ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Φόρος υγείας» σε αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, καπνά! Για τα εμβόλια θα πληρώσει κανείς;

Ουκρανία: Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν τον πόλεμο – Η κατάσταση πριν τη μεγάλη ρωσική επίθεση

F-16 και ATACMS εναντίον ενός πλήρως ανασυγκροτημένου ρωσικού Στρατού

Ουκρανία: Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν τον πόλεμο – Η κατάσταση πριν τη μεγάλη ρωσική επίθεση

Οι πρώτοι τέσσερις μήνες του 2024 ήταν από τους πιο δύσκολους στη διετή σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία και ίσως οι πιο επίπονοι στη δεκαετή διαμάχη με τη Μόσχα που άρχισε το 2014.

Οι δυνάμεις του Κιέβου υποχωρούν κατά μήκος της μάχης, αντιμετωπίζοντας έναν ρωσικό στρατό που έχει επανασυγκροτηθεί.

Η ανεπαρκής και καθυστερημένη υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης, με το τρέχον έτος να προβλέπεται ως δύσκολο λόγω της απογοητευτικής έκβασης της αντεπίθεσης του Κιέβου το 2023, στην οποία είχαν επενδυθεί ελπίδες και πόροι.

Η προέλαση της Ρωσίας προς τη Δύση συνεχίζεται κατά μήκος του ανατολικού μετώπου, με τα στρατεύματα της Μόσχας να επιχειρούν στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χάρκοβο και Ζαπορίζια.

Η τρέχουσα επίθεση, που εξελίσσεται σταδιακά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια αναμενόμενη νέα καλοκαιρινή εκστρατεία.

Οι πιθανοί στόχοι

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η κατάληψη και η σταθεροποίηση από τη Ρωσία μιας προεξοχής βορειοδυτικά της Αβντιίβκα δίνει στη ρωσική διοίκηση την επιλογή είτε να συνεχίσει να πιέζει δυτικά προς το Πόκροβσκ είτε να κινηθεί προς τα βόρεια για πιθανές συμπληρωματικές επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Τσάσιβ Γιαρ.

Το Τσάσιβ Γιαρ, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπαχμούτ, ήταν επί μακρόν ένα από τα σημεία του μετώπου του Ντονέτσκ με έντονες συγκρούσεις, ακόμη και μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο του 2023.

Επίσης, αποτελεί πύλη προς τις πόλεις Κράματορσκ και Σλοβιάνσκ, και οι δύο στόχοι στρατηγικής σημασίας για τις δυνάμεις της Μόσχας στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την περιοχή του Ντονέτσκ.

Τσάσιβ Γιαρ και Ποκρόβσκ

Το Πόκροβσκ απέχει περίπου 41 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αβντιίβκα, βρίσκεται στο σημείο συνάντησης δύο κύριων δρόμων που οδηγούν προς το Ντονέτσκ και το Μπαχμούτ, και διαθέτει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που διασχίζει την Αβντιίβκα.

Η επιτυχής προέλαση προς το Πόκροβσκ θα έφερνε πιο κοντά στις ρωσικές δυνάμεις, τις νότιες πλευρές του Τσάσιβ Γιαρ, του Κράματορσκ και του Σλοβιάνσκ.

Η έλευση του ATACMS

Η μυστική άφιξη των αμερικανικών πυραύλων ATACMS με ενισχυμένο βεληνεκές προσφέρει στο Κίεβο αυξημένη ισχύ.

Τα βλήματα μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιόμετρα, διπλάσια από την προηγούμενη εκδοχή των ATACMS που εισήχθησαν το 2023.

Πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν την στρατηγικά και συμβολικά σημαντική γέφυρα του Κερτς.

Ωστόσο, το Κίεβο διαθέτει περιορισμένο χρόνο για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των ATACMS.

«Οι Ρώσοι μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα», επισημαίνει ο Ιβάν Στούπακ, πρώην αξιωματικός της SBU και νυν σύμβουλος της ουκρανικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

«Εκτιμώ ότι διαθέτουμε μέχρι δύο μήνες για να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους πριν προσαρμοστούν», προσθέτει ο Στούπακ.

Αεροπορική ισχύς

Η Ουκρανία αναμένει μια σημαντική ενίσχυση της αεροπορικής της δύναμης με την παράδοση δεκάδων F-16 αμερικανικής κατασκευής. Το Κίεβο έχει αναφέρει ότι αυτά τα μαχητικά θα ενισχύσουν την άμυνα κατά των πυραύλων κρουζ και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν πόλεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και θα προσφέρουν ανακούφιση στα στρατεύματα της πρώτης γραμμής που δέχονται βομβαρδισμούς από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Καθώς η Ουκρανία αναμένει τα F-16, η Ρωσία αντιμετωπίζει απώλειες αεροσκαφών. Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση για τη ρωσική πολεμική αεροπορία στις μελλοντικές αερομαχίες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ηγέτες στο Κίεβο και κάποιοι διεθνείς σύμμαχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ένας μικρός αριθμός F-16 δεν θα αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

Απομένει να δούμε αν οι δυτικές δυνάμεις θα ξεπεράσουν τις τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις για να παραδώσουν αρκετά αεροσκάφη ώστε να δώσουν στην Ουκρανία ένα πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.

Ο πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα

Τα μη επανδρωμένα σκάφη και οι πύραυλοι κρουζ του Κιέβου έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματικοί για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Αν και η δύναμη έχει προσαρμόσει τις τακτικές και τις άμυνές της σε έναν βαθμό, τα νέα ουκρανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς παραμένουν μια ισχυρή παράκτια απειλή.

Η απειλή αυτή οδήγησε τη Μόσχα να αποσύρει τα πιο πολύτιμα ναυτικά της μέσα από την κατεχόμενη Κριμαία, την παραδοσιακή έδρα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Κίεβο συνεχίζει να αναπτύσσει μη επανδρωμένα σκάφη και αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες κρούσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.