ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Χριστούγεννα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας των ημερών

Είναι μια περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί κινδυνεύουν να βρεθούν στο νοσοκομείο, εάν δεν είναι προσεκτικοί

Χριστούγεννα: Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας των ημερών

Οι πιο ασυνήθιστοι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν ο άνθρωπος βγει από την καθημερινή του ρουτίνα, γι’ αυτό τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά προσφέρονται για πάσης φύσεως προκλήσεις … υγειονομικής φύσεως.

Δείτε παρακάτω κάποιους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν τα Χριστούγεννα

  • πάνω από 80.000 άνθρωποι το χρόνο εισάγονται στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμούς που προέρχονται από πτώσεις, κοψίματα και εγκαύματα κατά την εορταστική χριστουγεννιάτικη περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία από το βρετανικό σύστημα υγείας NHS.
  • κάθε χρόνο, περίπου 1.000 άνθρωποι τραυματίζονται προσπαθώντας να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους και κυρίως όταν επιχειρούν να τοποθετήσουν τα στολίδια στα ψηλότερα κλαδιά (RoSPA)
  • 50% περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πεθάνει κανείς από φωτιά σε σπίτι τα Χριστούγεννα, από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου (RoSPA)
  • τα τροχαία ατυχήματα είναι πολύ περισσότερα τον Δεκέμβριο από οποιονδήποτε άλλο μήνα του χρόνου (30% στις γυναίκες και 9% στους άνδρες) (στοιχεία ONS)
  • 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν από σκαμπό ή σκάλα ενώ κρεμούσαν διακοσμητικά. (firstaidforlife.org.uk)
  • περίπου 350 άνθρωποι το χρόνο τραυματίζονται από τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου, (πτώσεις κατά την τοποθέτηση, παιδιά που καταπίνουν τα λαμπάκια, ηλεκτροπληξίες και εγκαύματα). (onlinefirstaid.com)
  • 1 στους 10 ανθρώπους τραυματίζονται από καυτό λάδι και 1 στους 5 κόβονται κατά την παρασκευή και το καθάρισμα των λαχανικών. (onlinefirstaid.com)
  • ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι κατά 37% υψηλότερος την παραμονή των Χριστουγέννων και κορυφώνεται στις 22:00 το βράδυ, σύμφωνα με το British Medical Journal.
  • πάνω από 2 στους 5 Βρετανούς αισθάνονται άγχος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ περίπου 1 στους 4 έχει παλέψει με το άγχος ή την κατάθλιψη. (YouGov)

Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα ατυχήματα τα Χριστούγεννα

Αφιερώστε 2 λεπτά για να διαβάσετε τις παρακάτω οδηγίες, ώστε να έχετε μια ασφαλή και υγιή περίοδο διακοπών

1. Τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της διακόσμησης

Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς είναι να σταθεροποιήσετε καλά τη σκάλα σε μια επίπεδη επιφάνεια πριν την χρησιμοποιήσετε και παράλληλα να φορέσετε παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες.

2. Ηλεκτροπληξία

Μην ξεχνάτε πως τα παλιά φωτάκια που έχουν παραμείνει πάνω από 11 μήνες αποθηκευμένα, μπορεί να έχουν υποστεί φθορές σοβαρές στα καλώδια. Δώστε μεγάλη προσοχή στα ελαττωματικά φωτάκια, που μπορούν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα. Τα λαμπιόνια συμβάλλουν πολύ συχνά στις πυρκαγιές που ξεκινούν από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

3. Κρυολογήματα και μεταδοτικές ασθένειες

Η γρίπη και ο κορωνοϊός “κάνουν πάρτι” κατά την περίοδο των εορτών. Αν και η πανδημία έχει τελειώσει πρέπει να παραμείνετε προσεκτικοί και προστατευτικοί και φέτος με την υγεία σας. Αποφύγετε τους χώρους με συνωστισμό χωρίς προστατευτικά μέτρα, αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και να πλένετε συνεχώς τα χέρια σας. Η κοινωνική απόσταση και η συνεχής χρήση μάσκας μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα μικρόβια.

4. Υπερφαγία

Είναι δύσκολο να παραλείψουμε τα σπιτικά φαγητά και τα γλυκά εδέσματα στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, αλλά δείξτε προσοχή! Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να σας συμπαρασύρει και μετά της γιορτές. Η παχυσαρκία συνοδεύεται από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας. Προσπαθήστε να ελέγχετε τις μερίδες και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε.

5. Τροφική δηλητηρίαση

Εκτός από την υπερκατανάλωση τροφής, ένας άλλος κίνδυνος που σχετίζεται με τα τρόφιμα είναι η τροφική δηλητηρίαση.

Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από:

  • κατανάλωση φαγητού που έχει μείνει για πολύ ώρα εκτός ψυγείου
  • όταν το φαγητό δεν μαγειρεύεται στη σωστή θερμοκρασία
  • τρόφιμα εκτεθειμένα σε διασταυρούμενη μόλυνση

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, που δημοσίευσε φέτος ο ΕΟΔΥ. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να καταστρέψει τις διακοπές σας κατά τη διάρκεια των εορτών.

6. Άγχος

Το άγχος είναι μια πραγματική πρόκληση για πολλούς στις γιορτές και η πηγή του ενδέχεται να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται άγχος επειδή είναι μόνοι και άλλοι αισθάνονται άγχος όταν συναντώνται με συγγενείς που δεν βλέπουν συχνά. Άλλοι απλώς αισθάνονται άγχος για τα ψώνια ή την προετοιμασία των τραπεζιών. Τα οικονομικά προβλήματα, επίσης, είναι για πολλούς πηγή σοβαρού άγχους. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και προσπαθήστε να λειτουργήσετε με πρόγραμμα ώστε να μειώσετε το άγχος.

7. Κοψίματα στην κουζίνα

Πολλά ατυχήματα τα Χριστούγεννα συμβαίνουν στην κουζίνα και σχετίζονται με αιχμηρά αντικείμενα και εργαλεία μαγειρέματος. Το κόψιμο από μαχαίρι είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός, ή ακόμη και τα κοψίματα από το μάζεμα γυαλιών από σπασμένα στολίδια και διακοσμητικά. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε εντελώς αυτά τα ατυχήματα, αλλά μπορείτε να τα αποτρέψετε σε μεγάλο βαθμό, με μεγαλύτερη προσοχή και λιγότερη βιασύνη. Τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν όταν βιάζεστε.

8. Εισπνοή καπνού και εγκαύματα

Στα σπίτια μας κατά τη διάρκεια των εορτών υπάρχουν περισσότερα εύφλεκτα υλικά και αντικείμενα από άλλες εποχές του χρόνου. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, αναμμένα κεριά, τζάκια και φούρνοι μαγειρέματος είναι πηγές ατυχημάτων και εγκαυμάτων. Θα πρέπει να φροντίσετε να προσέχετε και να μην αφήνετε όλα τα παραπάνω χωρίς επίβλεψη. Στην κουζίνα χρησιμοποιήστε προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια κλπ) και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καυτό λάδι.

9. Πνιγμός

Προσοχή στον ενθουσιασμό με τον οποίο γεύεστε τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα και μειώστε ταχύτητα την ώρα που τρώτε. Επίσης, μην τρώτε και καταπίνετε μεγάλες μπουκιές φαγητού. Ο πνιγμός από φαγητό είναι μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία και την ασφάλειά σας στις γιορτές.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξετε, είναι τα μικρά παιχνίδια, που τα κατοικίδια και τα μικρότερα παιδιά μπορεί να μπερδέψουν με την τροφή. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διάσπαρτα μικρά παιχνίδια ή εξαρτήματα στο πάτωμα.

10. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι γιορτές είναι πιο απολαυστικές χωρίς την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Απολαύστε το αγαπημένο σας ποτό υπεύθυνα και αποφύγετε τις υπερβολές. Προσοχή, επίσης, και στην κατανάλωση νοθευμένων ποτών σε μπαρ και κέντρα διασκεδάσεως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.