ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το 15% των Ευρωπαίων αντιμετωπίζει προβλήματα… μνήμης – Πώς τα πάνε οι Έλληνες

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να τα εκδηλώσουν

Το 15% των Ευρωπαίων αντιμετωπίζει προβλήματα… μνήμης – Πώς τα πάνε οι Έλληνες

Νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) δείχνουν ότι το 2022 το 14,9% των ενηλίκων στην ΕΕ αντιμετώπιζαν μέτρια έως σοβαρή δυσκολία να θυμηθούν απλά πράγματα ή να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε ό,τι έκαναν.

Τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης είναι μακράν περισσότερα στον βορρά απ’ ό,τι στο νότο. Έτσι, «πρωταθλήτρια» σε αυτά είναι η Φινλανδία, όπου το 33,6% των κατοίκων είπαν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το μυαλό τους. Ακολουθούν:

  • Η Δανία (26,7%)
  • Η Ολλανδία (26%)
  • Η Σουηδία (25,2%)
  • Η Εσθονία (24,9%)

Στον αντίποδα, τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης είναι λιγότερα στην Κύπρο (5,7%) και τη Μάλτα (6,5%). Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση. Δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης της προσοχής αναφέρει το 11,7% του πληθυσμού.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η Eurostat επισημαίνει ότι τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης είναι συχνότερα στις ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται αντιμέτωπες με την φτώχεια. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες παρατηρείται πολύ μεγάλη διαφορά στη νοητική διαύγεια μεταξύ των ανθρώπων με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όσων δεν έχουν.

Στην ΕΕ τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζει κατά μέσον όρο:

  • Το 13,9% των ανθρώπων χωρίς οικονομικά προβλήματα και
  • Το 19,9% των ανθρώπων στα όρια της φτώχειας

Υπάρχουν χώρες όπου η διαφορά είναι τεράστια – υπερβαίνει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Κροατία, λ.χ., φθάνει στις 23,9, αφού προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης έχει:

  • Το 16,9% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια
  • Το 40,1% όσων βρίσκονται στα όριά της

Στην Εσθονία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 19,4% έναντι 40,6% (διαφορά 21,2 ποσοστιαίες μονάδες). Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται επίσης στη Λετονία (16,2 ποσοστιαίες μονάδες), την Σουηδία (15,8) και την Ολλανδία (14,3).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Ελλάδα η διαφορά είναι πολύ μικρή. Προβλήματα αναφέρει το 11,5% των ατόμων δίχως οικονομικό πρόβλημα και το 12,4% όσων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.