ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σκόπια: Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για την συμφωνία με την Ελλάδα

Σκόπια: Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για την συμφωνία με την Ελλάδα

Η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέτασε και ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας για το όνομα του κράτους και τη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, η οποία υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο για έγκριση. Για την έγκριση απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή, περισσότεροι από τους μισούς παρόντες βουλευτές, με ελάχιστη απαρτία 61 βουλευτών, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 31 ψήφοι, για να επικυρωθεί η Συμφωνία.

Το έγγραφο πρέπει στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ εντός 7 ημερών. Εάν ο αρχηγός του κράτους εκμεταλλευθεί το βέτο του, η συμφωνία θα επιστραφεί για δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται ήδη απόλυτη πλειοψηφία 61 ψήφων. Στην περίπτωση αυτή, πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Η τελευταία λέξη για τη Συμφωνία θα είναι των πολιτών σε δημοψήφισμα που θα γίνει κατά τους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Μέχρι το τέλος του έτους τα Σκόπια πρέπει να εγκρίνουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Η χώρα θα ονομασθεί επίσημα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπει η συνθήκη που υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες.

Αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα ως μέρος των νότιων σλαβικών γλωσσών και η ιθαγένεια στα προσωπικά έγγραφα ως «Μακεδονική/ Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι δύο χώρες αποδέχονται μια διαφορετική ερμηνεία των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» που αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

Για την Ελλάδα , αυτοί οι όροι συνδέονται με την περιοχή και τους ανθρώπους στο βορρά και με την αρχαία ιστορία. Για την πΓΔΜ, εννοούν την επικράτειά της, τη γλώσσα, τους ανθρώπους, τη δική της ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της.

Η Ελλάδα με τη σειρά της πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη στο Κοινοβούλιο και αναλαμβάνει να μην εμποδίζει την ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα στα οποία είναι μέλος η Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.