ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Συνεχίζεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία – Ποιες είναι οι απαιτήσεις της Τουρκίας;

Συνεχίζεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία – Ποιες είναι οι απαιτήσεις της Τουρκίας;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η δεύτερη ημέρα της διάσκεψης για το Κυπριακό, χωρίς όμως την παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη. Μολαταύτα, αύριο αναμένεται να καταφτάσει ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Βάσει τουρκικών δημοσιευμάτων, πέντε σημεία περιλαμβάνονται στην πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την οποία και υπέβαλε χθες, Τετάρτη, κατά την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα.

Το πρώτο σημείο είναι, όπως η παρούσα συμφωνία εγγυήσεων αναθεωρηθεί.

Το δεύτερο σημείο αναφέρει ότι την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της λύσης ένας αριθμός στρατευμάτων θα αποχωρήσει.

Το τρίτο σημείο αναφέρει ότι θα ιδρυθεί Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πολιτείας, και του ομόσπονδου κράτους.

Το τέταρτο σημείο λέει ότι θα υπάρξει εγγύηση για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού συντάγματος και του συντάγματος των ομόσπονδων πολιτειών.

Το πέμπτο σημείο αναφέρει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα αναθεωρηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που θα μείνει στο νησί.

Η ελληνική και η τουρκική πλευρά, που έχουν καταθέσει τις αρχικές προτάσεις τους, καταδεικνύουν μεγάλη απόσταση

Στα τρία ερωτήματα που έθεσε χθες, Tετάρτη, ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλντμαν, θα απαντήσουν σήμερα οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Τα τρία ερωτήματα του κ. Φέλντμαν είναι:

α) Πώς αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

β) Ποιο το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων μετά τη λύση του κυπριακού

γ) Ποιος μηχανισμός θα επιβλέπει την εφαρμογή της λύσης.

Οι απαντήσεις όλων των πλευρών θα είναι γραπτές, ώστε να ξεκινήσει συζήτηση για σμίκρυνση των διαφορών και αναζήτηση εδάφους για συγκλίσεις.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί αύριο, Παρασκευή, με την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ελληνική και η τουρκική πλευρά, που έχουν καταθέσει τις αρχικές προτάσεις τους, καταδεικνύουν μεγάλη απόσταση. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν τίθεται θέμα συνέχισης του συστήματος εγγυήσεων του 1960 με παραμονή στρατευμάτων και προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού εφαρμογής της λύσης στον οποίο δεν θα μετέχουν Ελλάδα και Τουρκία.

Κοτζιάς: «Δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά»

«Εμείς προσπαθούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δείξουν όλοι τις πραγματικές τους προθέσεις και να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του πριν από την είσοδό του στο χώρο όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, καθώς, όπως υπογράμμισε «δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά, όπως συμβαίνει σε μια διαπραγμάτευση».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την έλευση αύριο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι «αύριο θα εκδηλωθεί περισσότερο η διάθεση του καθενός. Αλλά εμείς πρέπει να κερδίσουμε και τη σημερινή ημέρα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απαντώντας σχετικά με την πρόταση που περιέγραψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Όπως, είπα, κινείται γύρω από αυτά που έκαναν στη διαδικασία του Σχεδίου Ανάν. Αν δεν τα είχαμε μελετήσει από τότε, θα ήμασταν αδιάβαστοι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.