Το τσάι Matcha τονώνει τη διάθεση και ενισχύει την πνευματική απόδοση

Τι διαπίστωσαν Ιάπωνες επιστήμονες

Το τσάι Matcha τονώνει τη διάθεση και ενισχύει την πνευματική απόδοση

Ιάπωνες επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι το τσάι Matcha τονώνει τη διάθεση και ενισχύει την πνευματική απόδοση.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η σκόνη είχε σημαντική επίδραση στους νευρώνες που σχετίζονται με τη ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της διάθεσης και η μείωσή της στον εγκέφαλο εκτιμάται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές, εξέτασαν την επίδραση του τσαγιού Matcha σε σκόνη σε κοινωνικά απομονωμένα ποντίκια. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ειδών πειραματόζωα, ποντίκια με ανοχή στο στρες και ποντίκια με ευαισθησία στο στρες, που απομονώθηκαν κοινωνικά.

Η από του στόματος χορήγηση εναιωρήματος τσαγιού Matcha, ωστόσο, φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης στα ευαίσθητα στο στρες ποντίκια.

«Το τσάι Matcha μείωσε το χρόνο της αδράνειας μόνο σε ποντίκια ευαίσθητα στο στρες, τα οποία βίωσαν μεγαλύτερο στρες από την κοινωνική απομόνωση και παρουσίασαν εντονότερη συμπεριφορά που έμοιαζε με κατάθλιψη, σε σύγκριση με τα ποντίκια που ήταν πιο ανεκτικά στο στρες» διευκρινίζει ο ερευνητής.

Αναλύοντας τις επιδράσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν την ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού και του επικλινούς πυρήνα στα ευαίσθητα στο στρες ποντίκια, μετά την κατανάλωση του τσαγιού. Οι συγκεκριμένες περιοχές θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι υπάρχει αντικαταθλιπτική δράση που ενεργοποιεί σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την παραγωγή ντοπαμίνης, που όμως επηρεάζεται από την ψυχική κατάσταση του ατόμου» καταλήγει ο καθηγητής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.