ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Στο οχυρό-μνημείο Ρούπελ ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη (φωτό)

Στο οχυρό-μνημείο Ρούπελ ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη (φωτό)

Σχεδόν 76 χρόνια μετά τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και την ηρωική αντίσταση του οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες, (6-10/4/1941) εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας πραγματοποίησε επίσκεψη με ιδιαίτερους συμβολισμούς στο θρυλικό συγκρότημα.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Κοιν.Σ.Επ Άγκιστρο Δράση ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ.Βάλτερ Στέχελ επισκέφτηκε το οχυρό μνημείο, ξεναγήθηκε στις υπόγειες στοές του οχυρού, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο -όπου αναγράφονται τα ονόματα των Ελλήνων πεσόντων- με την ευχή να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα παρόμοιες καταστάσεις όπως ο Β΄ Π.Π.

Ο Γερμανός αξιωματούχος ενημερώθηκε διεξοδικά για την ιστορία του Ρούπελ από στρατιώτη – ξεναγό του 10ου Συντάγματος Πεζικού και περιηγήθηκε στη συνέχεια στο εσωτερικό του συγκροτήματος.

Νωρίτερα είχε διεξοδική συζήτηση με τον δήμαρχο Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση του ακριτικού δήμου και τις ευρύτερες προοπτικές της περιοχής, που αποτελεί κύρια πύλη εισόδου της χώρας.

Απρίλιος 1941

Τον Απρίλιο του 1941 το δεύτερο «ΟΧΙ» της Ελλάδας στις γερμανικές αξιώσεις, σήμανε το πράσινο φως για την επίθεση της 12ης Γερμανικής Στρατιάς, υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, κατά των ελληνικών οχυρωμένων θέσεων δυτικά του ποταμού Αξιού, από το Μπέλλες έως την Ροδόπη και τη θρυλική «Γραμμή Μεταξά».

Κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι Έλληνες υπερασπιστές των οχυρών κατάφεραν να αμυνθούν σθεναρά στις αλλεπάλληλες επιθέσεις. Κάποια καταλήφθηκαν μετά από άνισο αγώνα, ακόμη και σώμα με σώμα, και άλλα κατάφεραν να αποκρούσουν με επιτυχία τις επιθέσεις, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους εισβολείς.

Σημείο αναφοράς το θρυλικό Ρούπελ. Το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», που οι υπερασπιστές του αντιστάθηκαν γενναία. Η απάντηση του διοικητή Γεώργιου Δουράτσου στις αξιώσεις του εισβολέα : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας.

Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του εχθρού το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε και τελικά παραδόθηκε αφού οι Γερμανοί εισήλθαν στην Θεσσαλονίκη και υπεγράφη Συνθηκολόγηση στις 9/4/1941. Αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών του Ρούπελ, οι Γερμανοί τους απέδωσαν τιμές και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.