Κατά της ανατροπής του τραπεζικού συστήματος ψήφισαν οι Ελβετοί με το συντριπτικό 75,7%

Κατά της ανατροπής του τραπεζικού συστήματος ψήφισαν οι Ελβετοί με το συντριπτικό 75,7%

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την «την ανατροπή του τραπεζικού συστήματος», το οποίο είχε σκοπό να απαγορέψει από τις εμπορικές τράπεζες να «δημιουργούν χρήμα» δίνοντας το μονοπώλιο στην κυκλοφορία του χρήματος στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Περίπου το 75,7% των ψηφοφόρων ψήφισαν εναντίον του σχεδίου, σύμφωνα με την ελβετική κυβέρνηση. Επίσης όλα τα καντόνια ψήφισαν κατά, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στο καντόνι του Όμπβαλντεν (87%) και το χαμηλότερο στο καντόνι της Γενεύης (50,7%).

Ουσιαστικά οι Ελβετοί πολίτες απέρριψαν κατηγορηματικά την πρωτοβουλία για τη λειτουργία του «Συστήματος Κρατικού Χρήματος» («Vollgeld» στα γερμανικά), το οποίο είχε ως στόχο την κατάργηση του ισχύοντος τραπεζικού συστήματος κλασματικών αποθεμάτων. Στο συγκεκριμένο σύστημα η τράπεζα δεν κρατάει όλες τις καταθέσεις ενός πελάτη αλλά μέρος αυτών δίνονται σαν δάνεια σε άλλους πελάτες.

Αυτό σημαίνει ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι μόνο ένα κλάσμα της συνολικής ποσότητας των καταθέσεων στην τράπεζα. Καθώς οι περισσότερες τραπεζικές καταθέσεις αντιμετωπίζονται ακριβώς σαν χρήμα, το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων αυξάνει την παροχή χρήματος, και έτσι οι τράπεζες ουσιαστικά δημιουργούν νέο χρήμα. Οι υποστηρικτές του «Συστήματος Κρατικού Χρήματος» ήθελαν να απαγορεύσουν από τις εμπορικές τράπεζες να «δημιουργούν χρήμα».

Φαίνεται όμως ότι οι Ελβετοί πολίτες άκουσαν τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, αλλά και της ένωσης τραπεζών, που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντες πως σε περίπτωση που περνούσε το σχέδιο, η Ελβετία θα αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα στην οικονομία της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.