ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το γνωρίζατε; – Σε ποια ηλικία σταματάμε να ψηλώνουμε;

Παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος μας

Το γνωρίζατε; – Σε ποια ηλικία σταματάμε να ψηλώνουμε;

Η ανθρώπινη ανάπτυξη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική, η διατροφή, οι ορμόνες και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, βιώνουμε ταχεία ανάπτυξη καθώς το σώμα μας αναπτύσσεται και ωριμάζει.

Αυτή η ανάπτυξη καθοδηγείται από την παραγωγή αυξητικής ορμόνης, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη των οστών και των μυών.

Θεωρείτε ότι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών μπορεί να επαναληφθεί και στις ελληνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;

  • Όχι (9%, 1.434 Votes)
  • Ναι (78%, 11.894 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 217 Votes)
  • Ίσως ναι (9%, 1.380 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 245 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.170

Loading ... Loading ...

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι το μέσο ύψος των κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας 20 ετών είναι 1,62, μέτρα, ενώ το μέσο ύψος για τους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας 20 ετών και άνω είναι περίπου 1,75 μέτρα.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι ανησυχείτε για το ύψος σας ή για το ύψος του παιδιού σας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να θυμάστε ότι ο χρόνος που σταματάμε να ψηλώνουμε μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Σε ποια ηλικία σταματάμε να ψηλώνουμε;

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν να ψηλώνουν από τη στιγμή που φτάνουν στα τέλη της εφηβείας τους ή στις αρχές της δεκαετίας των είκοσι, με τη μέση ηλικία να είναι γύρω στα 18 για τα κορίτσια και στα 20 για τα αγόρια.

Τα αγόρια τυπικά βιώνουν μια έξαρση ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συνήθως μεταξύ 12 και 15 ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αγόρια μπορούν να ψηλώνουν αρκετά εκατοστά κάθε χρόνο, με την πιο γρήγορη ανάπτυξη να συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 13,5 ετών, όπως εξηγεί το εγχειρίδιο MSD.

Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να ποικίλλουν ευρέως κατά τη διάρκεια της εφηβείας και ορισμένα αγόρια των οποίων η σωματική ανάπτυξη καθυστερεί μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται πιο αργά μέχρι να φτάσουν στο φυσιολογικό ύψος, αναφέρει η πηγή.

Τα κορίτσια τυπικά βιώνουν μια έκρηξη ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συχνά μεταξύ 9,5 και 13,5 ετών, και μεγαλώνουν περίπου 9 εκατοστά κατά τη διάρκεια του έτους μέγιστης ανάπτυξης.

Μόλις οι αυξητικές πλάκες στα οστά συγχωνευτούν, η ανάπτυξη σταματά εντελώς. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στην ηλικία των 15 έως 17 ετών για τα αγόρια και 13 έως 15 ετών για τα κορίτσια. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους ατομικούς παράγοντες.

Παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος μας

Η γενετική είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο ψηλοί γινόμαστε. Το ύψος μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας. Και Ενώ η γενετική είναι ένας σημαντικός παράγοντας, δεν είναι, ωστόσο, ο μόνος.

Οι αυξητικές ορμόνες -τις οποίες παράγει το σώμα όταν κοιμάστε- παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ύψους μας. Ωστόσο, η ανάπτυξη επηρεάζεται και από τη διατροφή. Η επαρκής πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη και η βιταμίνη D, είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης.

Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε καχεκτική ανάπτυξη ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη. Επιπλέον, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση σε ασθένειες και οι συνθήκες διαβίωσης μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη, όπως εξηγεί το Medical News Today.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά, ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική μας, μπορούμε να υποστηρίξουμε την υγιή ανάπτυξη διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, λαμβάνοντας επαρκή διατροφή και αναζητώντας ιατρική φροντίδα εάν είναι απαραίτητο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.