Συναγερμός για Βρετανία-Πορτογαλία: Τσουνάμι από τα Κανάρια Νησιά απειλεί να «βουλιάξει» τις ακτές τους (φωτό)

Συναγερμός για Βρετανία-Πορτογαλία: Τσουνάμι από τα Κανάρια Νησιά απειλεί να «βουλιάξει» τις ακτές τους (φωτό)

Μεγάλη ανησυχία! Προειδοποίηση για τη δημιουργία μεγάλου τσουνάμι, το οποίο είναι πιθανό να «εξαφανίσει κάτω από τη θάλασσα» τις ακτές της Βρετανίας, εξέδωσε η αντίστοιχη βρετανική προστασία του πολίτη, καταστρώνοντας ειδικό σχέδιο για την ταχύτατη εκκένωση των περιοχών που ενδέχεται να πληγούν.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, μεγάλο ηφαίστειο στη Λας Πάλμας, στα Κανάρια Νησιά, αναμένεται να εκραγεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν το μέγεθος της έκρηξης. Δηλώνουν, ωστόσο, βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Η έκρηξη ηφαιστείου θα συνοδεύεται από ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μεγάλα κύματα, ίσως και 25 μέτρων, όπως τονίζουν οι επιστήμονες. Αν συμβεί αυτό το ακραίο σενάριο, η έκρηξη ηφαιστείου στη Λας Πάλμας δεν θα συνιστά απειλεί μόνο για τις ακτές της Βρετανίας, αλλά και για την άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμού, τσουνάμι μεγέθους 20 και πλέον μέτρων, είναι δυνατόν να φτάσει έως τις ακτές των ΗΠΑ και συγκεκριμένα να πλήξει τη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι!

Ο καθηγητής Γεωλογίας και ειδικός στα τσουνάμι του Βρετανικού Γεωλογικού Κέντρου, Ντέιβιντ Τάπιν, δήλωσε πως η Βρετανία έχει χτυπηθεί κατά το παρελθόν από τσουνάμι. Επισήμανε δε, ότι η απειλή από τα ηφαίστεια στη Λας Πάλμας είναι μεγάλη, καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν αποκλείουν την ολική κατάρρευση του φλοιού της Γης στο συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που αν συμβεί, θα προκαλέσει μία αλληλουχία γεγονότων πολύ μεγάλης κλίμακας.

Ο ίδιος εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις πορτογαλικές ακτές και ιδιαίτερα την πόλη της Λισαβώνας, καθώς και τη γειτονική της Λας Πάλμας, Τενερίφη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό ενός πλάνου άμεσης εκκένωσης των ακτών, αν ξεκινήσει η διαδικασία των διαδοχικών εκρήξεων στην ηφαιστειακή ζώνη των Καναρίων Νήσων, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζεται μία ιδιαιτέρως μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.