Ύψος: Γιατί όσο μεγαλώνουν κάποιοι άνθρωποι «κονταίνουν»

Ανά δεκαετία υπάρχει μείωση της μυϊκής μας μάζας με ρυθμό 3-5%

Ύψος: Γιατί όσο μεγαλώνουν κάποιοι άνθρωποι «κονταίνουν»

Το ύψος είναι ένα από τα στοιχεία του σώματος μας που αλλάζει με τα χρόνια, μέχρι την εφηβεία ψηλώνουμε, και από τη μέση ηλικία και μετά αρχίζει και πάλι να μειώνεται.

Είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν μεγαλώνουμε.

Η απώλεια ύψους μετά τα 30 χρόνια

Οι πόντοι «χάνονται» από το ύψος της σπονδυλικής στήλης, με εναρκτήρια ηλικία τα 30 έτη. Τότε ξεκινούμε να χάνουμε περίπου 1,5 εκατοστό ανά δεκαετία, σύμφωνα με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Ωστόσο, είναι απίθανο να παρατηρήσετε αυτές τις σταδιακές αλλαγές, μέχρι τα 70 σας χρόνια, όταν αυτή η απώλεια του ύψους γίνεται πιο αισθητή.

Μαζί της όμως ξεκινά και η σαρκοπενία, δηλαδή η απώλεια μυικού ιστού που σχετίζεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα να χάνουμε έως και 5% της μυϊκής μάζας ανά δεκαετία, σύμφωνα με ερευνητικό δημοσίευμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Μυϊκή απώλεια

Ανά δεκαετία υπάρχει μείωση της μυϊκής μας μάζας με ρυθμό 3-5%. Με λίγα λόγια… Αυτό κάνει το ανάστημά μας να δείχνει μικρότερο.

Υγεία των οστών

Γύρω στα 35-40 ξεκινά η αντίστροφη πορεία με την απώλεια της οστικής μάζας που αποκτήσαμε όταν ήμασταν στα πρώτα χρόνια της ζωής μας μέχρι την εφηβεία μας.

Πώς το καθυστερούμε

Η τακτική άσκηση, ειδικά με βάρη ή πλάγια σανίδα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υγιεινή διατροφή. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι καίρια για την διατήρηση και την ανάπλαση των μυϊκών ιστών. Βασικό συστατικό είναι και οι καλοί υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, που δίνουν την ενέργεια στο σώμα για να παραμείνει δυνατό.
Η οστεοπόρωση απειλεί εξίσου την ορθή στάση του σώματος και ένας τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι η συχνή άσκηση, καθώς και η επάρκεια σε βιταμίνη D και ασβέστιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.