ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Πολύ κοντά στην διάσπαση της ηρωικής ουκρανικής άμυνας στο Χάρκοβο οι Ρώσοι: Κατέλαβαν δύο ουκρανικά προπύργια

Το Κίεβο διαψεύδει ότι έχασε εδάφη

Πολύ κοντά στην διάσπαση της ηρωικής ουκρανικής άμυνας στο Χάρκοβο οι Ρώσοι: Κατέλαβαν δύο ουκρανικά προπύργια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη ρωσική επίθεση ανατολικά του Χαρκόβου η οποία από τις πρώτες ώρες της εκδήλωσής της δείχνει να έχει σαφή εδαφικά κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές Στρέλτσε , Κρασνόε, Πίλμα και Βόλτσανσκ, περιοχές οι οποίες απέχουν ελάχιστα από τα σύνορα με την Ρωσία.

Οι Ουκρανοί αν και προετοιμασμένοι για μια ρωσική επίθεση έδειξαν να αιφνιδιάζονται, σε τοπικό επίπεδο αφού είχαν συγκεντρώσει την προσοχή τους στο Κουπιάνσκ και στο Τσάσιβ Γιαρ,

Πολύ κοντά στην διάσπαση της ηρωικής ουκρανικής άμυνας στο Χάρκοβο οι Ρώσοι: Κατέλαβαν δύο ουκρανικά προπύργια

Παρ΄όλα αυτά οι Ουκρανοί με το συνήθη τρόπο εξαπόλυσης επιθέσεων με drones κατάφεραν μόνο αποσπασματικές επιτυχίες όπως η καταστροφή δύο ρωσικών BMP-2.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ότι πιο σύγχρονο διαθέτουν στην Ουκρανία όπως άρματα μάχης Τ-90Μ και Τ-72Β3 αλλά και ΒΜΡ-3Α, συστήματα ΠΕΠ αλλά και όλη τη σειρά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αιωρούμενων πυρομαχικών όπως το Lancet.

Στο Βόλτσανσκ, βίντεο δείχνει την έφοδο των ρωσικών δυνάμεων για την κατάληψη του χωριού το οποίο και τελικά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους.

Αώο την άλλη πλευρά το Χάρκοβο μπορεί να απέχει μόλις 32 χλμ. από τα σύνορα με την Ρωσία από την απέναντι μεριά των συνόρων όμως η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και δεν διαθέτει υποδομές για τον εφοδιασμό του ρωσικού Στρατού και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ρωσικές δυνάμεις τώρα.

Η Ρωσία πάντως έχει εξαπολύσει επιθέσεις και σε άλλα σημεία του μετώπου όπως η Ζαπορίζια όπου με ένα καίριο πλήγμα κατέστρεψε ένα σύστημα Patriot που είχαν εγκατεστημένο εκεί οι Ουκρανοί.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απειλησε ευθέως με χρήση πυρηνικών εάν οι Ουκρανοί επιτεθούν σε ρωσικό έδαφος.

«Ο στόχος της διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεων με εξάσκηση στην χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που έχει προγραμματίσει η Ρωσία, είναι για να επεξεργαστεί την απάντηση σε τυχόν επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, τις οποίες η Δύση επέτρεψε στην Ουκρανία να πραγματοποιεί με τα όπλα που της προμηθεύει», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, προειδοποίησε την Δύση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί όχι μόνο στην Ουκρανία απαντώντας σε τέτοιες επιθέσεις.

«Υπό ορισμένες συνθήκες, η απάντηση σε τέτοιες επιθέσεις δεν θα έχει στόχο μόνο το Κίεβο», έγραψε ο Μεντβέντεφ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Και όχι μόνο με συμβατικά πυρομαχικά, αλλά επίσης με ένα ειδικό είδος όπλων» πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί αρνούνται ότι έχουν χάσει περιοχές στην περιοχή του Χαρκόβου.

Όλες οι ρωσικές επιθετικές ενέργειες  στο βόρειο τμήμα της Περιφέρειας του Χάρκοβο έχουν αποκρουστεί και κανένα έδαφος δεν έχει  χαθεί.” λέει ο Oleh Syniehubov, Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Χάρκοβο,

“Ο εχθρός εξαπέλυσε ένα νέο κύμα επιθετικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της Περιφέρειας Χάρκοβο. Πρόκειται για οικισμούς από τις περιοχές Χάρκοβο και Τσουχούιβ. Μέτωπο Βοβτσάνσκ, ειδικότερα. Οι μάχιμες ταξιαρχίες μας απέκρουσαν τον εχθρό με πυρά. Κάθε επιθετική επίθεση αποκρούεται. Κανένα έδαφος δεν έχει χαθεί μέχρι στιγμής”, είπε πιο συγκεκριμένα για να συμπληρώσει:

Αυτοί οι συνοριακοί οικισμοί [όπου οι Ρώσοι προσπάθησαν να διαπεράσουν βρίσκονται στην πραγματικότητα μόνο ένα έως δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπάρχουν ενεργές εχθροπραξίες εκεί».

Πάντως καλού-κακού ο Syniehubov κάλεσε τους ανθρώπους που ζουν στις παραμεθόριες αυτές περιοχές να απομακρυνθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.