ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Θ.Πλεύρης για ελλείψεις στα φάρμακα: «Θα τις αντιμετωπίσουμε με γενόσημα» – Αιχμές σε όσους τους ρίχνουν ευθύνη!

Η κυβέρνηση δεν βλέπει κανέναν λόγο ανησυχίας, αλλά τρέχει να βρει σιρόπια και εισπνεόμενα φάρμακα για παιδιά

Θ.Πλεύρης για ελλείψεις στα φάρμακα: «Θα τις αντιμετωπίσουμε με γενόσημα» – Αιχμές σε όσους τους ρίχνουν ευθύνη!

Δηλώσεις για τις τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα κάνει αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και αυτό που όλοι καταλαβαίνουν είναι ότι πλέον είναι πολιτική της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη να γεμίσουν τα ελληνικά φαρμακεία με γενόσημα!

Δεν παρέλειψε να τονίσει και το υψηλό κόστος ενέργειας που επίσης επέτεινε τις ελλείψεις, αλλά ξέχασε να μας πει ότι αυτές οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν αποτέλεσμα των κινήσεων και πράξεων της κυβέρνησης που συμμετέχει.

Μάλιστα, δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά όσων αμφισβητούν τα περί παγκοσμίου προβλήματος στις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις τιμών τόνισε πως γίνονται διορθώσεις τιμών που δεν θα επωμιστούν οι πολίτες.

«Υπάρχουν χώρες που αυτή τη στιγμή βάζουν πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό απευθύνεται και σε κάποιους που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση ή δεν είναι παγκόσμιο το πρόβλημα. Δεν βρίσκεται η χώρα μας σε τέτοιο επίπεδο» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Τέλος αν και κατά τον υπουργό Υγείας δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην χώρα μας με την έλλειψη φαρμάκων και συνεπώς δεν πρέπει να ανησυχούμε, ο πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι ξεκίνησε ένα σαφάρι για να βρούμε παιδιατρικά φάρμακα, σιρόπια και εισπνεόμενα που δεν υπάρχουν στα φαρμακεία.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως στην κυβέρνηση ήξεραν από το Σεπτέμβριο ότι αναμένονται ελλείψεις καθώς υπήρχαν προβλέψεις για τις λοιμώξεις και συγκεκριμένα ότι θα είχαμε κύμα νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές πριν την πανδημία.

Έτσι, τώρα οι αρμόδιοι τρέχουν άρον – άρον να καλύψουν τις ελλείψεις με τα παιδιά να μένουν χωρίς φάρμακα. Καμπανάκι όμως είχε χτυπήσει και τον Οκτώβριο όταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εξέδωσε επείγον Δελτίο Τύπου το οποίο κοινοποίησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις αρμόδιες Αρχές, για ελλείψεις σε περισσότερα από 400 σκευάσματα.

Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, ωστόσο, το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η σταδιακή ομαλοποίηση των φαρμάκων για τα παιδιά και κυρίως για τα εισπνεόμενα.

Στην έκτακτη ενημέρωση για τα φάρμακα συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής και στις ελλείψεις πρώτων υλών και την έξαρση των ιώσεων η χώρα μας αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα. «Οι ελλείψεις στα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και ειδικά στα παιδικά φάρμακα θα αντιμετωπιστούν με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν» ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά νοσοκομεία και δεν σχετίζεται με ελλείψεις αλλά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις.  Βάλαμε πλαφόν clow back και για τον λόγο αυτό δεν έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία. Τα  μέτρα αυτά που δεν στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση εξασφάλισαν ουσιαστικά την τροφοδοσια των νοσοκομείων.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν τηρούν το πλαφόν που απαιτεί ο νόμος.

Θα υπάρχει επίσης ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης και στις άμεσες ενέργειες που απαιτείται να κάνει η ΕΕ για  εντατικοποίηση της παραγωγής φαρμάκων να υπάρχουν κεντρικές παραγγελίες και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από την Ασία.

Αποφασίσαμε το καλοκαίρι για τα πολύ φθηνά φάρμακα που κινδυνεύουν να καταργηθούν και να πάμε σε πολύ ακριβότερα να γίνει αναδιάρθρωση των τιμών. Αποτελεί θράσος αυτών που αύξησαν τα πανάκριβα φάρμακα πχ της Novartis να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυξήσεις.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια. Η όποια ταλαιπωρία  θα είναι προσωρινή.

Για φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες της Ασίας, όπως αυτά που αφορούν το αναπνευστικό. θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε αυτά που δεν τα έχουμε ως υποκατάστατα, να μπορούμε να τα προμηθευτούμε”.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους λόγους. Υπάρχουν αντιπυρετικά δε πλήρη επάρκεια και η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη. Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση», καθώς και ότι «η ταλαιπωρία των πολιτών είναι προσωρινή».  Διαχειρήσιμη θα είναι η κατάσταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Σωτηρίου είπε ότι πολύ σύντομα ότι γίνεται αναζήτηση για τα εισπνεόμενα στο εξωτερικό και πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.