ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Λίμνη» το Μαρούσι – Εκατοντάδες αυτοκίνητα «βούλιαξαν» – Τεράστιες οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής

«Λίμνη» το Μαρούσι – Εκατοντάδες αυτοκίνητα «βούλιαξαν» – Τεράστιες οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής

Νέα τραγωδία εν όψει στο Μαρούσι: Πλημμύρισε μεγάλο μέρος της πόλης, εκατοντάδες αυτοκίνητα επιπλέουν, υπάρχουν κλήσεις για ανθρώπους που κινδυνεύουν. Οκτώ άνθρωποι γίνεται προσπάθεια να απεγκλωβιστούν αυτή την στιγμή.

Εκκλήσεις στους πολίτες να μην κυκλοφορούν κάνουν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης λόγω των πλημμυρών από την ισχυρή καταιγίδα που πλήττει περίπου τις δύο τελευταίες ώρες την Αττική.

Οδηγοί έχουν εγκλωβισθεί στα αυτοκίνητά τους και τουλάχιστον σε οκτώ περιπτώσεις απεγκλωβίσθηκαν από την Πυροσβεστική, σε Μαρούσι, Βριλήσσια και Παλλήνη.

Πάνω από 500 αυτοκίνητα έχουν βουλιάξει.

Το κύμα κακοκαιρίας εκδηλώνεται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ στο Μαρούσι πέφτει χαλάζι.

Από την εκδήλωση της καταιγίδας, η Πυροσβεστική έχει ήδη δεχθεί περίπου 170 κλήσεις από περιοχές στα βόρεια της Αττικής και ειδικότερα από Βόρεια Πεντέλη, Κηφισιά, Μελίσσια, Μαρούσι και Βριλήσσια.

Μεγαλύτερη κινητικότητα υπάρχει στην περιοχή της Κηφισιάς, όπου οι κλήσεις αφορούν σε άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας. Μάλιστα, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι οι κλήσεις θα αυξηθούν, καθώς υπάρχει ανοδική τάση.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα σε διάφορους δρόμους της Αττικής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω συσσώρευσης υδάτων διεκόπη η κυκλοφορία στις οδούς Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Αθανασίου στο Μαρούσι.

Ωστόσο, πριν λίγο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη φέφηρα Ερυμάνθου στην Κηφισιά και στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του Βασιλόπουλου στη Νέα Ερυθραία.

Ο μετεωρολογικός σταθμός της Νέας Μάκρης, έχει ήδη καταγράψει 12.4mm βροχής ενώ, άλλοι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε Χαλάνδρι, Εκάλη και Διόνυσο, ξεπερνούν τα 50mm μέσα σε πολύ λίγη ώρα.

Ο Γιώργος Καραμέρος σε μια δήλωση-σοκ ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «εάν δεν έχουμε νεκρό, θα είναι θαύμα» αναφερόμενος στις πλημμύρες στο Μαρούσι και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μην μετακινούνται σε συγκεκριμένους δρόμους λόγω της βροχόπτωσης.

Ειδικότερα έκκληση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν πεζή στην Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και την Κονίτσης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης απηύθυνε μέσω της ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης. «Υπάρχουν τεράστιοι όγκοι νερού στην Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Ελευθερίου. Υπάρχει ένα παλιό αμαξοστάσιο του δήμου Αμαρουσίου πάνω στο ρέμα της Σαπφούς, έχει βγει το νερό» είπε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αμαρουσίου, κατακεραυνώνεται η Περιφέρεια Αττικής για την αδιαφορία που επιδεικνύει εδώ και χρόνια στις αγωνιώδεις εκκλήσεις για να κλειστεί το ρέμα που προκάλεσε την (ευτυχώς, μόνο υλική) καταστροφή.

«Το Μαρούσι πληρώνει ακριβά την ανεπάρκεια της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Εδώ και χρόνια διεκδικούμε τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια του έργου της οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, που σήμερα πνίγηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Από το 2011 υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που προβλέπει ότι αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής η κατασκευή δικτύου ομβρίων για την αντιπλημμυρική προστασία της Π.Ε. του Σωρού. Την υποχρέωση αυτή την έχουμε επισημάνει με διαρκή αλληλογραφία, αλλά μέχρι σήμερα η Περιφέρεια «κωφεύει».

Εδώ και μήνες βρίσκονται στα συρτάρια της Περιφέρειας οι μελέτες που κατέθεσε ο Δήμος Αμαρουσίου για τη χρηματοδότηση του έργου της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς και διαρκώς η Περιφέρεια καθυστερεί την έγκρισή τους, ενώ ζητά και πρόσθετες μελέτες που δεν είναι υποχρέωση του Δήμου να τις καταθέσει.

Για να μην ζήσουμε στο Μαρούσι ημέρες Μάνδρας και πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, καλούμε έστω και τώρα τη Διοίκηση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει επιτέλους το έργο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής κ. Καραμέρος, αντί να περιφέρεται στα κανάλια και να κάνει τον ρεπόρτερ, επιτέλους ας κάνει τη δουλειά για την οποία πληρώνεται αδρά από τους πολίτες. Να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και να δώσει εντολή στις υπηρεσίες του να προχωρήσει επιτέλους το έργο.

Να μην επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για την απαράδεκτη κι επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην ύπαρξη του πρώην αμαξοστασίου του Δήμου, γιατί γνωρίζει καλά πως αν είχε προχωρήσει ως όφειλε στην εκτέλεση του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας στη συγκεκριμένη περιοχή, που είχε και έχει υποχρέωση να κάνει, δεν θα συνέβαινε τίποτα από όσα συνέβησαν σήμερα.

Για τις υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, αυτό των κ.κ. Δούρου και Καραμέρου.

Ελπίζω να μην θρηνήσουμε και απώλεια ανθρώπινης ζωής , εξαιτίας της αδράνειας που επιδεικνύουν όλο αυτό το διάστημα».

Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι που έσπευσαν να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους που βούλιαξαν στα νερά της βροχής, στο υπαίθριο πάρκινγκ στην διασταύρωση Κηφισίας και Σώρου.

Τα αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές και μόλις ανοίγουν τις πόρτες τα νερά τρέχουν σαν ποτάμι. Πολλοί κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει σε διάφορες περιοχές της βόρειας Αθήνας ενώ στο Μαρούσι έριξε μέχρι και χαλάζι

Το ύψος του νερού ξεπερνάει τα 2 μέτρα.

Αυτή τη στιγμή η βροχή είναι έντονη και στη Σαλαμίνα, πέφτει καταρρακτωδώς ενώ ακόμα στην Γλυφάδα έχει ήλιο!

Το pronews.gr είχε αντιληφθεί έγκαιρα τι επρόκειτο να συμβεί και είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ώρες πριν.

Σοκαριστική είναι η παρακάτω εικόνα που ανάρτησε στο profile της κάτοικος του Αμαρουσίου:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Tbl6IIRK3Fc

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού θα επηρεαστούν σήμερα Πέμπτη κατά διαστήματα μέχρι και το βράδυ η κεντρική Μακεδονία (κυρίως η Χαλκιδική), η Θεσσαλία, οι Σποράδες και η Εύβοια. Κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, περιλαμβανομένης και της Αττικής.

Την Παρασκευή κατά διαστήματα κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα τα ηπειρωτικά, περιλαμβανομένης και της Αττικής και πιθανώς οι Σποράδες και το βόρειο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το διήμερο Σάββατο 28/07 και Κυριακή 29/07 ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος στα ηπειρωτικά, αλλά τα φαινόμενα θα έχουν μικρότερη ένταση και έκταση.

Ειδικότερα για σήμερα περιμένουμε ιδιαίτερα άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στα ορεινά της Κρήτη, και πιθανόν στην Κυκλάδες και σε νησιωτικά τμήμα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ιδιαίτερα τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να συνοδευτούν πρόσκαιρα και από χαλαζόπτωση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς, στο υπόλοιπο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και στα νοτιότερα πελάγη δυτικοί μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ, ενισχυόμενοι πρόσκαιρα σε μέτριους 5 μποφόρ τοπικά στα νοτιότερα πελάγη σε ισχυρούς 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 25 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2-4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό τις πρωινές ώρες βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Δυτικοί, βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς 3-4 μποφόρ. Βαθμιαία στα νότια από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικούς όμβρους και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Δυτικοί, νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη κατά τόπους 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση αργά το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3-4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2-4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό τις πρωινές ώρες βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.