Ερώτηση της Ντ. Μπακογιάννη σε Ν. Κοτζιά για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας του 2009

Ερώτηση της Ντ. Μπακογιάννη σε Ν. Κοτζιά για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας του 2009

H Ντόρα Μπακογιάννη φέρνει στην Βουλή το θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας Ελλάδας Αλβανίας του 2009.

Αυτό μετά από δημοσιεύματα του Αλβανικού Τύπου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε μυστική συνεννόηση με την Αλβανία για να γίνουν αναθεωρήσεις στη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

Η κα. Μπακογιαννη σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Εξωτερικών αναφέρει ότι η Κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη Συμφωνία, απεμπολώντας το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009.

Μια συμφωνία για την οποία η διεθνής επιστημονική κοινότητα την εποχή εκείνη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία που εφήρμοσε κατά τρόπο υποδειγματικό την αρχή της «μέσης γραμμής» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η πρώην Υπουργός εξωτερικών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εν κρυπτώ διαπραγματεύεται την αναθεώρηση της συμφωνίας γεγονός που κινδυνεύει να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές.

Η κα. Μπακογιαννη αναφέρει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της Συμφωνίας που είχε υπογράψει η Ελλάδα το 2009 με την Αλβανία, ύστερα από 2 χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων.

Η κ. Μπακογιάννη ρωτά τον Νίκο Κοτζιά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία αναθεώρησης της ισορροπημένης Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, η οποία είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από την Ελλάδα και από την Αλβανία;
2. Ποια ακριβώς σημεία της Συμφωνίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει;
3. Αν αληθεύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει την πάγια ελληνική θέση περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη «μέση γραμμή»;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.