Βαλανίτιδα στο πέος: Πότε είναι μεταδοτική & ποια τα συμπτώματα που θέλουν προσοχή

Πώς θα ξέρω αν έχω μολυνθεί;

Βαλανίτιδα στο πέος: Πότε είναι μεταδοτική & ποια τα συμπτώματα που θέλουν προσοχή

Ως βαλανίτιδα ορίζεται η φλεγμονή στην κεφαλή του πέους ή/και στο πετσάκι που περιβάλλει την κεφαλή του πέους. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί με αυτό τον ορισμό.

Για παράδειγμα, ορισμένοι θεωρούν ως βαλανίτιδα μόνο τη φλεγμονή της κεφαλής του πέους (βάλανος), ενώ αναφέρουν ως ακροποσθίτιδα τη φλεγμονή τη φλεγμονή στο «πετσάκι». Όταν, δε, υπάρχει φλεγμονή και στα δύο το ονομάζουν βαλανοποσθίτιδα.

Οι άντρες που έχουν προδιάθεση για την ανάπτυξη βαλανίτιδας είναι εκείνοι που μπορεί να έχουν:

  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Νεφρίτιδα,
  • Κίρρωση
  • Νοσογόνο παχυσαρκία

Οι άντρες που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν:

  • Κακή προσωπική υγιεινή
  • Ευαισθησία σε χημικά ερεθιστικά (για παράδειγμα, σαπούνια και λιπαντικά)
  • Αλλεργίες σε φάρμακα
  • Οι άντρες με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν βαλανίτιδα επειδή η γλυκόζη ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στο δέρμα και ειδικά σε άντρες με:
  • Μη ελεγχόμενο διαβήτη (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα ούρα τους)
  • Φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη που προκαλεί την αποβολή περισσότερης ζάχαρης με τα ούρα (πχ dapagliflozin)

Η βαλανίτιδα μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κλινικό χαρακτηριστικό σε άνδρες με αντιδραστική αρθρίτιδα. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Είναι κολλητική η βαλανίτιδα;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι κάπως περίπλοκη. Δεν είναι ένα απλό “ναι” ή “όχι”.

Η βαλανίτιδα που προκαλείται από τα απλά βακτήρια στο δέρμα του πέους ή η βαλανίτιδα που προκαλείται από ένα χημικό ερεθιστικό του δέρματος θεωρείται γενικά μη μεταδοτική.

Η βαλανίτιδα που προκαλείται από ορισμένους μύκητες ή/και ορισμένα βακτήρια ή ιούς (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως η γονόρροια) είναι μεταδοτική από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της επαφής στην συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή συνήθως μέσω του σεξ.

Παρά το γεγονός ότι, ως νόσος, συνήθως δεν μεταδίδεται μεταξύ αντρών, εντούτοις οι μικροοργανισμοί που προκαλούν τη βαλανίτιδα μπορούν να μεταβιβαστούν και να προκαλέσουν μόλυνση στο νέο “ξενιστή” τους.

Δεδομένου ότι ορισμένα από τα βακτήρια, μύκητες ή ιούς που προκαλούν τη βαλανίτιδα είναι μεταδοτικά, η βαλανίτιδας θα μπορούσε να θεωρηθεί «μεταδοτική» υπό ειδικές συνθήκες.

Πώς θα ξέρω αν έχω μολυνθεί;

Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων μετά την έκθεση (περίοδος επώασης) στο βακτήριο ή ιό που θα προκαλέσει τη βαλανίτιδα διαφέρει ανάλογα με το είδος του ιού, του βακτηρίου ή του μύκητα.

Εντούτοις, τα πρώτα σημάδια της βαλανίτιδας είναι:

  • Ερυθρότητα
  • Κνησμός
  • Οίδημα
  • Τρυφερότητα της κεφαλής του πέους και της ακροποσθίας γύρω του

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η έκκριση υγρού από την ουρήθρα και η διόγκωση των λεμφαδένων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, επισκεφθείτε τον γιατρό σας άμεσα για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, αφού υπάρχουν πιο σοβαρές ασθένειες που “μιμούνται” τη βαλανίτιδα, όπως ο έρπης και η γονόρροια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.