ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μέθοδος Βαρώτσου: Είχαν προβλέψει το σεισμό στο Μεξικό τον περασμένο Σεπτέμβριο

Μέθοδος Βαρώτσου: Είχαν προβλέψει το σεισμό στο Μεξικό τον περασμένο Σεπτέμβριο

Ο φονικός σεισμός των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νότιο Μεξικό τον περασμένο Σεπτέμβριο, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές είχε προβλεφθεί από Μεξικανούς επιστήμονες, που χρησιμοποίησαν την μέθοδο πρόγνωσης σεισμών της ομάδας ΒΑΝ.

Τη μεθοδολογία του καθηγητή σεισμολογίας Π. Βαρώτσου, ισχυρίζονται ότι ακολούθησαν Ιαπωνες επιστήμονες και είχαν προβλέψει το φονικό σεισμό 8,2 ρίχτερ τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μεξικό.

Σε συνέντευξή τους στην ΕΡΤ1 αποκάλυψαν ότι Μεξικανοί συνάδελφοί τους είχαν δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά ότι η περιοχή στο νότιο Μεξικό είναι πολύ πιθανό να δώσει έναν πολύ ισχυρό σεισμό, όπως αυτός που ακολούθησε των 8,2 Ρίχτερ.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες, επισήμαναν ότι συνεργάζονται με την ομάδα του Έλληνα καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου και χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία που ανέπτυξε η ομάδα ΒΑΝ στην Ιαπωνία. Εκτός, όμως από τηχώρα τους τη μέθοδο ΒΑΝ χρησιμοποιούν σεισμολόγοι και γεωφυσικοί σε Ρωσία, Μεξικό και Κίνα.

Οι Ιάπωνες καθηγητές Seiya UYEDA (Μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας Επιστημών), που θεωρείται παγκοσμίως ο εν ζωή σημαντικότερος θεμελιωτής της θεωρίας των τεκτονικών πλακών για την γένεση των σεισμών, Toshiyasu NAGAO (Πανεπιστήμιο Τοκάι) και Masashi KAMOGAWA (Πανεπιστήμιο Gakugei, Τόκυο), τόνισαν ότι η μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ περιλαμβάνει μετρήσεις για την ανίχνευση προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων και τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεθοδολογία αυτή βρίσκεται διεθνώς στην πρωτοπορία στην πρόγνωση των σεισμών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα εξήγησαν ότι οι Μεξικανοί επιστήμονες, εφαρμόζοντας την μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ, διαπίστωσαν και δημοσίευσαν εγκαίρως, ότι η περιοχή στο νότιο Μεξικό, παρ’ όλον που δεν ήταν από τις επονομαζόμενες «κόκκινες» περιοχές για την εκδήλωση κάποιου ισχυρού σεισμού είχε την μεγαλύτερη πιθανότητα, συγκρίνοντάς την με όλες τις άλλες περιοχές στο Μεξικό, να δώσει έναν εξαιρετικά μεγάλο και σπάνιο σεισμό. Η αναφορά τους επαληθεύτηκε όταν έγινε ο φονικός σεισμός των 8,2 Ρίχτερ στις 7 Σεπτεμβρίου του 2017.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.