«Δεν νιώθω ασφαλής. Είμαι σπίτι και φοβάμαι»

Οι κάτοικοι του Κιέβου εκφράζουν τις ανησυχίες τους και τους φόβους τους μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να τελειώσω την δουλειά που κάνω με μια ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων και μετά να βρω τρόπο να φύγω με την οικογένειά μου». Η δημοσιογράφος από το Κραματόρσκ ηχεί τον πανικό που επικρατεί σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ένας άλλος κάτοικος από το Ντόνετσκ δεν απαντά σε μηνύματα. Άνθρωποι από όλη την Ουκρανία ανεβάζουν βίντεο με βομβαρδισμούς σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στη μέση της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

«Πολλοί άνθρωποι φεύγουν από το Κίεβο ή κρύβονται σε υπόγεια. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στα παιδιά τι συμβαίνει. Τους λέμε ότι είναι παιχνίδι. Κύριε, προστάτεψε τα παιδιά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνοουκρανός δημοσιογράφος.

«Φεύγω για την οικογένειά μου στην περιοχή της Πολτάβα», λέει η Ανίχα, 22χρονών που ζει στο Κίεβο.

«Επικρατεί πανικός στο Κίεβο», λέει η Κέιτ δημοσιογράφος. «Φοβάμαι» λέει η Κατερίνα, 37 ετών από το Ντόνετσκ.

«Δεν φεύγω από το διαμέρισμά μου» λέει η Αναστασία 24 ετών από το Κίεβο.

«Ο κόσμος είναι σε πανικό. Με καλούν να τους πάω στο αεροδρόμιο. Τους λέω ότι ο εναέριος χώρος έχει κλείσει», λέει ο οδηγός ταξί Αλεξέι. «Είναι τρομακτικό. Κρυβόμαστε», λέει σε γραπτό της μήνυμα η Ευγενία, 39 ετών, από τον Χάρκοβο.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν, περίπου στις 5 το πρωί, ακούστηκαν εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου.

«Δεν νιώθω ασφαλής. Τώρα είμαι σπίτι και φοβάμαι λίγο», λέει η Ντάσα, 26 ετών από το Κίεβο.

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ και η χρήση του ουκρανικού εδάφους δεν είναι αποδεκτή», τόνισε ο Πούτιν ενώ πρόσθεσε ότι στόχος των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν η «προστασία των ανθρώπων». Οι συνθήκες, είπε, «απαιτούν μια αποφασιστική δράση της Ρωσίας». Προειδοποίησε επίσης τις άλλες χώρες να μην επέμβουν.

«Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε ομιλία του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ναταλία, 65 ετών, από το Ντόνετσκ είπε: «Δεν είδα την ομιλία Πούτιν. Δεν ήθελα να την ακούσω, τίποτα δεν με ενδιέφερε. Άκουσα μόνο τις εκρήξεις και είδα στον ουρανό . Δεν φεύγω από το σπίτι μου. Τίποτα δεν θα αλλάξει τη ζωή μου. Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να τον σταματήσουν».