Τρέξιμο στο βουνό ή στο δρόμο; – Τελικά ποιο είναι καλύτερο;

Εσείς ποιο από τα δύο προτιμάτε;

Τρέξιμο στο βουνό ή στο δρόμο; – Τελικά ποιο είναι καλύτερο;

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το τρέξιμο αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους γυμναστικής καθώς έχει πολλά οφέλη.

Πρώτο και βασικότερο, είναι η ενδυνάμωση της καρδιάς. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε περιττά κιλά άμεσα. Μάλιστα, το πρωινό τρέξιμο βελτιώνει τη διάθεση και συμβάλλει στη πνευματική διαύγεια.

Πολλοί αθλητές ενσωματώνουν το τρέξιμο στο βουνό στην προπόνησή τους. Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να τρέχουν σε επίπεδες επιφάνειες. Το ερώτημα όμως, που θέλουν να κάνουν οι περισσότεροι αρχάριοι είναι ποιο είναι καλύτερο για προπόνηση και απώλεια λίπους;

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Guardian σε 10.000 αναγνώστες της, το τρέξιμο στο βουνό και το τρέξιμο στο δρόμο προσφέρουν οφέλη εξίσου σημαντικά στη προπόνηση.

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα είναι πως το τρέξιμο στο βουνό καίει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό από το τρέξιμο σε επίπεδη επιφάνεια. Από την άλλη, το τρέξιμο σε επίπεδο έδαφος οδηγεί σε γρήγορους χρόνους και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τι είναι τελικά καλύτερο, βουνό ή δρόμος;

Βουνό

Οι άνθρωποι που προτιμούν το τρέξιμο στο βουνό, συνήθως έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους ενώ αγαπούν τη φύση. Ένα από τα θετικά με το τρέξιμο στο βουνό είναι πως υπάρχουν λιγότεροι τραυματισμοί, λόγω του ότι το έδαφος είναι πιο μαλακό σε σχέση με την άσφαλτο.

Όταν τρέχετε σε ανηφόρα κερδίζετε δυναμική ενέργεια καθώς καταβάλλετε περισσότερη προσπάθεια για να ξεπεράσετε τη βαρύτητα. Αλλά όταν τρέχετε στην κατηφόρα δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ αυτή την ενέργεια, γιατί πρέπει ακόμα να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να ελέγξετε την ταχύτητά σας.

Έτσι, γενικά, ξοδεύετε περισσότερη ενέργεια για να τρέξετε, ας πούμε, 1 χλμ σε ανηφόρα και μετά 1 χλμ σε κατηφόρα από ό,τι αν τρέξετε 2 χλμ σε επίπεδο.

Το τρέξιμο στο βουνό επίσης, αυξάνει την αντοχή και τον καρδιακό ρυθμό. Το τρέξιμο σε ανηφόρα είναι πιο σκληρό για το σώμα από το τρέξιμο σε επίπεδο. Σίγουρα θα σας κάνει πιο fit και πιο δυνατούς από το να τρέχετε στο επίπεδο, αλλά συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Το τρέξιμο στην κατηφόρα είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολο για το σώμα. Αναγκάζει τους μύες των ποδιών να επεκταθούν περαιτέρω σε επαναλήψεις, γεγονός που τους κάνει να νιώθουν περισσότερο πόνο.

Όσοι από εσάς ανησυχείτε για την απώλεια βάρους, αλλά δεν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου να τρέξετε για μεγάλη διάρκεια, το τρέξιμο σε ανηφόρα καίει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό σε σύγκριση με το τρέξιμο σε επίπεδες επιφάνειες.

Δρόμος

Το τρέξιμο στο δρόμο από την άλλη, αφορά περισσότερο την επίδοση και την ταχύτητα. Οι δρομείς του δρόμου το προτιμούν λόγω έλλειψης χρόνου – καθώς το να πας στο βουνό προϋποθέτει περισσότερη ώρα – αλλά και λόγω αύξησης της ταχύτητας.

Τα πλεονεκτήματα είναι πως επειδή είναι πολύ πιο εύκολο από το τρέξιμο σε λόφους, το καθιστά καλύτερο για αρχάριους. Το τρέξιμο σε επίπεδες επιφάνειες επιπλέον, σας επιτρέπει να προπονείστε με χαμηλότερη ένταση και να εστιάσετε στη φόρμα σας.

Επίσης, έχετε περισσότερο έλεγχο στην επιβράδυνση ή την επιτάχυνση. Το τρέξιμο στο δρόμο είναι χρήσιμη πρακτική για την ταχύτητα, καθώς συνηθίζει το σώμα σας σε μεγαλύτερο βηματισμό.

Τέλος, ένα ακόμα πλεονέκτημα του τρεξίματος στο δρόμο είναι σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας και να βελτιώσετε τη συνολική αντοχή σας. Με άλλα λόγια, σας εκπαιδεύει να τρέχετε περισσότερο χωρίς να σας κόβεται η αναπνοή. Αυτό γίνεται με τη λειτουργία χαμηλής έντασης για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως το τρέξιμο στο βουνό εστιάζει περισσότερο στην οικοδόμηση δύναμης ενώ το τρέξιμο στο δρόμο εστιάζει περισσότερο στην αντοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εσείς τι από τα δύο προτιμάτε τελικά;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.