Ο Πολωνός Πρόεδρος γονάτισε μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (φωτό)

Ο Πολωνός Πρόεδρος γονάτισε μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (φωτό)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, Άντρζεϊ Ντούντα, στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι «εμείς, οι Έλληνες, μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Νωρίτερα ο κ. Ντούντα κατά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη γονάτισε από σεβασμό.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την προοπτική της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι με τόσες θυσίες -για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε μάλιστα καθ’ ολοκληρίαν- μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στις βάσεις της Δημοκρατικής Αρχής και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία θα φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και της αρμόζει.

Συγκεκριμένα δε τον ρόλο της υπεράσπισης και της εμπέδωσης, υπέρ της Ανθρωπότητας, των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είμαστε δε βέβαιοι ότι η Πολωνία, και Εσείς προσωπικώς, είσθε προσηλωμένοι στο ίδιο Ευρωπαϊκό Όραμα και Ιδεώδες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η ΕΕ στην υπεράσπιση και την εμπέδωση των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Πολωνία και ο Πρόεδρός της είναι προσηλωμένοι στο ίδιο Ευρωπαϊκό Όραμα και Ιδεώδες.

Τόνισε ότι κύριο εφόδιο, κατά την εκπλήρωση αυτής της ιστορικής ευρωπαϊκής αποστολής, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκών αξιών της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας, σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα, πρωτίστως δε στα επίπεδα της αντιμετώπισης αφενός της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αφετέρου του προσφυγικού ζητήματος.

Μάλιστα, το χαρακτήρισε υπαρξιακό για την κοινή Ευρωπαϊκή μας Εστία, αφού απ’ αυτό κρίνονται οι ανθρωπιστικές της ευαισθησίες και, άρα, τα ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ, σημείωσε ότι έβαλε τις βάσεις ενός πραγματικού ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ως αναχώματος εναντίον του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται, επιτέλους, τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό υπό το αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο, στηρίζοντας ανεπιφύλακτα την ενταξιακή πορεία των αντίστοιχων γειτονικών μας βαλκανικών κρατών, βεβαίως υπό την εξής όμως αυτονόητη προϋπόθεση: Η ευόδωση αυτής της ενταξιακής πορείας προϋποθέτει, εκ μέρους των υποψηφίων προς ένταξη κρατών, τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συνακόλουθα δε του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, υιοθετεί, σταθερά και με συνέπεια, τις εξής θέσεις:

Για το Κυπριακό τόνισε ότι «πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Και εσείς, οι Πολωνοί, έχετε πλήρη επίγνωση, πέραν των άλλων, του τι καταστροφικό προηγούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργούσε η ύπαρξη κράτους-μέλους, της οποίας την κυριαρχία επηρεάζουν ή και καθορίζουν, έστω και μερικώς, τρίτα κράτη».

Αναφορικά με την Τουρκία επεσήμανε ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λοζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με την ΠΓΔΜ , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε πως «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της εμμονή στη χρησιμοποίηση ονόματος, που όχι μόνον παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία αλλά αποπνέει αλυτρωτισμό -άρα έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση του status quo των συνόρων- είναι ευθέως αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Για την Αλβανία, ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε πως τηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της συστηματική παραβίαση της κορωνίδας του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δηλαδή των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κυριότερα παραδείγματα τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, επίσης υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός Πρόεδρος ‘Αντρζεϊ Ντούντα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Brexit. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθούν θύρες ανοιχτές. Για τη διεύρυνση προς την περιοχή της Βαλκανικής τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική του ευρωπαϊκού οράματος, τόσο για την ΠΓΔΜ, όσο και για την Αλβανία, υπογραμμίζοντας ότι οι θύρες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, δίνοντάς τους κίνητρα για να εκπληρώσουν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες της Πολωνίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2018-2019 και σημείωσε ότι από τη θέση αυτή η χώρα του, θα συμβάλει με σύνεση σε θέματα όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη Μέση Ανατολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.