ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορείς να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αγωνία για περιβαλλοντική καταστροφή στην Ξάνθη από την φωτιά στην Sunlight – Εκκενώθηκαν δέκα χωριά!

Αγωνία για περιβαλλοντική καταστροφή στην Ξάνθη από την φωτιά στην Sunlight – Εκκενώθηκαν δέκα χωριά!

H μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 13:00 ανήμερα της Πρωτομαγιάς 2018 στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, στο Όλβιο Ξάνθης, προβληματίζει ότι μόνο ως προς τα πραγματικά αίτια της (διεξάγεται προανάκριση από την πυροσβεστική για να διακριβωθεί πώς σε μια ημέρα αργίας που υπήρχε χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα, όταν ξέσπασε πυρκαγιά), αλλά και ως προς την έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής και της μόλυνσης του αέρα.

Η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο κατασκευής βιομηχανικών μπαταριών κατάκαψε τα ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και τα χημικά πλαστικών που υπήρχαν εκεί χωρίς έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εκρήξεων και ένα χημικό νέφος απλώθηκε όχι μόνο στις γύρω περιοχές έφτασε μέχρι την Καβάλα.

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί των οικισμών που βρίσκονταν στην πορεία του χημικού νέφους και όσοι δεν ήθελαν να απομακρυνθούν τους δόθηκε εντολή να έχουν πορτοπαράθυρα κλειστά και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Ν.Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή, καθώς και ο χώρος αναψυχής του Νέστου.

Οι 50 πυροσβέστες που παραμένουν στο εργοστάσιο με 24 οχήματα κάνουν κατάσβεση σε μικρές εστίες καθώς η κατάσταση πλέον στο εργοστάσιο κρίνεται ως ελεγχόμενη, αλλά δεν είναι ελεγχόμενη η πιθανή περιβαλλοντική μόλυνση, όσο και αν όλοι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να μην διαρρεύσουν στοιχεία που θα πλήξουν την βιομηχανία που δίνει εργασία σε 650 άτομα στο νομό.

Εχει ήδη καταρρεύσει μέρος της οροφής στο σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Το βασικότερο σενάριο που εξετάζουν οι άνδρες του ανακριτικού της πυροσβεστικής είναι η φωτιά να προκλήθηκε από κάποιο βραχυκύκλωμα καθώς στο σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν το προσωπικό ασφαλείας της επιχείρησης το μεσημέρι της Δευτέρας, δημιουργώντας επιπλέον ερωτήματα για τις “συμπτώσεις”.

Στην περιοχή βρίσκονται τρεις σταθμοί μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Ο πρώτος σταθμός έδειξε ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα ίχνη τοξικότητας, ενώ σήμερα θα λειτουργήσουν και οι άλλοι δύο τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται την Παρασκευή.

Σε έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης αποφασίστηκε να στηθεί ένα «δίχτυ προστασίας» σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων για τις επόμενες 48 ώρες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι φορείς συνέστησαν τους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο να μην έχουν επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας.

Τονίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού, ενώ αναμένονται και οι μετρήσεις του πανεπιστημιακού εργαστηρίου για τα αιωρούμενα σωματίδια στο περιβάλλον μετά την πυρκαγιά.

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, συστήνεται από τις τοπικές αρχές η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Όλβιο, δηλαδή στις περιοχές:

Παράλληλα, τα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες.

Τα μέτρα, τα οποία όπως υπογραμμίζει η περιφέρεια προτείνονται μόνο για προληπτικούς λόγους και για 48 ώρες είναι:

-Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.
-Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).
-Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.
– Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Δείτε το χημικό νέφος:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=48DqHG1CufM

Πάντως σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Olympia δεσμεύεται, ότι η παραγωγική δραστηριότητα θα επανέλθει το συντομότερο δυνατόν για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της και η εταιρία προχώρησε σε συνεργασία με εξειδικευμένη Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική εταιρεία για την άμεση διενέργεια πρόσθετων περιβαλλοντικών ελέγχων και μετρήσεων στην περιοχή του εργοστασίου, επιπρόσθετα των προληπτικών ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιοι φορείς.

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, Πρόεδρος του Ομίλου Olympia δήλωσε σχετικά «Είμαστε πολύ περήφανοι για το εργοστάσιό μας που με τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και εξάγει σε όλο τον κόσμο. Παρά το χθεσινό δυσάρεστο συμβάν θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα διατηρήσουμε ακέραιες όλες τις θέσεις εργασίας, θα αποκαταστήσουμε ταχύτατα τις ζημίες στο τμήμα του εργοστασίου που έχει πληγεί και θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο από πριν. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά με τις τοπικές αρχές για οτιδήποτε χρειαστεί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα πληγεί το πρόγραμμα κατασκευής μπαταριών για να υποβρύχια του ΠΝ. Σε αυτό θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες πριν δοθεί σαφής απάντηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.