Αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα η κυβέρνηση, έμμεσα – Ύβρεις κατά του Μ.Θεοδωράκη

Αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα η κυβέρνηση, έμμεσα – Ύβρεις κατά του Μ.Θεοδωράκη

Έμμεσα ανγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα η ελληνική κυβέρνηση καθώς πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος δήλωσε ότι:

«Όλοι οι λαοί έχουν μία ταυτότητα. Δεν μπορεί κανένας λαός να στερήσει από τον άλλον την ταυτότητά του»

Συνεπώς ο κύριος Τζανακόπουλος αποδέχεται τον αυτοπροσδιορισμό των Σκοπιανών ως «Μακεδόνες» και όχι ως ένα αλβανοσλαβικό συνοθύλευμα.

Εκχωρεί επομένως την ελληνικότητα και την Ιστορία της Μακεδονίας σε ανθρώπους άσχετους με αυτήν.

Στην κυβέρνηση αρνούνται να καταλάβουν τα αυτονόητα. Το όνομα είναι το παν. Για ένα όνομα σκότωναν βασιλιάδες. Οι Βυζαντινοί δεν ήταν χαζοί που αποκαλούσαν τον εαυτό τους Ρωμαίους.

Τους έδινε κληρονομική δυνατότητα στα εδάφη της άλλοτε ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το όνομα καθορίζει την ταυτότητα και η ταυτότητα το όνομα. Οι Βυζαντινοί ήταν Έλληνες στην ταυτότητα και αυτή κυριάρχησε και εξελλήνισε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όπως αρέσκονται να την αναφέρουν μερικοί, πιστεύοντας έτσι ότι θα διακόψουν την συνέχεια του Ελληνισμού.

Για το σύνθημα ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι γνωστό ότι η γεωγραφική περιοχή ανήκει σε διαφορετικά κράτη και αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί παρά την λαμβάνει υπόψη της η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Αναφέρθηκε στις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες στην Γιουγκοσλαβία, ενώ τόνισε ότι «από την πλευρά μας πρέπει να λάβουμε υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί και στον γεωγραφικό χώρο».

Αμέσως μετά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Μ.Θεοδωράκη χαρακτηρίζοντάς τον ως «μισαλλόδοξο» για την ομιλία και την παρουσία του στο χθεσινό συλλαλητήριο ενώ δεν παρέλειψε να προσβάλλει και του συγκεντρωθέντες χαρακτηρίζοντάς τους ούτε λιγο ούτε πολύ ακραίους.

Να τα θυμάται αυτά όμως όταν θα ζητάει ψήφο στις εκλογές

Ο κ. Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, («αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για δημοψήφισμα»), ενώ σχολίασε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους την παρουσία και την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο χθεσινό συλλαλητήριο:

«Η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σχολιάζοντας τέλος μια σαρκαστική προσφώνηση που χρησιμοποίησε στη χθεσινή του ομιλία ο Μίκης Θεοδωράκης «αδέρφια μου ναζιστές» ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Τέτοιες φράσεις όπως ‘Αδέρφια μου ναζιστές’ ούτε για αστείο πρέπει να λέγονται. Ούτε για αστείο».

«Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη μία μεγάλη κινητοποίηση όπως αναμφίβολα ήταν η χθεσινή» αλλά επέμεινε ότι τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία.

«Είναι διαφορετικό πράγμα η αγωνία του κόσμου και άλλο η προσπάθεια ακραίων στοιχείων να καπηλευθούν, όπως έγινε και χθες στο συλλαλητήριο όπου ακραίοι έδωσαν, κυρίως, τον τόνο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Το σύνθημα του χθεσινού συλλαλητηρίου ήταν ‘’καμία χρήση τoυ όρου Μακεδονία για την ονομασία της γειτονικής χώρας’’. Είναι όμως αυτή μία θέση που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική;», διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επιτέθηκε κατόπιν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Το μήνυμα του συλλαλητηρίου ήταν σαφές. Καμία χρήση του όρου ‘Μακεδονία’. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του υιοθετούν αυτή την πολιτική θέση».

Ερωτηθείς εάν η τακτική της κυβέρνησης να μην ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν λανθασμένη, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε:

«Από τη στιγμή που δεν είχε προκύψει κανένα νέο δεδομένο στη διαπραγμάτευση με τους γείτονες δεν υπήρχε κανένα νόημα να πάμε σε ενημέρωση. Αυτό έγινε με κατ ιδίαν συναντήσεις όταν προέκυψαν νέα δεδομένα μετά τη συζήτηση με τον κ. Ζάεφ».

Αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης να κατηγορεί την κυβέρνηση για εν κρυπτώ διπλωματία, θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ερωτηθείς αν ο κ. Καμμένος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι θα αυτός θα είναι ο πρωθυπουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.