ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Υπουργείο Υγείας: Δεν τίθεται θέμα επιστροφής της μάσκας στα σχολεία

«Σαρώνουν» αναπνευστικοί αδενοϊοί, RSV, γρίπη και κορωνοϊός

Υπουργείο Υγείας: Δεν τίθεται θέμα επιστροφής της μάσκας στα σχολεία

Πηγές της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, την ώρα που είναι μεγάλη η ανησυχία των παιδιάτρων για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και αναπνευστικών ιώσεων στα παιδιά, τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της μάσκας στα σχολεία.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν πηγές της επιτροπής, το θέμα δεν έχει εξεταστεί και δεν θα τεθεί στην επιτροπή.

Μάλιστα, με επιστολή τους στον Θάνο Πλεύρη, οι παιδιάτροι ζητούν να επιστρέψει η μάσκα στα σχολεία και γενικότερα στους κλειστούς χώρους.

Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, απαιτούνται νέα μέτρα και προειδοποιούν ότι η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη.

Πιο αναλυτικά, επισημαίνουν πως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της μεταφοράς του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού έναντι του Covid και της παρατηρούμενης αυξημένης νοσηρότητας, προτείνουν:

  • Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Την χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
  • Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του COVID-19 για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών

Το συγκεκριμένο αίτημα σχολίασε πάντως σήμερα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας την αντίθεσή της:

«Για εμένα προσωπικά τα παιδιά δεν χρειάζεται να φορέσουν ακόμη μάσκα στα σχολεία. Δεν έχουμε αριθμό που να πιέζει την κατάσταση. Υπάρχει η επιτροπή αξιολόγησης που θα βλέπει ανά εβδομάδα τι γίνεται».

Σημείωσε δε πως πρέπει να φροντίσουμε όλοι να εμβολιαστούμε για την γρίπη και τον covid ούτως ώστε να μειωθούν τα κρούσματα.

«Σαρώνουν» αναπνευστικοί αδενοϊοί, RSV, γρίπη και κορωνοϊός

Οι περιορισμοί για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αμβλύνουν αισθητά την εξάπλωση άλλων αναπνευστικών ασθενειών, της γρίπης και του κρυολογήματος.

Η γρίπη και ο αναπνευστικός ιός (RSV) – ένας εποχικός ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους – σχεδόν εξαφανίστηκαν το 2020 και στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με το Nature, τώρα, στο βόρειο ημισφαίριο, ο RSV παρουσιάζει έξαρση και το ποσοστό νοσηλείας για τη γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υψηλότερο για αυτή την εποχή του έτους από ό,τι ήταν από το 2010. Γιατί ακριβώς συμβαίνουν αυτές οι αυξήσεις τώρα; Και τι προβλέπεται για τους επόμενους χειμώνες;

«Αυτοί οι ιοί επιστρέφουν και επιστρέφουν με ορμή», λέει ο Scott Hensley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. «Είναι πιθανό ότι η φετινή χρονιά θα είναι κατά κάποιο τρόπο ο παππούς όλων από πλευράς γρίπης».

Ο Hensley λέει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός «είναι πιο ανοσολογικά «αφελής» από ό,τι θα περιμέναμε τα περισσότερα χρόνια». Κανονικά, τα παιδιά μολύνονται μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους.

Τώρα, «θα καταλήξουμε να έχουμε παιδιά ηλικίας τριών, τεσσάρων ετών που δεν έχουν δει ποτέ RSV».

Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, το πρόβλημα είναι η εξασθένηση της ανοσίας. Ελλείψει έκθεσης σε έναν ιό, τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται.

Σε ένα τυπικό έτος, «μπορεί να εκτεθούμε σε ένα μικρό κομμάτι του ιού και το σώμα μας να τον καταπολεμήσει», λέει ο John Tregoning, ανοσολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.

Αλλά «αυτό το είδος ασυμπτωματικής ενίσχυσης ίσως δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια».

Τα νέα συμπτώματα

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες.

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.

Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Και για τα παιδιά από την ηλικία των πέντε ετών, ισχύει το ίδιο και για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.