ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ανησυχία για τη φυματίωση στη Θεσσαλία

Ανησυχία για τη φυματίωση στη Θεσσαλία

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά φυματίωσης που σημειώνονται, πλέον, σε σταθερή βάση σε όλη τη Θεσσαλία και υπολογίζονται σε 80 περίπου ετησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφονται στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η συγκεκριμένη ασθένεια «συντηρείται» από την κρίση, και όσο παρατείνεται η περίοδος της ύφεσης, τα περιστατικά συνεχίζουν να υφίστανται.

Η επάνοδος της φυματίωσης στο προσκήνιο σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της κρίσης, από το 2010, και δυστυχώς συνεχίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον.

«Σταθερά» χαρακτηρίζει τα περιστατικά ασθενών με φυματίωση ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι περισσότεροι είναι Ελληνες, με ηλικίες αιχμής τους νέους κάτω των 30, και τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Οι νέοι που εμφανίζουν τη νόσο, εργάζονται κατά κανόνα πολλές ώρες ημερησίως, καταπονούνται, μειώνεται η άμυνα του οργανισμού και είτε αναζωπυρώνεται το πρόβλημα είτε παρουσιάζεται λόγω των δύσκολων συνθηκών της καθημερινής διαβίωσης, οι οποίες είναι απόρροια της κρίσης.

Στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, αντίστοιχα, η νόσος εμφανίζεται καθώς μειώνεται η άμυνα του οργανισμού, δεν διατρέφονται σωστά, δεν έχουν ενδεχομένως την ανάλογη φροντίδα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στην καθημερινότητά τους.

«Η φυματίωση είναι δείκτης της οικονομικής κατάστασης. Αυτό το ξέρουμε. Όταν έχουμε πολέμους έχουμε φυματίωση. Όταν έχουμε μετανάστευση, έχουμε φυματίωση. Όταν έχουμε οικονομική κρίση, έχουμε φυματίωση. Οι συνέπειες της κρίσης είναι οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, διότι το μικρόβιο υπάρχει και η ασθένεια εμφανίζεται όταν ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού», επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, υφίσταται, και σύμφωνα με τις ιατρικές προβλέψεις, όσο υπάρχει η κρίση θα παρατείνεται. «Είναι διεθνής πραγματικότητα και το γνωρίζουμε τα εκατό τελευταία χρόνια» τονίζει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι, ευτυχώς, χαμηλά και οι απώλειες υπολογίζονται σε έναν ασθενή ετησίως.

«Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, αλλά το ανησυχητικό στοιχείο είναι η κρίση», επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος εξηγεί ότι πολλοί εργάζονται σε δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, ταλαιπωρούνται, δεν διατρέφονται σωστά, δεν κάνουν προληπτικούς ελέγχους και εκτίθενται, κατά συνέπεια, στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συμβουλές που απευθύνει κλείνοντας, είναι να δίνεται η δέουσα βαρύτητα στον προληπτικό έλεγχο και κυρίως να ζητείται η συνδρομή του ιατρού όταν παρατηρείται απώλεια βάρους, βήχας και αιμόπτυση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.