Κατάρρευση της φοροδοτικής ικανότητας: Κατασχέσεις λογαριασμών, συντάξεων, κλπ. για τους δανειστές…

Κατάρρευση της φοροδοτικής ικανότητας: Κατασχέσεις λογαριασμών, συντάξεων, κλπ.  για τους δανειστές…

Η ελληνική κοινωνία μετά από επτά χρόνια Μνημονίων δεν έχει πλέον την παραμικρή φοροδοτική ικανότητα.

Απόδειξη ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, έχουν γίνει περισσότερες από 112.000 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και δεσμεύσεις λογαριασμών.

Μέσω των κατασχέσεων και των άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αλλά και τις ρυθμίσεις οφειλών, στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει από τις αρχές του έτους 2,320 δισ. ευρώ από παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εάν από το συνολικό ποσό των 727 εκατ. ευρώ αφαιρεθούν τα μη φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώνεται σε 692 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το συνολικό νέο «στοκ» ανήλθε σε 4,282 δισ. ευρώ από 3,590 δισ. ευρώ τον Μάιο. Οι νέες οφειλές έρχονται να προστεθούν στα 90,168 δισ. ευρώ παλαιών συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του 2016.

Τα νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις του μηνός Ιουνίου δείχνουν ότι, πριν καν εκπνεύσουν οι διορίες πληρωμής των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ (που πέφτουν όλες μαζεμένες στο β’ εξάμηνο του έτους):

– Από τις αρχές του 2017 μέχρι το τέλος Ιουνίου δημιουργήθηκαν «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο, ύψους 5,475 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 727 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,748 δισ. ευρώ έως τον Μάιο.

– Τα αμιγώς φορολογικά χρέη (απλήρωτοι φόροι του 2017) αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 692 εκατ. ευρώ (σε 4,282 δισ.ευρώ από 3,590 δισ. ευρώ τον Μάιο).

– Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, από ανείσπρακτους φόρους προ του 2017, ανήλθαν στα 90,168 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο η κατάσταση εκτιμάται πως επιδεινώθηκε, δεδομένου ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν ούτε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αφήνοντας απλήρωτους φόρους εισοδήματος, ύψους 671 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το πογκρόμ «κατασχέσεων» από πλευράς της εφορίας. Συνολικά, τον Ιούνιο καταγράφηκαν 3.805.423 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 1.608.263 βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο των κατασχέσεων.

Από αυτούς, το ποσοστό των φορολογουμένων στους οποίους επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκε σε 59,14%, δηλαδή η απειλή έγινε πράξη σε πάνω από έναν στους δύο οφειλέτες -και συνολικά σε 951.114 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.