ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Δύση χρεοκοπεί την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας

Η Δύση χρεοκοπεί την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας

Η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, η PDVSA, δέχθηκε νέο βαρύ πλήγμα την Πέμπτη, εξέλιξη που πιθανόν θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο Καράκας, εν μέσω της κρίσης κρατικού χρέους με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπο, παρά την υποστήριξη που εξασφάλισε από τη Ρωσία.

Η ειδική επιτροπή της διεθνούς ένωσης συμφωνιών ανταλλαγής και παραγώγων, στην οποία συμμετέχουν 15 από τις πιο σημαντικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα (ISDA), στην τέταρτη συνεδρίασή της για το ζήτημα στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να θεωρήσει στάση πληρωμών την μη καταβολή τριών οφειλόμενων δόσεων από τον κρατικό όμιλο πετρελαϊκών προϊόντων της Βενεζουέλας.

Αυτή η απόφαση αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην έναρξη μιας περίπλοκης διαδικασίας, που θα επιτρέψει στους κατόχους παραγώγων (Credit Default Swaps, ή CDS), που τους διασφάλιζαν έναντι χρεοκοπίας της PDVSA, να αποζημιωθούν.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα διασαφηνιστούν σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής, τη Δευτέρα.

Από την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή της ISDA εξέταζε τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή οφειλών της PDVSA, το συνολικό ύψος των οποίων δεν έχει ανακοινωθεί. Πηγές είχαν κάνει λόγο για ένα ποσό που αθροιστικά έφθανε το 1,161 δισεκ. δολάρια.

Η απόφαση της Πέμπτης ηχεί άλλον έναν συναγερμό στο Καράκας έπειτα από τις αποφάσεις των δύο από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, των S&P Global Ratings και Fitch Ratings, να κηρύξουν σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας το δημόσιο της Βενεζουέλας και την PDVSA.

Μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, που της στερεί τη ρευστότητα, η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο επαναδιαπραγματεύεται το εξωτερικό της χρέος, που αναλυτές υπολογίζουν πως ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Βενεζουέλα πήρε την Τετάρτη μια ανάσα χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη Ρωσία, τον δεύτερο σημαντικότερο πιστωτή της έπειτα από την Κίνα. Μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης υπέγραψε στη Μόσχα μια συμφωνία αναδιάρθρωσης των πιστώσεων ύψους 3,15 δισεκ. δολαρίων που είχαν προσφερθεί στο Καράκας το 2011 για την αγορά των ρωσικών όπλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά η ρωσική χειρονομία κάθε άλλο παρά διευθετεί τις οικονομικές δυσχέρειες της κυβέρνησης στο Καράκας, η οποία δεν διαθέτει πλέον παρά μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που οφείλει να καταβάλει τοκοχρεολύσια 1,47 δισεκ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και 8 δισεκ. δολαρίων το 2018.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.