ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Το ECDC προειδοποιεί για την υπερμολυσματική κλεμπσιέλλα – Ποια είναι τα συμπτώματά της

Μέσα σε τρία χρόνια, ο αριθμός των χωρών όπου έχει εντοπιστεί το ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου αυξήθηκε από τις 4 στις 10

Το ECDC προειδοποιεί για την υπερμολυσματική κλεμπσιέλλα – Ποια είναι τα συμπτώματά της

Το ECDC, με ανακοίνωσή του προειδοποιεί για την αύξηση της υπερμολυσματικής πνευμονικής κλεμπσιέλλα, η οποία είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

Μέσα σε τρία χρόνια, ο αριθμός των χωρών όπου έχει εντοπιστεί το ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae αυξήθηκε από τις 4 στις 10, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 143 από 12.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι ότι η κλεμπσιέλλα έχει αποκτήσει μια ποικιλία γονιδίων που σχετίζονται με την αντοχή στις καρβαπενέμες, μια ομάδα αντιβιοτικών, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων.

Ο Dominique Monnet, Επικεφαλής του Τμήματος Αντιμικροβιακής Αντίστασης και Λοιμώξεων που σχετίζονται με την Υγεία του ECDC, τονίζει ότι «οι αυξήσεις των περιπτώσεων ανθεκτικής στην καρβαπενέμη υπερμολυσματικής Klebsiella pneumoniae (hvKp) που αναφέρθηκαν στο ECDC από χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ προκαλούν ανησυχία λόγω της σοβαρότητας των λοιμώξεων από hvKp. Σε συνδυασμό με την αντοχή τους στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής δυσκολεύει τις λοιμώξεις για τη θεραπεία».

Η εξάπλωση της ανθεκτικής κλεμπσιέλλα στην καρβαπενέμη σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών ασθενών.

Ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του hvKp ST23-K1 εντός των χώρων υγειονομικής περίθαλψης κρίνεται υψηλός, για αυτό και το ECDC ζητά μέτρα μετριασμού.

Τα συνιστώμενα μέτρα περιλαμβάνουν ειδοποιήσεις σε κλινικούς ιατρούς και κλινικά μικροβιολογικά εργαστήρια, δημιουργία επαρκούς εργαστηριακής ικανότητας για την ανίχνευση της κλεμπσιέλλας, υποβολή όλων των ύποπτων απομονώσεων σε Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς και ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στα νοσοκομεία, που έχουν εντοπισθεί κρούσματα.

Στο παρελθόν, τα στελέχη της κλεμπσιέλλα βρέθηκαν κυρίως στην Ασία, προέρχονταν από την κοινότητα και μόνο σπάνια ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν αυξανόμενη γεωγραφική κατανομή, συσχέτιση με την υγειονομική περίθαλψη και αντοχή σε πολλά φάρμακα.

Απαιτείται συλλογή πρόσθετων δεδομένων για περιπτώσεις κλεμπσιέλλας, συμπεριλαμβανομένων επιδημιολογικών δεδομένων και παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με δεδομένα, για την καλύτερη κατανόηση των εθνικών οδών εξάπλωσης και μετάδοσης και για τον προσδιορισμό της αναγκαιότητας για περαιτέρω μέτρα επιτήρησης και ελέγχου.

Τα επικίνδυνα συμπτώματα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα στελέχη της κλεμπσιέλλας προκαλούν συνήθως:

  • Πνευμονία
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Νοσοκομειακές λοιμώξεις
  • Αποστήματα με πύον (πυογόνα αποστήματα) στο ήπαρ
  • Μη ηπατικά αποστήματα
  • Νεκρωτική περιτονίτιδα
  • Ενδοφθαλμίτιδα (λοίμωξη στο μάτι)
  • Μηνιγγίτιδα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.