ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Χρονότυπος: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ύπνο σας;

Γιατί κάποιοι είναι νυχτοπούλια και κάποιοι πρωινοί τύποι;

Χρονότυπος: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ύπνο σας;

Όλα είναι θέμα χρονοτύπου.

«Ο χρονότυπος σας είναι το σύστημα χρονισμού σας, το οποίο ρυθμίζεται από το ρολόι του σώματος στον εγκέφαλό σας που αποτελείται από 50.000 κύτταρα», εξηγεί η χρονοβιολόγος και επικεφαλής της υγείας του ύπνου στο Somnia, Δρ Katharina Lederle.

«Αυτό το ρολόι ρυθμίζει το χρονοδιάγραμμα για όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας, από το πότε κοιμόμαστε και ξυπνάμε μέχρι όταν τα έντερά μας κινούνται και απελευθερώνονται ορμόνες. Οι χρόνοι αυτών των πραγμάτων διαφέρουν μεταξύ των ατόμων».

Οι χρονότυποι υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να συναντήσουμε. Ο ψυχολόγος Dr Michael Breus πιστώνεται ότι δημιούργησε έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους κατηγοριοποίησης των χρονοτύπων, χαρακτηρίζοντας τους ανθρώπους ως λιοντάρι (ξυπνούν νωρίς), αρκούδα (αυτοί που ακολουθούν την ανατολή και τη δύση του ηλίου), λύκο (οι κλασικοί υπναράδες) ή δελφίνι (οι σχεδόν νυχτόβιοι).

«Από επιστημονική άποψη, είναι περισσότερο ένα φάσμα παρά ξεχωριστές κατηγορίες», λέει η Δρ Lederle. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται κάπου στη μέση, από «λίγο νωρίς» έως «ελαφρώς αργά».

Πώς να καταλάβετε τον χρονότυπο σας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μερικοί άνθρωποι απλώς φαίνεται να γνωρίζουν το πρόγραμμα που τους λειτουργεί καλύτερα. Άλλοι μπορεί να μην γνωρίζουν ακριβώς πότε λειτουργούν καλύτερα και το να ανακαλύψετε τις ιδανικές βιολογικές ώρες ύπνου και αφύπνισης μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορείτε να κάνετε αυτό το Automated Morningness-Eveningness Questionnaire (AutoMEQ) κουίζ για να μάθετε τι τύπος είστε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.