συμμετέχοντες ηλικίας 64 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο από τον μέσο όρο για καρδιαγγειακή νόσο.

Οι δοκιμές έγιναν κυρίως στην Κίνα, και οι υπόλοιπες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, το Περού, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, αναφέρει το δημοσίευμα του CNNi.

Υποκατάστατα

Με τα δύο τρίτα των ευρημάτων να προέρχονται από την Κίνα, ωστόσο, οι συγγραφείς «έμειναν έκπληκτοι με το πόσο μικρή έρευνα για την υποκατάσταση αλατιού έχει διεξαχθεί εκτός ασιατικών χωρών», είπε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Λοάι Αλμπαρκούνι, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης- Βασισμένη στην Υγεία στο Πανεπιστήμιο Μποντ στην Αυστραλία και εξήγησε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να επαληθεύσουν απόλυτα ότι τα ευρήματα θα ισχύουν εξίσου στους δυτικούς πληθυσμούς.

Η υποκατάσταση αλατιού συνδέθηκε επίσης με μείωση του νατρίου στα ούρα και μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, όπως βρήκαν οι συγγραφείς. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου, είπε ο Αλμπαρκούνι.

Οι δοκιμές συνέκριναν τη χρήση κοινού αλατιού – που αποτελείται από περίπου 100% χλωριούχο νάτριο, περιστασιακά με προσθήκη ιωδίου – με τη χρήση ενός υποκατάστατου άλατος που αποτελείται από 25% έως 30% χλωριούχο κάλιο και 60% έως 75% χλωριούχο νάτριο.

Οι συγγραφείς, αναγνώρισαν ότι στις δοκιμές, ορισμένα από τα υποκατάστατα αλατιού δεν επαληθεύτηκαν και μερικά αγοράστηκαν από τους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τον Αλμπαρκούνι, ένας άλλος λόγος για τον οποίο η εφαρμογή των ευρημάτων σε ένα δυτικό πλαίσιο είναι δύσκολη, είναι ότι τα πρότυπα κατανάλωσης αλατιού στη Βόρεια Αμερική «κυριαρχούνται από τα επεξεργασμένα και τα τρόφιμα σε πακέτο, ενώ η κατανάλωση στο ερευνητικό πλαίσιο καθοδηγείται περισσότερο από την υψηλή ποσότητα αλατιού που προστίθεται κατά την προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι».

Ο Δρ. Άντριου Φρίμαν, καρδιολόγος και διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ σημείωσε ότι η μελέτη προσθέτει στο σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων ότι η απαλλαγή από το αλάτι νατρίου από τη διατροφή είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και η λήψη καλίου στη διατροφή είναι καλύτερη.

Και «ενώ γνωρίζουμε ότι το κάλιο είναι ωφέλιμο, το αλάτι είναι αλάτι», πρόσθεσε ο Φρίμαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αν είναι χλωριούχο νάτριο ή χλωριούχο κάλιο ή χλωριούχο μαγνήσιο, όλα είναι αλάτι. Και ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε κάλιο στο σώμα σας είναι να τρώτε φρούτα και λαχανικά – εκεί είναι που το κάλιο είναι πιο άφθονο».

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου αν μειώσεις το αλάτι

Το ιδανικό ημερήσιο όριο νατρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες, ειδικά εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση, και όχι περισσότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

«Εάν η πλειονότητα της πρόσληψης τροφής προέρχεται από συσκευασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα εστιατορίου, οι πιθανότητες είναι ότι η πρόσληψη νατρίου είναι πολύ υψηλή», είπε ο Αλμπαρκούνι. «Υπάρχουν μερικά φυσικά σημάδια ότι μπορεί να τρώτε πολύ νάτριο, όπως φούσκωμα ή πρήξιμο, κούραση, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη δίψα και/ή ούρηση».

Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψή σας, μπορείτε να ζητήσετε ιατρική ή διατροφική συμβουλή από έναν επαγγελματία, πρόσθεσε.

Όταν αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα, ελέγξτε την περιεκτικότητα σε νάτριο στις ετικέτες. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν περισσότερο νάτριο από όσο νομίζετε, όπως τα πουλερικά ή τα δημητριακά, είπε ο Φρίμαν. Ένα τουρσί κανονικού μεγέθους έχει συνήθως περίπου 1.500 χιλιοστόγραμμα αλατιού, πρόσθεσε.

Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού εξαλείφοντας απλώς το αλάτι στη μαγειρική στο σπίτι, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αγοράσετε υποκατάστατα αλατιού με σύνθεση όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ή να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά χωρίς αλάτι για να προσθέσετε περισσότερη γεύση στο φαγητό, είπαν οι ειδικοί.

Βαρετή γεύση

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν η υποκατάσταση αλατιού του είδους της μελέτης είναι ασφαλής για ασθενείς «ευαίσθητους στην πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ευαίσθητοι στο κάλιο – όπως τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, είπαν.

Το φαγητό με λιγότερο αλάτι μπορεί να έχει βαρετή γεύση στην αρχή, αλλά οι γεύσεις σας μπορούν να προσαρμοστούν μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, είπε ο Φρίμαν, οπότε δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι ένας μόνο τρόπος για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Πράγματα όπως οι αλλαγές διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος και η αύξηση της κίνησης μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο. Τα υποκατάστατα αλατιού δεν είναι ένα ιερό δισκοπότηρο για την εξάλειψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά είναι ένα κομμάτι του παζλ που μπορεί να βοηθήσει», καταλήγει ο Αλμπαρκούνι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.