ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ύμνοι της Washington Post για την ΜΥΑ: «Επιβάλλει την τάξη στην Μεσόγειο»

Ύμνοι της Washington Post για την ΜΥΑ: «Επιβάλλει την τάξη στην Μεσόγειο»

Διθυραμβικό άρθρο για την ΜΥΑ του της ελληνικής Ακτοφυλακής δημοσίευσε η ιστορική αμερικανική εφημερίδα Washington Post καθώς πριν λίγες ημέρες στελέχη και πλωτά σταμάτησαν φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας στην Κρήτη που είχε φορτώσει στην Τουρκία 29 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες συνολικού βάρους 490 τόνων (πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία και ειδικό τζελ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες), με προορισμό τη Λιβύη.

«Οι ελληνικές Αρχές από την αρχή κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς το πλοίο δεν διέθετε ναυτικούς χάρτες για το σημείο προορισμού του» αναφέρει η εφημερίδα

«Ο εκπρόσωπος της ελληνικής Ακτοφυλακής Γιάννης Σωτηρίου περιέγραψε το εύρημα ως μια βόμβα που κολυμπάει με προορισμό την διχασμένη από τον εμφύλιο, Λιβύη»

«Αν κάτι πήγαινε στραβά τα εκρηκτικά πιθανότατα θα κατέστρεφαν ολόκληρο το λιμάνι» αναφέρει πηγή του Λιμενικού που διατηρεί την ανωνυμία της καθώς δεν έχει την εξουσιοδότηση να συζητήσει την επιχείρηση.

Δύο αξιωματούχοι είπαν για την πρόσφατη επιχείρηση και τα προηγούμενα περιστατικά, ότι σηματοδοτούν την αυξημένη δραστηριότητα της Ελλάδας στην αστυνόμευση της Μεσογείου τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ακτοφυλακή της χώρας έχει βαθμιδόν περάσει από το να επιχειρεί ως δύναμη εκτάκτου ανάγκκης για την διάσωση προσφύγων προς την διαδρομή τους για την Ευρώπημ στο να παίζει τώρα ένα σημαντικό ρόλο στην διεθνή ασφάλεια.

Η Ελλάδα έχει περίπου 6.000 νηισά σε έναν σημαντικό ναυτικό κόμβο που συνδέει την Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική και επί μακρόν ήταν διαμετακομιστικό κέντρο για ναρκωτικά, όπλα και δουλεμπόριο. Στο παρελθόν συχνά αξιωματούχοι παραπονιόντουσαν ότι το ζήτημα της διεθνούς ασφάλειας, αγνοούνταν.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από ένα τρίγωνο κρίσης και αποσταθεροποίησης» είχε πει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιά το 2015 σε μια συνέντευξή του στην Washington Post αναφερόμενος στις συκγρούσεις στην Συρία, στην Ουκρανία και την Λιβύη.

Η Ελλάδα ήταν επίσης η πρώτη χώρα την οποία έφτασαν οι Σύριοι από την διαδρομή τους από την Τουρκία προς την Ευρώπη κατά την μαζική έξοδό τους το 2015

Για μήνες οι ελληνικές Αρχές, ήδη εξουθενωμένες από χρόνια λιτότητας λόγω της κρίσης χρέους, ήταν καταβεβλημένες από την ξαφνική ειροή προσφύγων. Στην αρχή μερικές εκατοντάδες από τις χιλιάδες προσφύγων, πέρασαν έλεγχο ταυτοτήτων. Και δύο από αυτούς αργότερα πήγαν και διέπραξαν μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015

Αυτό το περιστατικό ήταν σημείο καμπής για τις ελληνικές Αρχές

Τότε ένα Ευρωπαίος αξιωματούχος των πληροφοριών μιλώντας ανωνύμως είπε στους δημοσιογράφους Anthony Faiola και Souad Mekhennet: “Οι Έλληνες απέτυχαν να προστατέψουν τα σύνορα της ΕΕ και όλοι αποτύχαμε για να μην πιέσουμε αρκετά να πετύχουμε αυτή την ασφάλεια»

Οι Έλληνες αξιωματούχοι τότε απάντησαν «όλοι γνώριζαν τα οικονομικά μας προβλήματα έτσι για μήνες έπρεπε να δράσουμε με ότι διαθέταμε ελπίζοντας ότι θα φτάσει βοήθεια από την ΕΕ»

Από τότε ΗΠΑ και ΕΕ ενεπλάκησαν πιο ενεργά και οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, επέκτειναν τις εκπαιδευτικές τους αποστολές στην χώρα, όπως είπε αξιωματικός της ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ασφάλεια συζητήθηκε δημοσίως για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι και φαίνεται πως επηρέασε τις πρόσφατες ελληνικές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν μερικές μεγάλης κλίμακας κατασχέσεις φορτίων ναρκωτικών και όπλων αλλά και επιχειρήσεις εναντίον δουλεμπόρων

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυξήθηκε το επίπεδο συνεργασίας στις πληροφορίες μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλάδας

Οι μεγαλύτερες κατασχέσεις έλαβαν χώρα το τελευταίο έτος μετά από «καρφωτές» Ευρωπαίων εταίρων.

Ο αξιωματικός δεν διευκρίνησε μέχρι πιο σημείο δίνονται οι πληροφορίες αυτές.

Η συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών και των ελληνικών ΕΔ επίσης έχουν αυξήσει τις δυνατότητες της ελληνικής Ακτοφυλακής ιδιαίτερα σε νυκτερινές καταδιώξεις

Πάντως η ίδια η Europol, ανακοίνωσε ότι ο διαμοιρασμός πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας εντός της ΕΕ έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του.

Οι διθύραμβοι για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό της ελληνικής ΜΥΑ είναι και ένα «καρφί» για την Τουρκία καθώς όλες οι παράνομες δραστηριότητες εξορμούν από εκεί, ενώ η αντίστοιχη τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί παρόμοιες επιτυχίες κάτι που σημαίνει είτε ανικανότητα είτε σκόπιμη αδιαφορία.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να δίνουν στην Ελλάδα τον ρόλο του βασικού θεματοφύλακα τη ασφάλειας στην Μεσόγειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.