ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έντονη δυσαρέσκεια του Ισραήλ στην ανακοίνωση της συμφιλίωσης Χαμάς και Φατάχ στην Παλαιστίνη (φωτό)

Έντονη δυσαρέσκεια του Ισραήλ στην ανακοίνωση της συμφιλίωσης Χαμάς και Φατάχ στην Παλαιστίνη (φωτό)

Έπειτα από την ανακοίνωση της συμφιλίωσης των μέχρι πρότινος αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων, Χαμάς και Φατάχ, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση έναντι της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Από την ισραηλινή πλευρά θεωρούν πως η «νομιμοποίηση» της Χαμάς εντός της Παλαιστινιακής Αρχής θα σημάνει μια περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση, που μόνο θετικά δεν θα αποφέρει στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να θέλουμε περισσότερο από την ειρήνη με όλους τους γείτονές μας, αλλά η συμφιλίωση μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς καθιστά αυτή την ειρήνη πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στους επίσημους εβραϊκούς και αγγλικούς λογαριασμούς του στο Facebook.

Η πολιτική αντιπαράθεση της Παλαιστίνης ξεκίνησε το 2007, όταν η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές και έλαβε την εξουσία στη Γάζα, ενώ οι περιοχές της Δυτικής Όχθης περιήλθαν στον έλεγχο της Φατάχ. Έκτοτε, όλες οι απόπειρες συμφιλίωσης των δύο ομάδων και σχηματισμού μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης με επιμερισμό της εξουσίας έχουν καθυστερήσει.

Το 2014, η αντίπαλη ομάδα κατάφερε να διαπραγματευτεί σύντομα μια συμφωνία, η οποία επίσης εξόργισε το Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ ανέστειλε ταχύτατα τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, οι οποίες αρνήθηκαν να συνομιλήσουν με τη Χαμάς, την οποία το Τελ Αβίβ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση με μοναδικό σκοπό την καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ.

Την Πέμπτη, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, η Χαμάς και η Φατάχ κατέληξαν σε νέα συμφωνία συμφιλίωσης, την οποία το Ισραήλ απέρριψε για άλλη μια φορά αμέσως.

«Το Ισραήλ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή συμφιλίωσης στην οποία η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς δεν αφοπλίζεται και δεν σταματά να αγωνίζεται για την καταστροφή του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την προσπάθεια της Χαμάς να καταστρέψει το Ισραήλ και δεν θα ασχοληθεί με μια οργάνωση που «υποστηρίζει γενοκτονία» και εκτοξεύει «χιλιάδες» ρουκέτες και κάνει εισβολές στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε επίσης τη Χαμάς ότι δολοφονεί παιδιά, καταπιέζει την κοινότητα των ΛΟΑΤ και κρατά Ισραηλινούς ομήρους. Πιστεύει ότι η Χαμάς είναι επίσης ένοχη για «πένθος» μετά το θάνατο του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και για «βασανιστήρια» της αντιπολίτευσης.

«Η συμφιλίωση με αυτούς που διαπράττουν μαζικές δολοφονίες, σας κάνει μέρος του προβλήματος και όχι λύση», έγραψε ο Νετανιάχου. «Πείτε “ναι” στην ειρήνη και “όχι” στη συνεργασία με τη Χαμάς».

Ενώ οι παλαιστινιακές παρατάξεις Φατάχ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία προκαταρκτικής συμφιλίωσης που ελπίζουν να εφαρμόσουν σταδιακά τα κόμματα, εξακολουθούν να επιδιώκουν να επιλύσουν διαφορές.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει όλους τους κυβερνητικούς ρόλους στη Γάζα, το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει επίσης την ευθύνη για τις συνοριακές διελεύσεις της Γάζας, όχι αργότερα από την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα βασικά ζητήματα, η μοίρα της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και οι ευρύτερες πολιτικές στρατηγικές, πρόκειται να συζητηθούν αργότερα, ανέφερε ο ιστότοπος Haaretz.

Η παλαιστινιακή ενότητα είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις με το Ισραήλ για μια λύση δύο κρατών. Ωστόσο, το Ισραήλ αρνείται να συμμετέχουν στην κυβέρνηση οι αντάρτες Χαμάς. Πριν από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων λύσης μεταξύ των δύο κρατών, το Τελ Αβίβ ενημέρωσε τους Παλαιστινίους, να αφοπλίσουν τη Χαμάς και να αναγκάσουν την οργάνωση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

«Οποιαδήποτε συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ πρέπει να περιλαμβάνει την τιμωρία των [διεθνών] συμφωνιών [και] των συνθηκών του Κουαρτέτου, καταρχάς αναγνωρίζοντας το Ισραήλ και αφοπλίζοντας τη Χαμάς», είπε ο Οφίρ Γέντελμαν, εκπρόσωπος στα Αραβικά ΜΜΕ, για το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, μέσω tweet. Πρόσθεσε ότι οι σήραγγες, η κατασκευή πυραύλων και η διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων είναι «ασυμβίβαστες» συνθήκες της Τετραμερούς και των προσπαθειών των ΗΠΑ να ανανεώσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος κάλεσε τη Φατάχ να αναλάβει την ευθύνη για οποιαδήποτε μαχητική δράση στη Γάζα, αφότου η Γάζα περάσει στα χέρια της Παλαιστινιακής Αρχής τον Δεκέμβριο.

“Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρέπει να επιτρέψει οποιαδήποτε βάση για τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς σε περιοχές της Π.Α. ή στη Γάζα», σχολίασε ο Οφίρ. «Όσο η Χαμάς δεν αφοπλίζεται [και] συνεχίζει να ζητά την καταστροφή μας, το Ισραήλ τη θεωρεί υπεύθυνη για όλη την τρομοκρατία που προέρχεται από τη Γάζα».

Ο αρχικός χάρτης της Χαμάς το 1988 ζητούσε την ανάκτηση όλων των περιοχών που περιλαμβάνονταν στη Βρετανική Εντολή στην Παλαιστίνη, που περιλαμβάνουν και περιοχές από το σημερινό Ισραήλ. Αντιθέτως, η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967.

Οι προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών ελέγχονται από το Κουαρτέτο Μέσης Ανατολής – που αποτελείται από τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση – οι οποίοι υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών κατά μήκος του χάσματος του 1967.

Μέχρις ότου προχωρήσει η διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων, το Ισραήλ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σαμποτάρει τη διαδικασία, δήλωσε στο RT ο πολιτικός σχολιαστής Doa Asa’ad Abusharekh, από τη Γάζα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το Ισραήλ θέλει να δει τον παλαιστινιακό λαό διαχρονικά διαιρεμένο. Νομίζω ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να τορπιλίσει και να υπονομεύσει αυτή τη συμφιλίωση», δήλωσε ο Abusharekh. «Δεν περιμένουμε από το Ισραήλ να άρει την πολιορκία της Γάζας. Το Ισραήλ πιθανότατα θα θέσει περισσότερα εμπόδια, απλά επειδή το Ισραήλ είναι επιφυλακτικό για αυτή τη συμφωνία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.