Οι ΗΠΑ επιτίθενται στην τουρκική λίρα: Μεγάλη πτώση με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών (βίντεο)

Οι ΗΠΑ επιτίθενται στην τουρκική λίρα: Μεγάλη πτώση με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών (βίντεο)

Πτώση μεγαλύτερη και από αυτή του πρόσφατου πραξικοπήματος καταγράφει το τουρκικό νόμισμα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν κάθε έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Η τουρκική λίρα «τρέμει» μετά την ρήξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία ενώ η είδηση της έντασης μεταξύ των δύο (πρώην) συμμάχων έχει γίνει πρωτοσέλιδο

Οι πολιτικές εξελίξεις πίεσαν την τουρκική λίρα σε χαμηλό-ρεκόρ ως προς το ευρώ και το δολάριο, καθώς υπάρχουν αιτήματα για πώλησή της “one show side only” σύμφωνα με χρηματιστές οι οποίοι δεν θέλησαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλούν δημοσίως για αυτά τα πράγματα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει ξεκινήσει προφανώς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επίθεση κατά της «ραχοκοκαλιάς» της τουρκικής οικονομίας που είναι το εθνικό της νόμισμα.

Στις πρώτες ώρες του ανοίγματος των ασιατικών αγορών η τουρκική λίρα παρουσιάζει σημααντική υποχώρηση.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ρευστοποίηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση της ισοτιμίας» είπε ο Andrew Bresler αναπληρωτής διευθυντής των πωλήσεων νομισμάτων για την Asia Pacific στην Saxo Capital Markets Ltd. στην Singapore.

«Αυτό είναι πάντα το πρόβλημα με τα αρνητικά νέα στις πρωινές χρονικές ζώνες της Ασίας.»

Η «σκανδάλη» ήταν η αναστολή έκδοσης βίζας από τους Αμερικανούς και τους Τούρκους στους πολίτες των δύο χωρών που θέλουν να επισκεφθούν την κάθε χώρα.

Και οι δύο πλευρές είπαν ότι τα «πρόσφατα γεγονότα» τους ανάγκασαν «να αναθεωρήσουν» τα θέματα ασφάλειας.

Αυτά είναι για τις ανακοινώσεις. Η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ούτε η σύλληψη Τούρκου πολίτη που δουλεύει στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε αυτή την ρήξη. Αυτό ήταν η αφορμή. Οι αιτίες είναι απλές:

Η αγορά των S-400 και η προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας σε όλα τα ζητήματα. Κάτι που είναι γνωστό και από την ανατροπή της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή του νεώτερου όταν επιχείρησε και αυτή να κάνει το ίδιο πράγμα.

Οι Αμερικανοί όπως και τότε έτσι και τώρα θα επιχειρήσουν να πράξουν «δυσανάλογα». Άργησαν να το κάνουν καθώς για αυτούς η Τουρκία ήταν πάντα ο γεωπολιτικός τους «έρωτας».

Τώρα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τάχιστα και μέσα στα νέα πλαίσια πρέπει να «χωθεί» η Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη ευκαιρία.

Να πούμε για την ιστορία ότι η τουρκική λίρα υποχώρησε 2,5% από το κλείσιμο της Παρασκευής και από το 3.7175 per dollar έπεσε στο 3.8533. Είναι η έβδομη ημέρα πτώσης!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το κόστος συναλλαγών της τουρκικής λίρας αυξήθηκε κατά 60 φορές!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.