ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Σε κρίσιμη κατάσταση 20χρονος φοιτητής

Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στον «Άγιο Ανδρέα»

Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Σε κρίσιμη κατάσταση 20χρονος φοιτητής

Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς ένας 20χρονος φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση στον «Άγιο Ανδρέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος φοιτητής αναμένεται να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Τον φοιτητή βρήκαν οι γονείς του σε άσχημη κατάσταση στο σπίτι του.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα, είναι μια φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε και εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και να έχει ποικίλες επιπλοκές.

Είναι πιο συχνή στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Μεταξύ άλλων, ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνη για τη ζωή μόλυνση στο αίμα (σήψη ή σηψαιμία όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία της) και να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες του εγκεφάλου ή των νεύρων.

Τι συμπτώματα, όμως, προκαλεί η μηνιγγίτιδα;

Το πρώτο χαρακτηριστικό τους είναι ότι εκδηλώνονται ξαφνικά και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

  • Υψηλό πυρετό
  • Ναυτία και έμετο
  • Πονοκέφαλο
  • Εξάνθημα στο δέρμα που δεν «σβήνει» όταν το πιέζετε με ένα γυάλινο ποτήρι (προσοχή: δεν το αναπτύσσουν όλοι οι ασθενείς)
  • Δυσκαμψία στον αυχένα
  • Αποστροφή για το έντονο φως
  • Υπνηλία ή έλλειψη αντιδράσεων
  • Σπασμοί

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν με οποιαδήποτε σειρά. Επιπλέον, δεν τα παρουσιάζουν υποχρεωτικώς όλα οι ασθενείς με μηνιγγίτιδα.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Οι γιατροί του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), τονίζουν ότι πρέπει να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο ή να σπεύσετε αμέσως στο νοσοκομείο, εάν εσείς ή κάποιος δικός σας εκδηλώσει συμπτώματα ύποπτα για μηνιγγίτιδα.

Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και να μην περιμένετε να εκδηλωθούν όλα τα συμπτώματα ή να εμφανιστεί εξάνθημα για να πάτε στον γιατρό. Ένας ασθενής με μηνιγγίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό, τηλεφωνήστε στον γιατρό σας ή στο ΕΚΑΒ για συμβουλή. Το ίδιο και εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε έρθει σε επαφή με ασθενή ο οποίος είχε μηνιγγίτιδα.

Εάν είχατε λάβει ιατρική συμβουλή αλλά ακόμα ανησυχείτε ή επιδεινωθεί ένα ή περισσότερα συμπτώματα, ζητήστε πάλι χωρίς καθυστέρηση ιατρική βοήθεια.

Η πρόγνωση

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτήριο ή ιό. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο σπάνια, αλλά και πιο σοβαρή από την ιογενή.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα συνήθως υποχωρεί μόνη της και σπανίως προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα. Αντίστοιχα, οι περισσότεροι ασθενείς με βακτηριακή μηνιγγίτιδα θα αναρρώσουν πλήρως, εάν αρχίσει γρήγορα η θεραπεία.

Μερικοί όμως απομένουν με σοβαρά, μακροχρόνια προβλήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Μερική ή πλήρης απώλεια της ακοής ή της όρασης
  • Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
  • Επαναλαμβανόμενοι σπασμοί (επιληψία)
  • Κινητικά προβλήματα, προβλήματα συντονισμού των κινήσεων και της ισορροπίας
  • Απώλεια άκρων (μερικές φορές είναι απαραίτητος ο ακρωτηριασμός των προσβεβλημένων άκρων)
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, ποσοστό έως και 10% των ασθενών με βακτηριακή μηνιγγίτιδα χάνουν τη ζωή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.