ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Υπόθεση Folli Follie: Η κατάρρευση στο ΧΑ, τα «θολά» στοιχεία και… 600 εκατ. ευρώ που έγιναν «αέρας» σε λίγες μέρες!

Υπόθεση Folli Follie: Η κατάρρευση στο ΧΑ, τα «θολά» στοιχεία και… 600 εκατ. ευρώ που έγιναν «αέρας» σε λίγες μέρες!

«Ολοκληρώσαμε μια δέσμη ενεργειών, η οποία είναι ικανή -όχι άμεσα αλλά εν ευθέτω χρόνω- να μας δώσει αποτελέσματα τα οποία να είναι αξιόπιστα», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, σχετικώς με την υπόθεση της Folli-Follie.

Κατά τη συζήτηση επί των Ετήσιων Εκθέσεων (2016 και 2017) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Επιτροπή Θεσμών, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, ερωτηθείς σχετικώς με την εξέλιξη της υπόθεσης της ελληνικής εταιρείας τόσο από την πρόεδρο, Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έκανε λόγο για περίπτωση «πρωτόγνωρη και πολύ μεγάλου μεγέθους υπόθεση που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η αγορά».

Αφού, ο κ. Γκότσης ανέτρεξε στην πορεία των συμβάντων μετά την έκθεση του αμερικανικού fund για την Folli-Follie και ενημέρωσε ότι η Επιτροπή προχώρησε στις ενδεδειγμένες δράσεις, ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή, στην ουσία, αναμένει να ολοκληρωθούν οι έρευνες, που πραγματοποιούν οι θεσμοί ή οι εταιρείες στις οποίες έχει ανατεθεί το έργο.

«Όταν έχουμε τα πορίσματά τους, θα έρθουν στην Επιτροπή θα αξιολογηθούν και τότε θα υπάρξουν, όχι μόνον ανακοινώσεις, αλλά συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα στρέφονται αναλόγως με το ποιος παραπληροφόρησε ή παραποίησε ή προέβη σε όποια άλλη παραβατική πράξη και τότε ο πέλεκυς θα είναι πολύ βαρύς», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο κ. Γκότσης, ευχήθηκε πάντως να υπάρξει διάψευση της συγκεκριμένης μελέτης (του αμερικανικού fund) και η εταιρεία να συνεχίσει την λειτουργία της όπως μέχρι τώρα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Η εταιρεία έχει απoλέσει κάπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε 20 ημέρες!

Μέσα σε δύο συνεδριάσεις η τιμή της έπεσε από τα 15,34 ευρώ στα 7,52 ευρώ. H μετοχή της εταιρείας είχε κλείσει τον Απρίλιο στα 15,70 ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά το 1,05 δισ. ευρώ. Τώρα είναι 459,9​ εκατομμύρια ευρώ!

Πτώση κατά 55,2% στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων και έχοντας απολέσει το 63,8% της αξίας της από την αρχή του έτους, η πολυεθνική εταιρεία Folli Follie έχει φτάσει να αποτιμάται στο χρηματιστήριο στα 459,9 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα μετρητά που δηλώνει ότι έχει στο ταμείο της και τα οποία, με βάση το δημοσιοποιημένο ισολογισμό της, ήταν στα 446,3 εκατ. ευρώ, στη λήξη της περσινής χρονιάς! Tρελό;

Μόνο αν όντως υπάρχουν αυτά τα μετρητά!

Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των Folli προκύπτει ότι ένα τμήμα των διαθεσίμων της είναι σε ελβετικές τράπεζες. Και τούτο, καθώς η εταιρεία έκανε λόγο για αρνητικά επιτόκια του ελβετικού φράγκου, στις εξηγήσεις που έδωσε για τα χαμηλά έσοδα από τόκους που είχε στη χρήση του 2017.

Ορισμένοι έχουν αποκομίσει την αίσθηση ότι το μεγαλύτερο τμήμα των μετρητών των Folli Follie είναι σε τράπεζες που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ, ενώ πέραν της Ελβετίας, διαθέσιμα σε μετρητά υπάρχουν και σε βρετανικές τράπεζες. Ωστόσο τέτοιου είδους αναφορές δεν έχουν πιστοποιηθεί επίσημα από την εταιρεία.

Άγνωστο επίσης παραμένει αν η Διοίκηση των Folli παρουσίασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τραπεζικά «εξτρέ» ή αν δήλωσε προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές ότι θα το πράξει εν ευθέτω χρόνω. Η πρώτη περίπτωση μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί, ενώ για τη δεύτερη δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι όντως είναι έτσι.

Για τους επαγγελματίες της αγοράς, το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων της Folli πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει με πρωτοβουλία της εισηγμένης εταιρείας. Είτε με ξεκάθαρη και δεσμευτική δήλωση της Διοίκησης είτε και με την παρουσίαση συγκεκριμένων παραστατικών που θα θέτουν τέλος στις όποιες αμφισβητήσεις μπορεί να εγείρονται.

Η χθεσινή παρέμβαση της Fosun και αφού ήδη έχουν «αποτεφρωθεί» περί τα 570 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της ελληνικής πολυεθνικής. Ο κινεζικός όμιλος με τη χθεσινή του ανακοίνωση περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφήνοντας μετέωρα τα ερωτήματα για το τι τελικά μπορεί να συμβεί στο τέλος της ημέρας.

Η ανακοίνωση της Fosun «αδειάζει» ουσιαστικά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, καθώς αποφάσισε αιφνιδίως να αποστείλει έγγραφο ερωτημάτων στην ελληνική εταιρεία.

Η παρέμβαση της Fosun έγινε από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και συνέπεσε χρονικά μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης στον αθηναϊκό «ναό του χρήματος». Ήταν άραγε συμπτωματικό αυτό ή μπορεί να κρύβει κάτι;

Τυπικά και ουσιαστικά, ο κινεζικός όμιλος φαίνεται να αναθεωρεί τη στάση που κρατούσε μέχρι τώρα και λαμβάνει αρνητική θέση απέναντι στη νυν διοίκηση.

Διότι, ενώ προχώρησε σε ενίσχυση της μετοχικής του θέσης από το 13,89% στο 16,37% στο χρονικό διάστημα από τις 8 έως και τις 11 Μαΐου, εμφανίστηκε χθες να αποστασιοποιείται από την Folli Follie, ζητώντας «εξηγήσεις και άμεσες διευκρινίσεις».

Τι, όμως, μπορεί να άλλαξε τη στάση της Fosun από τις 11 Μαΐου έως και χθες; Για ποιους ακριβώς λόγους αποφάσισε να κοινοποιήσει δημοσίως τα ερωτήματά της;

Αυτή καθ’ αυτή η ανακοίνωση της Fosun στόχευε στους μετόχους της κινεζικής εταιρείας, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ήταν χθες το βράδυ στα 147,4 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ ή 15,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα χθες η μετοχή της Fosun σημείωνε πτώση κατά 2,3%, βασικά λόγω Folli Follie.

Από την άλλη ο Gabriel Grego του QCM είχε ζητήσει την απομάκρυνση της οικογένειας Κουτσολιούτσου από τη διοίκηση των Folli Follie.

Στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις που έγιναν μετά από την επίθεση του fund QCM στην ελληνική εταιρεία, η μετοχή των Folli υποχωρεί κατά 55,3%.

Στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα, έχουν αλλάξει χέρια στο ελληνικό χρηματιστήριο 10,44 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο… 15,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Ακόμη κι αν το μισό των συναλλαγών αυτών αφορά το ημερήσιο trading, μένει ένα σημαντικό κομμάτι που ουδείς γνωρίζει ποιος το έχει πάρει. Κομμάτι ανεξάρτητο από τις αγορές που έγιναν από τη Fosun, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τις επαναγορές ιδίων.

Από χθες το απόγευμα, η συζήτηση που κυριαρχεί ανάμεσα στους επαγγελματίες της αγοράς είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει άρδην το μετοχικό καθεστώς στη Folli Follie, με τη Fosun να είναι εκείνη που να αναλαμβάνει τη μετοχική πρωτοκαθεδρία.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί τυπικά αν δεν συναινέσει και η πλευρά Κουτσολιούτσου που ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επί της ανοικτής αμφισβήτησης που διατυπώθηκε από τη Fosun. Πόσα περιθώρια έχουν όμως;

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς από την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής εταιρείας ο κινεζικός όμιλος, αποφάσισε να σταθεί με σαφήνεια «απέναντι» στη νυν διοίκηση.

Την ανησυχία των επενδυτών φαίνεται να προκαλεί το γεγονός ότι το fund QCM​ που έκανε την επίθεση διατηρεί πλέον ιδιαίτερα υψηλές short θέσεις στην FF δείχνοντας ότι οι δύσκολες μέρες της στο χρηματιστήριο, θα έχουν και συνέχεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το fund που έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν και το οποίο έγινε γνωστό στην αγορά την Τρίτη όταν και δημοσιοποιήθηκε το άνοιγμα short θέσεων στην Folli Follie, προχώρησε σε αύξηση των επιθετικών του κινήσεων στις 11 Μαΐου και στο 0,90% επί των μετοχών της εισηγμένης, την στιγμή που δύο ήμερες νωρίτερα (8 Μαΐου) οι θέσεις του έφταναν το 0,75%.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστοποιημένα στοιχεία, είτε από την Ε.Κ είτε από δηλώσεις των ίδιων των εκπροσώπων των funds, τρεις είναι πλέον οι διεθνείς επενδυτές που σορτάρουν τη μετοχή της εισηγμένης, το QCM, το Ocean wood Capital Management και το Oasis Investments II Master Fund LTD που σε συνδυασμό με την υποβάθμισή της από την MSCI, τα σήματα που στέλνονται τόσο στην ίδια την εισηγμένη όσο και στο σύνολο της αγοράς στην οποία η επενδυτική εμπιστοσύνη είχε τραυματιστεί από τις αρχές του Μαΐου, προοιωνίζουν μία δύσβατη πορεία τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Το γεγονός ότι η ορατότητα που αναμένεται να δοθεί σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις της FF από τους ελέγχους που θα κάνει η ανεξάρτητη διεθνής ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young θα πάρει ακόμη χρόνο, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αισιοδοξία και η σταθερότητα που υπήρχε πριν ένα μήνα θα αργήσει να επιστρέψει.

Τελικά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τη Folli Follie, η οποία από την τελευταία κρίση που προκάλεσε στην αξιοπιστία της βρίσκεται αυτή την στιγμή βαριά τραυματισμένη και με τεράστιες απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων;

Στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι διάχυτη πλέον η καχυποψία για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας.

Ολα αυτά ενώ το 2019 λήγει ομόλογο 250.000.000 ευρώ και θα είναι πολύ δύσκολη η αναχρηματοδότησή του αν δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με την έκθεση της Ernst & Young.

Να πούμε ότι αυτά τα ερωτήματα για την Folli Follie, δεν είναι καινούρια. Αρκετοί «παροικούντες εις την Ιερουσαλήμ», εξέφραζαν εντυπωσιασμένοι, από 20ετίας και πλέον, για το πώς μια εταιρεία χωρίς πάγια περιουσιακά στοιχεία που πουλάει ψεύτικα κοσμήματα και αξεσουάρ, κατά κύριο λόγο, είχε τέτοια επιτυχία στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Την απάντηση την έδινε η ίδια η εταιρεία με την εντυπωσιακή ανέλιξή της.

Τελικά, η Folli Follie αποτελεί το σύγχρονο success story που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο της Αθήνας για να απλωθεί σε 3 ηπείρους; Ή είναι μία καλά φτιαγμένη “φούσκα”, έξυπνα στημένη επικοινωνιακά, που προσέκρουσε σε έναν αιχμηρό βράχο και άρχισε να ξεφουσκώνει;

Είναι όμως τόσο μεγάλη η δόση της καχυποψίας, ώστε έσπευσαν ορισμένοι να θυμηθούν ότι η ελεγκτική εταιρεία της Folli Follie, η Ernst & Young είχε βραβεύσει το 2015 τον επιχειρηματία Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ως “Ελληνα επιχειρηματία της χρονιάς”.

Οι ίδιοι, μάλιστα, ανέσυραν από τα συρτάρια τους ένα δελτίο τύπου της Ernst & Young, που αναφέρεται στον όμιλο Folli Follie και κάνει λόγο για “980 σημεία πώλησης και 5.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 30 χώρες”, για να το συγκρίνουν με την επίσημη θέση της Folli Follie ότι διαθέτει 590 σημεία πώλησης.

Το μέγεθος του δικτύου είναι το κεντρικό ζήτημα στην επίθεση που έκανε κατά τις αξιοπιστίας της Folli Follie το αμερικανικό fund, όπως αναφέρει και το καλά ενημερωμένο europost.gr

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο κ. Τζόρτης Κουτσολιούτσος ανακοινώνει ότι έχει 590 σημεία πώλησης, το αμερικανικό fund που κατηγορεί την εταιρία, υποστηρίζει ότι “έχει λιγότερα από 300” και ο οίκος που θα τον ελέγξει, η Ernst & Young, για να μάθουμε όλη την αλήθεια, υποστήριζε ότι τα σημεία πώλησης είναι 980!

Δηλαδή εκείνος που ελέγχει εμφανίζει την επέκταση της εταιρείας 50% μεγαλύτερη και την περιγράφει ακόμη πιο εντυπωσιακή, από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της!

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Υπενθυμίζουμε πως στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου συμμετέχει με 35,06% ο πατέρας του Τζώρτζη, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ενώ η Fosun International Holdings έχει ποσοστό πάνω από 15%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τελευταία συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού και ενδιαφέρεται άμεσα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπλέον, η αμερικανική επενδυτική εταιρία Fidelity International ελέγχει το 5,93% του ομίλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.