ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια γιαγιά που βοηθάει στο κρεοπωλείο! Πραγματικά, ότι πιο αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης Ελλάδας, στην Ευρωβουλή!

Βίντεο: Αυτό είναι το πρώτο μηχάνημα μεταμόσχευσης κεφαλιού – «Για να ζήσει κάποιος αρκετές εκατοντάδες χρόνια»!

Ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου

Βίντεο: Αυτό είναι το πρώτο μηχάνημα μεταμόσχευσης κεφαλιού – «Για να ζήσει κάποιος αρκετές εκατοντάδες χρόνια»!

Ένα «σύστημα μεταμόσχευσης κεφαλιού» φαίνεται πως αναπτύσσει η εταιρεία BrainBridge. 

Πιο συγκεκριμένα ένα βίντεο αποκαλύπτει πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κεφαλιού, με τους δημιουργούς της, από τη μία, να ισχυρίζονται ότι έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζήσουν πολλά περισσότερα χρόνια και τους ειδικούς, από την άλλη, να κρούουν καμπανάκι.

Η εταιρεία προτείνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής για τη μεταφορά του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού από έναν ασθενή σε ένα σώμα δότη.

Μάλιστα ισχυρίζεται ότι το ιατρικό πρότυπο θα ήταν έτοιμο να εκτελέσει την πρωτοποριακή ιατρική πράξη σε μόλις 8 χρόνια!

Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση ισχυρίζεται ότι οι λήπτες της διαδικασίας θα μπορούσαν να ζήσουν ακόμη περισσότερο από το μέσο προσδόκιμο ζωής, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι «ικανός να ζήσει αρκετές εκατοντάδες χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο σώμα παραμένει νέο».

Οι ειδικοί δήλωσαν σήμερα, ωστόσο, στη MailOnline ότι πρόκειται για μία «μεγάλη υπεραπλούστευση του τρόπου που λειτουργεί ο εγκέφαλος» χαρακτηρίζοντάς την «κακόγουστο αστείο» και «υλικό φαντασίας».

Το 2016, η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νευροχειρουργικών Εταιρειών κήρυξε «ανήθικη» μεταμόσχευση κεφαλιού σε ανθρώπους. Η υπηρεσία, ωστόσο, δεν έχει καμία νομική εξουσία να σταματήσει την εκτέλεση της διαδικασίας, αλλά παράγει επαγγελματικές κατευθυντήριες γραμμές για τη νευροχειρουργική πρακτική.

«Οι κίνδυνοι που ενέχονται για τον ασθενή που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση κεφαλιού [θα ήταν] τεράστιοι, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου», κατέληξε τότε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την BrainBridge, τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν σε ασθενείς με παράλυση ή οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή τους, όπως, και την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα «πλήρως λειτουργικό σώμα».

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, το σώμα του δότη – ενός εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς με ένα λειτουργικό σώμα και ο λήπτης, του οποίου το κεφάλι θα μεταμοσχευθεί στο νέο σώμα, θα πρέπει πρώτα να ψυχθούν στους 5°C (41°F) για να μειωθεί η «πιθανή εγκεφαλική βλάβη».

Στη συνέχεια, μια απροσδιόριστη συγκέντρωση «τεχνητού διαλύματος πλάσματος» χορηγείται και στα δύο σώματα για να διατηρηθεί ο εγκέφαλος και το σώμα οξυγονωμένα και να αποφευχθεί η πήξη.

Η χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται ρομποτικά, θα τοποθετήσει «προσεκτικά» τις καρωτίδες και τις σπονδυλικές αρτηρίες και τις σφαγίτιδες φλέβες (σσ. είναι οι φλέβες που παίρνουν αποξυγονωμένο αίμα από το κεφάλι πίσω στην καρδιά μέσω της άνω κοίλης φλέβας).

Στη συνέχεια, το αίμα αποστραγγίζεται πλήρως από το κεφάλι του λήπτη για να αποφευχθεί η θρόμβωση, προτού συνδεθεί «αμέσως» με το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος του δότη και αντληθεί με φρέσκο οξυγονωμένο αίμα.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζει, θα παρακολουθούν επίσης τόσο τους μύες όσο και τα νεύρα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να «διευκολύνουν την απρόσκοπτη επανασύνδεση».

Η χημική ουσία πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) και ένα «εξειδικευμένο εμφύτευμα» θα εφαρμόζονται επίσης στη σπονδυλική στήλη στο σημείο της σύντηξής της για να βοηθήσουν στην επανασύνδεση των αποκομμένων νευρώνων.

Οι μύες του προσώπου και οι μαλακοί ιστοί του δότη θα μεταμοσχεύονταν στη συνέχεια για να μειωθεί η πιθανότητα απόρριψης των ιστών και να «αναζωογονηθεί το πρόσωπο του λήπτη».

Αφού περάσει έναν μήνα στην εντατική ο ασθενής, που θα βρίσκεται σε κώμα παρακολουθείται και του χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτραπεί το ανοσοποιητικό σύστημα από το να απορρίψει το σώμα του δότη, ο εγκέφαλος θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο.

Ο επικεφαλής του έργου, Hashem Al-Ghaili, με έδρα το Ντουμπάι, δήλωσε σήμερα:

«Στόχος της τεχνολογίας μας είναι να διευρύνουμε τα όρια του εφικτού στην ιατρική επιστήμη και να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις για όσους παλεύουν με απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις».

«Η τεχνολογία μας υπόσχεται να ανοίξει τις πόρτες για σωτήριες θεραπείες που ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια».

Επί του παρόντος, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης και πρόσληψης ειδικών που θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και ελπίζει ότι η αποκάλυψη της ιδέας θα «προσελκύσει κορυφαία ταλέντα από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τα όρια της βιοϊατρικής επιστήμης και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο».

Ο Δρ Ahmad Al Khleifat, νευροεπιστήμονας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στη MailOnline:

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η μεταμόσχευση κεφαλιού είναι εφικτή στον άνθρωπο. Αυτό αντικατοπτρίζει μια μεγάλη υπεραπλούστευση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου και του τρόπου ανάπτυξης αυτών των ασθενειών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόταση αυτή μπορεί να είναι ένα κακόγουστο αστείο».

Ο Δρ Ντιν Μπερνέτ, νευροεπιστήμονας και επίτιμος ερευνητής στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δήλωσε επίσης:

«Έχω δει στο παρελθόν κάποιους φανταστικούς ισχυρισμούς αλλά αυτή είναι μακράν η πιο ακραία. Από πολλές απόψεις, είναι σαν μια ντουζίνα απίθανων, γελοίων ισχυρισμών συγκεντρωμένων σε ένα βολικό πακέτο».

Εν τω μεταξύ, ο χειρουργός του NHS, Dr Karan Rangarajan, με έδρα το Hampshire, δήλωσε:

«Όταν οι χειρουργοί συνδέουν νεύρα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως για παράδειγμα μια μεταμόσχευση χεριού, απλά δεν ξέρουμε αν τα νεύρα θα λειτουργούν κανονικά μετά. Ακόμη και αν όλα συνδεθούν, αν κάποια από αυτές τις συνδέσεις διαρρεύσει ή αποσυνδεθεί μετά την επέμβαση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει άμεσο θάνατο για τον ασθενή».

Και πρόσθεσε: «Αν βγάλετε έναν άνθρωπο από την πρίζα και κλείσετε τον διακόπτη, είστε σίγουροι ότι θα έχετε τον ίδιο άνθρωπο όταν ξανανοίξετε τον διακόπτη;»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.