ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Γρίπη των πτηνών: Eξαπλώνεται στις αμερικανικές αγελάδες – Σε σκέψεις η Ευρώπη

Η γρίπη των πτηνών μολύνει τους ανθρώπους σπάνια, αλλά συχνά είναι θανατηφόρα

Γρίπη των πτηνών: Eξαπλώνεται στις αμερικανικές αγελάδες – Σε σκέψεις η Ευρώπη

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την ανακοίνωση ότι η γρίπη των πτηνών έχει μεταδοθεί στις αγελάδες και εξαπλώνεται γρήγορα στα κοπάδια.

Αναφέρεται ότι, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η ασυνήθιστη εξάπλωση του νέου στελέχους H5N1 (γρίπης των πτηνών) μεταξύ των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ υπενθυμίζει την ευπάθεια των ανθρώπων σε νέες ιικές απειλές.

Ο Τζέρεμι Φάραρ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρόσφατα δήλωσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο από το νέο στέλεχος είναι «τεράστια ανησυχία».

Η γρίπη των πτηνών σπάνια μολύνει ανθρώπους, αλλά συχνά είναι θανατηφόρα όταν συμβαίνει. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι από το 2003, το ποσοστό θνησιμότητας ανθρώπινων κρουσμάτων είναι 52%.

Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή η εμφάνιση του ιού σε θηλαστικά όπως οι αγελάδες υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί, φέρνοντάς τον πιο κοντά στην μόλυνση ανθρώπων.

Η γρίπη των πτηνών θεωρείται κίνδυνος πανδημίας για δεκαετίες, αλλά κυρίως προσβάλλει πτηνά.

«Τα νέα επιβεβαιώνουν την ικανότητα της γρίπης να μας εκπλήσσει», δήλωσε ο Paul Digard, καθηγητής ιολογίας και ειδικός στη γρίπη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Ιστορικά, οι αγελάδες θεωρούνταν χαμηλού κινδύνου για τη γρίπη Α. Αυτό αυξάνει την εκτίμηση της απειλής», πρόσθεσε ο Digard.

Ο James Wood, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, πιστεύει ότι η εξάπλωση της μόλυνσης θα είναι μεγαλύτερη από τον αριθμό των φάρμων που έχει αναφερθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανίχνευση ιικού RNA στο γάλα δείχνει ότι η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε, εξήγησε ο Wood. Στις ΗΠΑ, περίπου ένα στα πέντε δείγματα γάλακτος βρέθηκε θετικό για ιικά θραύσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.