ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Λόγω μιας μετάλλαξης το Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί και από άτομα υψηλού κινδύνου

Λόγω μιας μετάλλαξης το Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί και από άτομα υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Genome Medicine, το Αλτσχάιμερ, ενδεχομένως να μπορεί να προληφθεί ακόμα και στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Brigham Young στη Γιούτα των ΗΠΑ εντόπισαν ένα σπάνιο τμήμα του DNA που παρέχει προστασία έναντι της νευροεκφυλιστικής νόσου, ακόμα και σε άτομα με υψηλό κίνδυνο νόσησης.

Η ανακάλυψη αυτή εν μέρει εξηγεί γιατί μερικά άτομα με γνωστούς παράγοντες κινδύνου τελικά δεν εκδηλώνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Και φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους καταπολέμησης της ασθένειας. Για παράδειγμα, αυτή η γενετική λειτουργία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέα φάρμακα που θα μειώνουν τον κίνδυνο των ατόμων να νοσήσουν.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες παρεμβάσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως πρόληψη, τροποποιητική θεραπεία ή ίαση. Τα νεότερα δεδομένα που ανακαλύψαμε μας δίνουν έναν νέο στόχο να δομήσουμε έναν μηχανικό που έχει εξαιρετικές πιθανότητες να επιδράσει καταλυτικά στο μέλλον επί της ασθένειας», αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζον Καουβε.

Ο εντοπισμός του σπάνιου γενετικού τμήματος κατέστη εφικτός μετά τη ανάλυση δεδομένω από την Πληθυσμιακή Βάση της Γιούτα, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για 20 εκατομμύρια γενεαλογικά και ιατρικά αρχεία. Οι ερευνητές εντόπισαν οικογένειες με μεγάλο αριθμό ατόμων που είχαν τον κύριο γενετικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το αλληλόμορφο Ε4, αλλά δεν είχαν νοσήσει.

Στη συνέχεια έλεγξαν τα άτομα αυτά για το DNA που μοιράζονταν μεταξύ τους αλλά όχι με άλλους συγγενείς που είχαν εκδηλώσει νόσο Αλτσχάιμερ. Το αποτέλεσμα ήταν η ανακάλυψη ότι τα ανθεκτικά άτομα μοιράζονταν μια μετάλλαξη στο γονίδιο RAB10, ενώ εκείνοι με νόσο Αλτσχάιμερ όχι.

Οι επιστήμονες μείωσαν ή αύξησαν την έκφραση της γονιδιακής μετάλλαξης σε κύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες, για να επηρεάσουν τις σχετιζόμενες με τη νόσο Αλτσχάιμερ πρωτεΐνες. Το αποτέλεσμα ήταν, όταν το γονίδιο ήταν μειωμένο, μειωμένος ήταν και ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αντί να αναγνωρίσουμε γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν τη νόσο, θελήσαμε να εντοπίσουμε γενετικές μεταλλαξεις που προστατεύουν τους ανθρώπους από τη νόσο. Και έτσι μας προέκυψε αυτή η πολλά υποσχόμενη γενετική μετάλλαξη», σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Brigham Young, Πέρρυ Ριντζ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.