Το κόκκινο κρασί αποτελεί τριπλή απειλή για τα δόντια – Πως θα προστατευθείτε

Τι να κάνετε

Το κόκκινο κρασί αποτελεί τριπλή απειλή για τα δόντια – Πως θα προστατευθείτε

Αν ανήκετε στους λάτρεις του κόκκινου κρασιού, πρέπει να ξέρετε ότι είναι πιθανό να βλάψετε τα δόντια σας.

Ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το σμάλτο αλλά και πόσο επιρρεπή είναι τα δόντια σας στο σχηματισμό πλάκας, μπορούν να λεκιάζουν εύκολα.

Το κόκκινο κρασί αποτελεί τριπλή απειλή για τα δόντια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Όταν πίνετε κόκκινο κρασί, αντιμετωπίζετε μια τριπλή απειλή για τη λευκότητα των δοντιών σας: Τις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι οι χρωστικές στα σταφύλια που δίνουν στο κόκκινο κρασί το έντονο χρώμα του.

Τις τανίνες, οι οποίες βοηθούν στην πρόσδεση της χρωστικής στα δόντια σας. Την οξύτητα, που ευθύνεται για τη διάβρωση του σμάλτου, καθώς το κάνει πιο πορώδες και διευκολύνει τον λεκέ να κολλήσει» εξηγεί η Δρ. Uchenna Akosa, από την Οδοντιατρική Σχολή του Rutgers University, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Για να προστατεύσετε τα δόντια σας από τους λεκέδες που προκαλεί το κόκκινο κρασί, η Akosa συμβουλεύει να κάνετε τα εξής:

– Πλένετε τα δόντια σας 30 λεπτά πριν πιείτε κόκκινο κρασί, αλλά όχι αμέσως μετά, καθώς η οξύτητα μπορεί να επιτρέψει στην οδοντόκρεμα να τα διαβρώσει περισσότερο.

– Αποφεύγετε να αναμιγνύετε τα κρασιά. Μην πίνετε λευκό κρασί πριν από το κόκκινο, γιατί το επιπλέον οξύ στο λευκό κρασί θα επιδεινώσει τη χρώση των δοντιών.

– Μετά το κρασί πίνετε νερό για να μειώσετε την οξύτητα και να διεγείρετε τη ροή του σάλιου, η οποία καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια.

– Μασάτε καλά το φαγητό σας. Το μάσημα διεγείρει την παραγωγή σάλιου. Το τυρί είναι το τέλειο συνοδευτικό για το κρασί επειδή διεγείρει την παραγωγή σάλιου και μειώνει την οξύτητα από το κρασί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Κάνετε τακτικά καθαρισμό, ο οποίος βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας, μιας όξινης ουσίας που βλάπτει το σμάλτο των δοντιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.