ΕΚΤΑΚΤΟ: Αεροναυτικό αποκλεισμό της Κύπρου εξήγγειλε η Αγκυρα! – Ποιες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX εξέδωσε

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αεροναυτικό αποκλεισμό της Κύπρου εξήγγειλε η Αγκυρα! – Ποιες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX εξέδωσε

H Τουρκία πριν λίγο εξέδωσε NOTAM και NAVTEX για αεροναυτικές επιχειρήσεις στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, ως πρώτη αντίδραση στην έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ από το πλοίο γεωτρύπανο West Capella, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν πρόβα αποκλεισμού της Κύπρου.

Μια Μοίρα του τουρκικού Στόλου έχει τεθεί σε κατάσταση επιχειρησιακή ετοιμότητας στην Μερσίνα.

Είναι η αναμενόμενη εδώ και αρκετές ώρες αντίδραση της Αγκυρας στην κατάρρευση των συνομιλίων (βασικά στην άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να υποκύψει στις απαιτήσεις της Αγκυρας) αλλά και στην κυπριακή NAVTEX με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης “West Κapella” στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Οι τουρκικές επιχειρήσεις θα γίνουν αύριο και μεθαύριο από τις 5:00 ως τις 10:00 το πρωί σε απόσταση 14 Ναυτικών Μιλίων δυτικά της χερσονήσου του Ακάμα εντός των θαλάσσιων οικοπέδων 5,6 και 7 τα οποία διεκδικεί η Τουρκία, θεωρώντας ότι εμπίπτουν στη δική της ΑΟΖ.

Παράλληλα η Τουρκία έχει εκδώσει και τρις ΝΟΤΑΜ εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στα βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου.

Οι ΝΟΤΑΜ δεσμεύουν σχεδόν όλο τον εναέριο χώρο πέριξ των κατεχομένων και λήγουν στις 16.00 η ώρα σήμερα και απαγορεύουν την προσέγγιση σε όλα τα αεροσκάφη.

Πρόκειται για ένα είδος αεροναυτικού αποκλεισμού της Κύπρου από τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις…

Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.