Η δολοφονία Κ.Τσαλικίδη, η σχεδίαση της δολοφονίας Κ.Καραμανλή και η CIA

Η δολοφονία Κ.Τσαλικίδη, η σχεδίαση της δολοφονίας Κ.Καραμανλή και η CIA

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και εν συνεχεία του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπει σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών ως ένοχο του σκανδάλου των υποκλοπών και πλέον συνδέεται έμμεσα, αλλά με σαφήνεια η δολοφονία του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη με τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA William Basil, ο οποίος οργάνωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών σε βάρος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του μισού υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του.

Σε βάρος του έχουν ήδη ασκηθεί κατηγορίες για κατασκοπία και παραβίασ μυστικών της Πολιτείας,

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατ’ αγνώστων από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών κ. Γρηγόρη Πεπόνη για την δολοφονία του πρώην υπαλλήλου της Vodafone.

Για την υπόθεση του 39χρονου Κ. Τσαλικίδη και τις συνθήκες θανάτου του είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 νέα δικαστική έρευνα, η τρίτη κατά σειρά αυτή τη φορά από την Εισαγγελία Εφετών.

Ειδικότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών την έρευνα είχε αναλάβει ο κ. Πεπόνης προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Κ. Τσαλικίδη, το 2005, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία Vodafone.

Kαι βέβαια όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την σχεδίαση της δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού γνωστό ως «σχέδιο Πυθία», αναφέρει το βούλευμα μπήκε σε εφαρμογή ως προσπάθειας άσκησης πίεσης και εξαναγκασμού της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε ότι αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και της αγοράς των 420 ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL για τον εκσυγχρονισμό τoυ Ελληνικού Στρατού.

Μπήκε σε ενέργεια μετά την ακύρωση της option της προμήθειας 10 αεροσκαφών F-16 Αdvanced που είχε αποφασίσει το 2007, ως «αντίποινα», ο Κ. Καραμανλής μετά την αποκάλυψη του δικτύου υποκλοπών που είχαν στήσει οι ΗΠΑ σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης. Πλέον συνδέονται λοιπόν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ με την δολοφονία Τσαλικίδη και με την σχεδίαση της δολοφονίας του Κ.Καραμανλή.

Ιδιαίτερο στοιχείο ότι ταυτοποιήθηκαν δύο Βρετανοί που θα συμμετείχαν στην δολοφονία του Κ.Καραμανλή την οποία απέτρεψε κλιμάκιο της FSB.

«Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών» ανέφερε το πόρισμα, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή με μνεία στις συμφωνίες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό South Stream» αναφέρει το βούλευμα.

Σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται ακριβώς στο βούλευμα, αλλά κυμαίνεται μεταξύ του πενθημέρου 20 και 25 Απριλίου του 2008 στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των φαναριών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ κατά τις απογευματινές ώρες έλαβε χώρα «ελεγχόμενη» διαδικασία εμπλοκής, διάρκειας 30 δευτερολέπτων.

Η εμπλοκή έλαβε χώρα μεταξύ του κλιμακίου της «ομάδας εργασίας» της SVR, κατ’άλλους της GRU (υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού Στρατού) και ατόμων που ανήκαν στην ομάδα παρακολούθησης του Κ.Καραμανλή.

Τα άτομα του κλιμακίου της ρωσικής «ομάδας εργασίας» ήταν τέσσερα ενώ τα άτομα του άλλου «χώρου» ήταν δύο, άοπλα, γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από το χώρο της εμπλοκής, αρχικά πεζή και μετά χρησιμοποιώντας μοτοσυκλέτα χρώματος κίτρινου που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, όπως αναφέρει το βούλευμα.

Το όχημα τους όμως εγκαταλείφθηκε στο χώρο της εμπλοκής

Μέσα στο όχημα, αναφέρει το βούλευμα, που μπλόκαραν οι Ρώσοι πράκτορες βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προέκυπτε λεπτομερής καταγραφή της διαδρομής που ακολουθείται κατά τη μετακίνηση του Κώστα Καραμανλή από την κατοικία του στο γραφείο του, τα οχήματα που τον συνόδευαν, οι μηχανές των ανδρών ασφαλείας καθώς και:

• Χάρτες στους οποίους είχαν σημειωθεί τα σημεία συνάντησης των ομάδων παρακολούθησης και υποστήριξης.
• Κιάλια νυχτερινής παρατήρησης.
• Εκρηκτική ύλη C-4 και όπλα TOKAREV και KALASNIKOF.
• Υλικά καμουφλάζ (καινούρια,αχρησιμοποίητα),υλικά μακιγιάζ,όπως μολύβια,κουκούλες μη χρησιμοποιημένες που δεν έφεραν κάποιο διακριτικό ,καθώς και γυναικεία ρούχα.
• Συστήματα επικοινωνίας συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ υψηλής ευκρίνειας και εμβέλειας.
• Τηλεχειριστήριο.
• Τρόφιμα (ξηρά τροφή και σοκολάτες).

Ποια είναι τα κρίσιμα επιπλέον στοιχεία που έχουν εντοπιστεί και δεν αναφέρονται στο βούλευμα, καθώς προέρχονται από την έρευνα των ρωσικών υπηρεσιών:

Τα κυάλια ήταν αμερικανικής κατασκευής με ενίσχυση αστρικού φωτός, δηλαδή ικανά να βλέπουν και τη νύχτα

Η εκρηκτική ύλη C-4 ήταν από βρετανικής ή βελγικής κατασκευής. Είχε ως βάση την σύνθεση C. Η σύνθεση C περιλαμβάνει πλαστικές εκρηκτικές ύλες με βάση τον κυκλωνίτη (RDX).

Η σύνθεσή της εκρηκτικής ύλης, αναφέρει το βούλευμα, ήταν:

· 90-91% Κυκλωνίτης (RDX)
· 2.1% Πολυισοβουτυλένιο
· 1.6% Λάδι Λίπανσης
· 5.3% Πλαστικοποιητής, κατά κανόνα δι-(2-αιθυλεξυλ) σεβακικό οξύ.

Αμερικανικής προέλευσης και αυτό.

· Τα όπλα ήταν πιστόλια TOKAREV και αυτόματα επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ στην έκδοση με σπαστό κοντάκι και ήταν αλβανικής προέλευσης.
·Το σημαντικό για το συγκεκριμένο όπλο είναι ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν το μοναδικό πιστόλι που βλήματά του μπορούσαν να διαπεράσουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα πρώτης και δεύτερης γενιάς, όπως αυτά που φορούσε η φρουρά του Κ.Καραμανλή (και πάλι ορισμένοι άνδρες τα φορούσαν όχι όλοι).
· Κατασκευαζόταν στην Ρωσία, την Κίνα, την Ουγγαρία, τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, το Βιετνάμ, την Αίγυπτο και την Πολωνία.
· Είχαν διαμέτρημα 7,62 mm x 25, έφεραν γεμιστήρες με 8 σφαίρες και ήταν απασφαλισμένα.
•Υλικά καμουφλάζ (καινούρια,αχρησιμοποίητα),υλικά μακιγιάζ,όπως μολύβια,κουκούλες μη χρησιμοποιημένες που δεν έφεραν κάποιο διακριτικό ,καθώς και γυναικεία ρούχα.
• Σκηνές.

Συνολικά εμπλεκόταν ομάδα περίπου 20 ατόμων στις παρακολουθήσεις του Κ.Καραμανλή, αναφέρει το βούλευμα.

Εκτός από τη Ν.Μάκρη υπήρξε και μια αρχική εμπλοκή όταν κάποια στιγμή εντοπίστηκε το ένα από τα τρία αυτοκίνητα που τον παρακολουθούσαν και διαπιστώθηκε ότι κυκλοφορούσε με πλαστές ελληνικές πινακίδες.

Τον Ιούνιο του 2008 διαπιστώθηκε ότι τα τρία αυτά οχήματα συναντήθηκαν στην περιοχή του Χολαργού. Στα οχήματα επέβαιναν 7 άνδρες και 2 γυναίκες και στην συνάντηση τους συμμετείχαν δυο ακόμη άγνωστα άτομα, τα οποία εικάζεται πως είναι Βρετανοί.

Επιπρόσθετα από τηλεφωνική υποκλοπή διαπιστώθηκε ότι οι επιβάτες των παραπάνω οχημάτων μιλούσαν ελληνικά ,ενώ η συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων ομάδων πραγματοποιείτο μέσω κινητών τηλεφώνων.

Ποιος ήταν ο William G. Basil

Ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA William G. Basil, πλέον συνδέεται άμεσα με την δολοφονία Τσαλικίδη, βάσει του βουλεύματος των δύο δικαστικών συμβουλίων.

Ο «Billy» Basil, ένας καστανόξανθος γοητευτικός άνδρας, όπως λένε όσοι τον γνώρισαν από κοντά, σήμερα είναι 68 ετών, γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη τον Δεκέμβριο του 1950 και είναι γιος του Γιώργου Βασιλιάδη, μετανάστη στην Αμερική από την Κάρπαθο.

Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο νησί για τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, επέστρεψε στις ΗΠΑ, και μετά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η οικογένεια επέστρεψε για οριστική μετεγκατάσταση στην Κάρπαθο. ο συνταξιούχος δάσκαλος της Καρπάθου, θείος του Basil, Μανώλης Κρητικός τον θυμάται ως ένα ανήσυχο παιδί που παθιαζόταν με την ιστορία του νησιού και το χωριό του πατέρα του.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα βρισκόταν στην χώρα ως πρώτος γραμματέας Περιφερειακών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι ο άνθρωπος που υποχρέωσε το 2010 να ανοίξει τον φάκελο των υποκλοπών, με την αποκάλυψη της εμπλοκής του στην υπόθεση που αποκτούσε πλέον άρωμα κατασκοπίας.

Το επίθετο Βασιλειάδης είναι πολύ κοινό στην Κάρπαθο, όμως, ένας συγκεκριμένος Βασιλειάδης, ο Βασίλης, μόνο κοινός δεν είναι.

Για τους συγχωριανούς του ο William G, Basil, η William B.B. η Βασίλης Βασιλειάδης είναι απλά ο Μπιλ, ο εκτελεστής της CIA.

Ο Basil επισκέφθηκε σίγουρα για τελευταία φορά την Κάρπαθο το 2016, εκεί όπου ήθελε να αποτραβηχτεί μόνιμα όταν θα αποχωρούσε από την CIA.

Ο Basil αποφοίτησε από το σχολείο της αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα, το 1969.

Επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου κατετάγη στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στην Αλάσκα. Το τέλος της θητείας του τον βρήκε βοηθό σερίφη στην Βαλτιμόρη, ενώ για τις επόμενες δύο δεκαετίες εργάστηκε στο Γραφείο Ασφαλείας της CIA σαν ειδικός στους ανιχνευτές ψεύδους.

Στη συνέχεια έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στον επιχειρησιακό βραχίονα της CIA, χάρη στη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Σύντομα βρέθηκε στη θέση του Γραμματέα της πρεσβείας στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα.

Στην πραγματικότητα, ήταν ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας απασχολούμενος στον σταθμό της CIA που εδρεύει στον τελευταίο όροφο του κτιρίου.«Δεν έκρυψε ποτέ τι δουλειά κάνει», έλεγε ο ξάδελφός του Νίκος Κρητικός που θεωρεί ότι ο Basil ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της πρεσβείας. Ανάμεσα στα καθήκοντά του φαίνεται να ήταν και η επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Basil ήταν ο άνθρωπος που ήταν πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και εμπνεύστηκε το σχέδιο «Πυθία», με στόχο την εξόντωση του πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ ήταν εκπαιδευτής της CIA στην διάσημη «Φάρμα» της, όπου εκπαιδεύονται οι επιχειρησιακοί πράκτορες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος θεωρείται ότι ήταν αυθεντία στη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και ξένων αξιωματούχων. Ηταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2012.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.