ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου – Η θεραπεία

Η πιο κοινή αιτία είναι η βλάβη των βασικών κυττάρων από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο ή το σολάριουμ

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου – Η θεραπεία

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα το οποίο ξεκινά από τα βασικά κύτταρα του δέρματος, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος.

Η πιο κοινή αιτία είναι η βλάβη των βασικών κυττάρων από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο ή το σολάριουμ.

Άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος:

  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Ο δεύτερος πιο κοινός τύπος. Όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, αυτός ο τύπος καρκίνου προκαλεί επίσης μια πληγή στο δέρμα που δεν δείχνει να μην επουλώνεται.
  • Μελάνωμα: Ένας πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται ως σκούρα καφέ ή μαύρη κρεατοελιά.
  • Καρκίνωμα κυττάρων Merkel: Ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται ως μπλε-κόκκινο οζίδιο στο δέρμα.

Συμπτώματα

Βλάβες ή πληγές από βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως αναπτύσσονται στις περιοχές του δέρματος που δέχονται το μεγαλύτερο ηλιακό φως: πρόσωπο, λαιμός, τριχωτό της κεφαλής και αυτιά. Εάν παρατηρήσετε μια πληγή στο δέρμα σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τα ακόλουθα σημάδια:

  • Ανοιχτή πληγή: Μια πληγή που δεν επουλώνεται με την πάροδο του χρόνου ή μια βλάβη που στάζει ή αρχίζει να σχηματίζει κάτι σαν κρούστα
  • Ανάπτυξη που μοιάζει με ουλή: Επίπεδη, σφιχτή πληγή που μοιάζει με ουλή σε χρώμα του δέρματος ή κιτρινωπό
  • Κόκκινο μπάλωμα: Μια περιοχή του δέρματος που έχετε φαγούρα και φαίνεται ανασηκωμένη και με κοκκινωπό χρώμα
  • Γυαλιστερό εξόγκωμα: Ένα μικρό, γυαλιστερό εξόγκωμα που είναι ροζ ή κόκκινο και έχει κηλίδες μπλε και μαύρου χρώματος
  • Ανάπτυξη με ανυψωμένες άκρες: Μια ροζ ανάπτυξη που είναι χαμηλότερη στο μέσον και ανασηκωμένη στο περίγραμμά της
  • Αιμορραγία: Μια πληγή που την αισθάνεστε ευαίσθητη και μπορεί να αιμορραγεί εύκολα

Αιτίες

Όταν το DNA στα βασικά κύτταρα του δέρματος καταστραφεί, μπορεί να εμφανιστεί βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Το DNA είναι το υλικό στα κύτταρά σας που αποθηκεύει τις γενετικές σας πληροφορίες.

Όταν υπάρχει βλάβη στο DNA, τα κύτταρα δεν αναπτύσσονται και δεν αναπαράγονται με κανονικό ρυθμό.

Τα κύτταρα που έχουν βλάβη στο DNA μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμό ανεξέλεγκτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Η πιο κοινή αιτία βλάβης των κυττάρων του δέρματος είναι οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) από τον ήλιο ή το σολάριουμ.

Παράγοντες κινδύνου

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο χρόνος παραμονής στον ήλιο. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι περίπου το 90% των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος προκαλούνται άμεσα από την έκθεση στον ήλιο.

Μπορεί επίσης να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο βασικού καρκινώματος δέρματος εάν:

  • Έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
  • Είστε άντρας
  • Χρησιμοποιείτε σολάριουμ
  • Είστε άνω των 50 ετών
  • Έχετε χρόνιες δερματικές λοιμώξεις
  • Έχετε κάποια αυτοάνοση διαταραχή

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας του βασικοκυτταρικού καρκινώματος είναι η θεραπεία του καρκίνου. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση της καρκινικής περιοχής από το δέρμα και την πρόληψη επανεμφάνισής της.

Μια κοινή θεραπεία για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η χειρουργική επέμβαση:

  • Εκτομή: Ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο και το περιβάλλον υγιές δέρμα με μια χειρουργική λεπίδα.
  • Απόξεση και ηλεκτρο-καυτηρίαση: Ο δερματολόγος ή ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για να ξύσει τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια να καυτηριάσει το δέρμα για να σταματήσει την αιμορραγία και να αποτρέψει την μόλυνση.
  • Χειρουργική επέμβαση MOHS: Ο χειρουργός αφαιρεί λεπτά στρώματα του δέρματός σας και τα εξετάζει στο μικροσκόπιο μέχρι να μην είναι ορατά τα καρκινικά κύτταρα. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης έχει το χαμηλότερο ποσοστό μελλοντικής υποτροπής.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Εάν συμβεί αυτό, ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας περαιτέρω επιλογές θεραπείας, όπως ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Πρόληψη

Ευτυχώς, πολλές περιπτώσεις βασικοκυτταρικού καρκινώματος μπορούν να προληφθούν. Για να προστατευθείτε από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, λάβετε προφυλάξεις όταν περνάτε χρόνο στον ήλιο.

Οι ακτίνες UV από τον ήλιο ή το σολάριουμ είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα των περιπτώσεων βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις ακτίνες UV, λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις:

  • Κάντε συχνά διαλείμματα ή καθίστε στη σκιά όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους
  • Εφαρμόστε αντηλιακό με υψηλό αντηλιακό παράγοντα (SPF) πριν βγείτε σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και τον χειμώνα
  • Φοράτε προστατευτικά ρούχα και αξεσουάρ, όπως καπέλο, γυαλιά ηλίου και μακρυμάνικο πουκάμισο
  • Αποφύγετε τη χρήση σολάριουμ
  • Εάν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιατρικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, είναι επίσης καλή ιδέα να επισκέπτεστε έναν δερματολόγο κάθε χρόνο για εξέταση και προληπτικό έλεγχο
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.