ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Αυτό το ήξερες; – Τι διαφορά έχει η MI5 από την MI6;

Αυτό το ήξερες; – Τι διαφορά έχει η MI5 από την MI6;

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν παίξει τεράστιο ιστορικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρώπης τον 20ο αιώνα.

Εδώ υπάρχει η MI5 και η MI6. Τα πράγματα είναι τόσο πολύ μπερδεμένα στο μυαλό μερικών που έχουμε ακούσει μέχρι και την ερώτηση «Τελικά το σωστό είναι MI5 ή MI6;». Δεν υφίσταται φυσικά τέτοιο ερώτημα, καθώς και οι δυο υπηρεσίες υπάρχουν και μάλιστα έχουν και διαφορετική δικαιοδοσία.

Η MI5 είναι η υπηρεσία που ασχολείται με την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας, κάτι περίπου σαν το FBI. Βέβαια, κάποιες φορές, όταν η χώρα δέχεται απειλές από εξωτερικούς παράγοντες, η MI5 αναγκάζεται να δουλέψει «εκτός δικαιοδοσίας» για την εθνική ασφάλεια στο εσωτερικό.

Περιγράφει τον εαυτό της όχι σαν «μυστική αστυνομία» αλλά σαν «δημόσια οργάνωση πληροφοριών», κι αυτό γιατί σε αντίθεση με το FBI δεν έχει τη δικαιοδοσία να συλλάβει κόσμο. Ιδρύθηκε το 1909 από τον λοχαγό Vernon Kell, για να αντιμετωπίσει του Γερμανούς κατασκόπους που είχαν ήδη παρεισφρήσει στη χώρα.

Αντίθετα, η MI6 ασχολείται με την ασφάλεια της χώρας από απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό. Οι ρόλοι του περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της διάδοσης πληροφοριών, την παροχή πληροφοριών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την αναχαίτιση της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Είναι γνωστό ότι δραστηριοποιήθηκε στα Βαλκάνια και τη Λιβύη, όπου αναφέρθηκε ότι συνέβαλε καθοριστικά στη σύλληψη του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιου του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ. Το 2006 η MI6 επέτρεψε για πρώτη φορά σε δυο πράκτορες, έναν άνδρα και μια γυναίκα, να δώσουν συνέντευξη στο BBC Radio.

Το όνομα MΙ5 προέρχεται από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και ήταν ο 5oς κλάδος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Πολεμικού Γραφείου. To «MI» σημαίνει «Military Intelligence», Το 1931, όταν και ενώθηκε με το αντίστοιχο τμήμα της Scotland Yard, πήρε και το όνομα «Security Service».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη η MI6 είχε πολλά περισσότερα ονόματα κατά το παρελθόν, με γνωστότερο το Secret Intellince Service, δηλαδή «SIS».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.