ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Λιβύη: 35 νεκροί και 60 τραυματίες από την διπλή βομβιστική επίθεση στη Βεγγάζη

Λιβύη: 35 νεκροί και 60 τραυματίες από την διπλή βομβιστική επίθεση στη Βεγγάζη

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στην δημοσιότητα οι αρχές μετά την διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκε την Τετάρτη στη Βεγγάζη οι νεκροί ανέρχονται στους 35 και οι τραυματίες στους 60.

Η πρώτη έκρηξη είχε ως στόχο τους πιστούς που έφευγαν από ένα τζαμί στη συνοικία Αλ Σαλμάνι.

Η δεύτερη, περίπου 15 λεπτά αργότερα, προκάλεσε πολλά θύματα μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Δεν έγινε άμεσα σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

Δυνάμεις πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, επικράτησαν στη Βεγγάζη έπειτα από έναν παρατεταμένο αστικό πόλεμο εναντίον ισλαμιστών και άλλων αντιπάλων τους, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης όπου βρίσκεται ένα από τα κυριότερα λιβυκά λιμάνια.

Είχαν σημειωθεί πολλές βομβιστικές επιθέσεις στο τελικό στάδιο της σύγκρουσης με στόχο τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ, όμως ο απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε την Τρίτη είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι συνήθως.

Ο ΛΕΣ είχε ανακηρύξει τη νίκη του στη Βεγγάζη τον Ιούλιο, όμως σποραδικές μάχες συνεχίζονταν μέχρι και τον περασμένο μήνα, όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν και την τελευταία θέση των εχθρών του.

Επιβάλλει αυστηρό έλεγχο στη Βεγγάζη και άλλες περιοχές της ανατολικής Λιβύης.

Η σύγκρουση στη Βεγγάζη αποτελούσε μέρος της ευρύτερης, χαοτικής σύρραξης που ξέσπασε στη Λιβύη μετά την ανατροπή και τη θανάτωση του πρώην ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι από εξεγερμένους που έλαβαν εκτεταμένη υποστήριξη από το NATO το 2011.

Στη χώρα της βόρειας Αφρικής διεκδικούν την εξουσία δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, που έχουν συμμαχήσει με διάφορες, αντιμαχόμενες ένοπλες ομάδες, από το 2014.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, που έχει συμμαχήσει με τον ΛΕΣ του Χάφταρ κι εναντιώνεται στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία είναι εγκατεστημένη στην πρωτεύουσα, ανακήρυξε τριήμερο πένθος μετά την επίθεση της Τρίτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.