ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Βήχας: Γιατί μπορεί να επιμένει ακόμα και μετά το κρυολόγημα;

Ο βήχας είναι ένας από τους τρόπους αυτό-θεραπείας του σώματός σας απέναντι σε ένα κρυολόγημα

Βήχας: Γιατί μπορεί να επιμένει ακόμα και μετά το κρυολόγημα;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ανεξάρτητα από το πόσο καιρό κράτησε το πιο πρόσφατο κρυολόγημά σας, ο βήχας που ακολούθησε φαινόταν να διαρκεί πολύ περισσότερο;

Ο βήχας είναι ένας από τους τρόπους αυτό-θεραπείας του σώματός σας απέναντι σε ένα κρυολόγημα.

Όταν ένα άτομο βήχει, είναι μια δυναμική εκπνοή πολύ αέρα, περισσότερο από αυτό που εκπνέει κανείς κατά τη διάρκεια μιας τυπικής αναπνοής. Αυτό εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην ώθηση της βλεννογόνου προς τα πάνω και έξω από τους αεραγωγούς, καθώς και στην εξώθηση οποιουδήποτε παγιδευμένου αέρα που ένα άτομο μπορεί να μην εκπνέει αποτελεσματικά.

Αλλά γιατί συχνά ο βήχας δείχνει να επιμένει τόσο πολύ; Απαιτούνται αντιβιοτικά για να τον ξεπεράσει κανείς;

Πού μπορεί να οφείλεται ο παρατεταμένος βήχας

Υπερβολική βλέννα

Ακόμη και όταν τα άλλα δυσάρεστα συμπτώματα του κρυολογήματος έχουν περάσει, το σώμα σας εξακολουθεί να απαλλάσσεται από τον ιό.

“Αν και το σώμα μας κάνει πολύ καλή δουλειά γενικά στην καταπολέμηση των ιών σχετικά γρήγορα, δεν είναι ασυνήθιστο να επιμένει η φλεγμονή και να χρειάζεται χρόνος για να καθαρίσει το σώμα μας την υπερβολική βλέννα που παρήχθη ως απάντηση στον ιό, Εάν ο λαιμός μας παραμένει ερεθισμένος αφότου νιώθουμε ήδη καλύτερα, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει παρατεταμένο βήχα σε ένα φαινόμενο φαύλου κύκλου.

Βρογχίτιδα

Μερικές φορές, όταν ένας ιός κρυολογήματος τελικά εξαφανιστεί, σας αφήνει ένα… δώρο αποχωρισμού με την μορφή μιας δευτερεύουσας μόλυνσης, όπως η βρογχίτιδα.

Η βρογχίτιδα είναι ένας τύπος λοίμωξης που προκαλεί τους αεραγωγούς των πνευμόνων, γνωστούς ως βρόγχους, να ερεθίζονται και να φλεγμαίνουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βήχα, ο οποίος μπορεί επίσης να εμφανίσει διαυγή, πράσινη ή κίτρινη-γκρι βλέννα. Η βρογχίτιδα μπορεί να μιμηθεί τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη ιατρική φροντίδα.

Επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό.

Ελαφριά μορφή πνευμονίας

Αυτός είναι ένας άτυπος όρος που περιγράφει ένα είδος πνευμονίας που δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί ανάπαυση στο κρεβάτι ή νοσηλεία. Μπορεί να νιώθετε ότι σαν να έχετε κρυώσει. Τα συμπτώματα είναι γενικά τόσο ήπια που δεν αισθάνεστε ότι χρειάζεται να μείνετε στο σπίτι.

Το πιο πιθανό κιόλας είναι ότι δεν θα πάτε σε γιατρό για τόσο ήπια συμπτώματα. Εάν επισκεφτείτε έναν γιατρό, μπορεί να μην φαίνεστε αρκετά άρρωστος ώστε να χρειαστείτε μια ακτινογραφία θώρακα, η οποία είναι ο τρόπος για να διαγνώσετε κάθε είδους πνευμονία.

Η ελαφριά πνευμονία προκαλείται συχνά από έναν τύπο βακτηρίου που προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται πιο σταδιακά από εκείνα άλλων τύπων πνευμονίας. Η ασθένεια συχνά μεταφέρεται στο σπίτι από μικρά παιδιά που την κολλούν στο σχολείο. Τα μέλη της οικογένειας των μολυσμένων παιδιών συνήθως αρχίζουν να έχουν συμπτώματα 2-3 εβδομάδες αργότερα. Αυτό το είδος πνευμονίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα αντιβιοτικό.

Άσθμα μόνο με βήχα

Αυτός είναι ένας τύπος άσθματος όπου το κύριο σύμπτωμα είναι ένας ξηρός, μη παραγωγικός βήχας. Ένας μη παραγωγικός βήχας δεν αποβάλλει καμία βλέννα από την αναπνευστική οδό. Τα άτομα με τέτοιο άσθμα συχνά δεν έχουν άλλα “κλασικά” συμπτώματα άσθματος, όπως συριγμό ή δύσπνοια.

Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες χρόνιου βήχα, δηλαδή βήχα που διαρκεί περισσότερο από 6-8 εβδομάδες. Το άσθμα μόνο με βήχα μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τη νύχτα. Εάν έχετε νυχτερινό άσθμα, μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας. Ο βήχας μπορεί να αυξηθεί όταν ο ασθενής εκτίθεται σε παράγοντες που προκαλούν άσθμα ή σε ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, όπως σκόνη ή έντονα αρώματα, ή όταν βρίσκονται σε κρύο αέρα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Όταν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), το οξύ από το στομάχι σας επιστρέφει στον οισοφάγο σας. Αυτό ερεθίζει τον λαιμό και σας κάνει να βήχετε.

Πώς καταλαβαίνετε αν ο βήχας σας οφείλεται σε ΓΟΠ ή σε κάτι άλλο; Αρκεί να σκεφτείτε αν έχετε άλλα συμπτώματα ΓΟΠ, όπως καούρα, πόνο στο στήθος, βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση και δύσπνοια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.